Azt hogy egy műsor mennyire nézett azt hogy tudják megnézni?
Ezalatt úgy értem hogy szoktak lenni ilyen felmérések hogy mennyi a nézettsége egy sorozatnak a tvben..stb
Ezt hogy tudják megnézni? vagy mi alapján? pl ha én nézek a tv-ben egy csatornát,adott időben pont ami megy akkor azt ők tudják van valami mérőeszköz? Ezt soha értettem, mindig is megakartam kérdezni de most pont kaptam az alkalmon. Aki tudja annak előre is köszönöm! :D
Ha csak rákeresel (Google): nézettségmérés, rögtön leírják nem egy helyen.
Nem kerestél rá, úgyhogy pár szóban mondom el csak: van egy rendszer, amely pár ezer ember fős tesztközönségből áll, reprezentálva a lakosság felépítését korcsoport és egyéb szempontok szerint. Nekik van egy készülékük (mérőeszköz) ami ténylegesen méri a nézettséget (ki, meddig, mit, mikor néz) és ebből jön a statisztika. Ezt a pár ezer fős közönséget szorozzák fel a tíz milliós lakosságra.
Haveroméknál volt ilyen, mindig meg kellett nyomni egy gombot, ha egy adott csatornát nézett vagy valami ilyesmi.
Amúgy szerintem full fassàg.
Ezért van reprezentíven összeválogatva a mérőközönség, hogy a lakosság teljes szegmensét lefedjék, csak. És azért van több ezer mérő, hogy minél nagyobb legyen a mintavételi kör.
Fordított esetben te lennél durvára felháborodva, ha minden lakos nézettségét megfigyelnék és elemeznék, mert 'hogyképzelikazt', meg oda a privát életed.
"A felmérésben szereplő háztartásokat egy minden évben megismételt, 5000 háztartásra kiterjedő elő-felmérés során minősítik elő, ebből választják ki azt a 200-300 új háztartást, ami szükséges a részt vevő háztartások számának megőrzéséhez. A részvétel önkéntes, a részt vevő háztartások nem kaphatnak fizetést a részvételért, mert ez torzítaná a mintavételt. "
Az arányszámításnak pont az a lényege, hogy 10-nek, 100-nak, meg 1000-nek is ugyanolyan arányú az X százaléka, így a 10 milliónak is. A nézettséget pedig százalékban mérik, ami kifejezhető Y darab nézőben. Ha egy műsor nézettsége 20%-os a lakosságot reprezentáló közönségben, akkor a lakosság 20%-a nézte a műsort. A válogatáson van a lényeg, hogy mindenki képviselje legyen aki az országban él. A nyugdíjas, a tanuló, a dolgozó, a diplomás, a munkanélküli, a kismama, a kis- és nagycsaládosok, a mindenki. Ha 100 nyugdíjasból átlagosan 25 nézi a Szulejmánt (25%), akkor ugyanazokat az arányokat ki lehet vetíteni ezer további szorzataira is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!