Kezdőoldal » Szórakozás » Tévék, tévéműsorok » Emlékszik valaki erre? 1x éve...

Emlékszik valaki erre? 1x éve valami korongot kellett rárakni a tvre, az mi volt?

Figyelt kérdés

Volt valami kis sárga korong és a műsor előtt bemondták, hogy most rakd fel a végén meg, hogy most szedd le. És utána valahol (talán a mekiben?) le kellett adni.

Ez mi volt és milyen céllal volt ez?

2014. nov. 3. 20:39
 1/1 anonim ***** válasza:

A TAP maga egy vastag, több rétegű karton korong, amiben meghatározott elrendezés szerint (ha jól emlékszem a középpontban + radiálisan 1/8 körcikkenként) lukak vannak. A perforált korong hátsó (tehát majdan felragasztva felénk eső) oldala egy zárt koronggal van lezárva, amelynek a belső (a perforált korong felé eső) oldalán fényérzékeny anyag van. Egyedül a középső, a pozícionáló furat átmenő, tehát az a hátoldal felől is látszik. A perforált korong első (képernyő felé eső) oldalán olyan öntapadós ragasztóanyag van, amivel a korongot fel lehet ragasztani a képernyő üvegére, de onnan könnyen levehető, semmilyen nyomot nem hagy. Ez az egész vacak be van csomagolva egy fénytől védő burkolópapírba.

A feltöltésröl. A feltöltés nem valami "speciális sugárzással" történik, hanem egyszerű fénnyel. A "feltöltő" műsor elején megjelenik a képernyő bal alsó sarkában egy kis piros pötty. Ez a pozícionáló jel. A fényvédő burkolattól megszabadított TAP-ot úgy kell feltapasztani a képernyőre, hogy a középső, pozícionáló furaton keresztül lássuk a kis piros pontot. Ha jól emlékszem a korongon még egy irány-jel is van, egy kis csücsök, aminek adott irányba kell mutatnia. Néhány másodperc múlva a TAP alatt (ha nem ragasztottuk fel, akkor ez jól megfigyelhető) megjelenik egy kis kör alakú ábra, aminek (műsoronként változó helyzetű) 1/8 körcikknyi része folyamatosan fehér fényű. Ennek a fehér fényű körcikknek a fénysűrűsége nagyobb a környezeténél, ezért a korongnak ezen körcikk fölé eső része, illetve a körcikk fölé eső furatokon keresztül a hátlap fényérzékeny rétege fényt kap, vagyis exponálódik, mint egy fotópapír.

A kiértékelésről. Erről csak fotós és elektronikai ismereteim alapján vannak elképzeléseim, tehát a dolog nem biztos, de feltételezem, hogy technikailag megvalósítható. Egy adott műsor adott ideig tart és az ez alatt az idő alatt történt hosszú idejű expozíció egy adott, az illető műsorra jellemző (mikro méretű) anyagszerkezeti változást hoz létre a fényérzékeny rétegben. Ez a változás megfelelő eszközzel detektálható, tehát eldönthető, hogy a megfelelő helyzetű körcikkben a megfelelő idejű expozíció történt-e, ami az érvényesség feltétele. Gondolom a fényérzékeny anyag nem hagyományos fotóemulzió, hanem valami spéci vegyszer. Valószínűleg nem kell külön előhívni, hanem rögtön ellenőrizhető. Feltételezem, hogy ezt is valahogy automatizálták. Pl. megfelelő sötétkamrában egy kamera és egy számítógépen futó képanalizáló program (és a Marika, aki rakosgatja a sablonba a korongokat) segítségével ez igen gyorsan elvégezhető.

Egyébként szerintem a feltöltésre a videóra felvett műsor is tökéletesen megfelel, amit akárhányszor lejátszhatunk és akárhány TAP-ot feltölthetünk vele.

A képernyő mérete valószínűleg nem számít, mert csak azt figyelik, hogy az adott körcikk irányába eső lyukak közül legalább 1-en keresztül megfigyelhető-e az adott struktúrájú expozíció.

A színes, vagy fekete-fehér TV kérdésben nem vagyok bizos, ez attól függ, hogy az expozícióban figyelnek-e valamilyen színösszetevőt, vagy csak a fényerősséget. Szerintem az utóbbi a valószínű.

Egyébként ha szétszedtek egy TAP-ot és megvilágítjátok (lámpa alá, vagy napra téve) megfigyelhetitek a fényérzékeny réteg színének a megváltozását...

Hát ennyit. Remélem segítettem azoknak, akiket a "technikai" oldala érdekel a dolognak. Szerintem igen kicsi a nyerés esélye a macerához képest, ezért én nem játszom.

Innen másoltam:

[link]

2014. nov. 3. 20:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!