Láttad tegnap (jan.15) az RtlKlub XXI. - század című műsorát?
A téma a múlt század magyar halálraítéltjeinek kivégzéséről szólt.
Megütötte a fülem egy olyan kommentár, hogy a halálraítéltek zöménél a kivégzés előtt pár órával a hajuk teljesen megőszült.
Szerintetek mi evvel az állítással a probléma?
A műsort sajnos nem láttam.
Viszont az állítással szerintem nincs semmi probléma, mert hirtelen sokk, vagy nagy ijedtség hatására pillanatok alatt megőszülhet az ember haja. Nyilván a halálra ítélteknél is ez volt, tudták, hogy jön a vég és iszonyatosan féltek.
A szinte egyik napról a másikra történő őszülést többnyire pszichés stressz váltja ki. Pontos mechanizmusa nem ismert.
Ilyenkor nem egész hajszál vált egyszeriben fehérre, csupán a stresszhatás után keletkező hajszál-szakasz lesz fehér. Az idő előtt és viszonylag gyorsan bekövetkező őszülés hátterében állhat valamilyen betegség, akár magas láz is.
"A már kinőtt élettelen hajszál?"
Igen úgy gondolom hogy az egész hajszál. Persze olvasni a neten meg erre-arra pro és kontrát is, de szerintem lehetséges a dolog.
Annál is inkább, mert egyszer a mamám mesélt egy ilyen történetet a 2. világháborúból egy olyan emberkével akit ismert. Ekkor hallottam először erről a gyors őszülésről.
Az pedig természetesen bizonyított tény, hogy fiatal emberek is képesek megőszülni néhány év alatt a stressz és a gondok hatására. Továbbá az általad leírt betegségnek köszönhetően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!