Kezdő gitárosként milyen és mennyi zeneelméletet kéne elsajátitani?
Tanár lenne az igazi út, de érthető, ha anyagi okokból ez nem lehetséges.
Viszont vannak magyar nyelvű anyagok, amikből sokat tanulhatsz. Sok sikert, kitartást!
https://www.youtube.com/results?search_query=zeneelm%C3%A9le..
Ha nem akarsz klasszikus zenész lenni, vagy ilyesmi, akkor felesleges zeneelméletet tanulnod. Hacsak nem érdekel persze.
Sokkal fontosabb, h a ritmusérzékedet fejleszd, meg normálisan tanulj meg technikákat. Próbálgass hallás után játszani dolgokat.
Persze ez személyiségfüggő, én elképzelhetetlennek tartottam mindig is, h egy percet is zeneelmélettel foglalkozzak annyira hiperaktív voltam. A barátnőm stréber volt a zeneiskolában, engem meg kicsaptak pont az elmélet miatt. Vele szoktam ilyenekről beszélni néha.
#4 én nem hiszek ebben.. Mindenki találja ki a saját zeneelméletét. Jó a formális jelölésrendszert illik megtanulni, de az hogy beseggeljuk dor, lid, ion,... tökömtudja skálákat semmmi érteleme szerintem. Ha érted a logikát, amire igazából magadtól is rá tudsz jönni (én is magamtól jöttem ezekre rá, később tudtam meg hogy modalis skáláknak hívják őket).
Meg kell ismerni hangszert és kész, a logikájat és SAJÁT zeneelméletet készíteni.
Itt van pl. John Mayer, kiváló gitáros, énekes, aki tök jó tanácsot ad ezzel kapcsolatban, amivel teljesen egyetértek vele:
Ha csak "tábortűz mellett", amolyan hébe-hóba zenélgető hobbi gitározás a cél, akkor tényleg felesleges a zeneelmélet. Megtanulod az alap akkordokt, megjegyzed az elnevezéseiket és nagyjából enny.
Ha magasabb szinten szeretnél gitározni, improvizálni...dalokat írni, akkor azért nagyon nem árt tudni hogy mit miért is teszel.
Csak egy példa: ha mondjuk ismered az adott hangnemek skáláit, skálafokait és az azokra építhető akkordokat, ismered az akkordok felépítéseinek rendszerét, villámgyorsan ki tudsz találni magadnak ilyen-olyan akkord fogásokat, melyekkel sokkal színesebbé teheted a hangzasodat, játékodat. Ha ismered az elméletet és tudod a gyakorlatban is alkalmazni...na onnantól kezdve fogsz tudni szárnyalni a zenében.
Sőt sztem még az akkordok nevét sem kell megjegyeznie. Minek?
Ha valaki úgysem foglalkozik zeneelmélettel, csak úgy ahogy azt valaki korábban mondta, hogy tapasztalás útján magának alakít ki saját elméletet, akkor nem kell tudni semminek a nevét.
A zenélésnek rengeteg útja van. És ha valaki hobbiból csinálja az a legjobb, mert akkor nem kell univerzálisnak lennie, meg bármilyennek lennie, hanem járhat egy tök egyéni utat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!