Szörényi Levente érettségi után milyen iskolát végzett?
4. Az "elkerülés" oka?
Az akkori egész zenészvilág zsidó volt. Ez van.
Aki "bevonult" az állítólag kérhette is, bár nem tudom, hogy hogy lehetett olyat tenni. A be nem vonultak általában már sorozásra, orvosi vizsgálatra sem kellett menjenek, egyszerűen nem írták fel őket a sorkötelesek listájára.
Aki "lelkiismereti okból" nem akart menni, azokat pedig sorozáson való részvétel nélkül csukták börtönbe a katonaság idejére.
#5: Ebben tévedsz.
Még az Illésben, Metróban vagy az Omegában sem volt mindenki zsidó, de ha már róluk van szó, nézz utána Presser könyvében, hogyan kerülte el a katonaságot, kétszeri sorozáson való részvétel után. Köszönőviszonyban sincs azzal, amit írsz, teljesen más útjai voltak ennek.
Ami a "lelkiismereti okokat" illeti, attól még mindenkinek meg kellett jelenni összeíráson és sorozáson is. Bírósági tárgyalás utána mehetett a sittre, a büntetés ideje jóval hosszabb volt, mint a katonaság ideje, tudtommal csak a Jehova tanúi éltek ezzel a lehetőséggel, épeszű ember nem.
6
Presszer azt mond-ír, amit ő látott/hallott a SAJÁT környezetében. Vagy nem, ki tudja.
Én meg AZT írom, amit én láttam/hallottam az én környezetemben.
Nem csoda, ha ez különböző.
Igen, pl. a jehovások nem mentek el a sorozásra, őket egyből a rendőrségre vitték be a hivatalos idézésre való meg nem jelenés miatt és onnan egyből a börtönbe. 70-es években nekik nem volt hosszabb a börtön, mint a katonaság. A katonaság az előfelvételis egyetemistáknak volt rövidebb, 11+7 hónap. Az sem biztos, hogy pl. a piaristáktól egyáltalán kellett-e katonának menni, vagy eleve mentességet kaptak.
Érdekes kutatási téma lehetne, hogy kik lettek volna a nemzsidók az adott zenekarokban.
#7: "Érdekes kutatási téma lehetne, hogy kik lettek volna a nemzsidók az adott zenekarokban."
Ahogy elnézem, vannak olyan élvonalbeli zenekarok, ahol nincs mit kutatni e téren, vagy csak 1-2 embert lehetne találni.
9.
A személyes megkérdezés egyáltalán nem kutatás. Lehet, hogy még nem érzi az időt "eljöttnek" az őszinteséghez.
Mint a főfideszes Bayer Zsolt, aki hosszú ideig reklámozta, hogy ő bizony sváb. Aztán egyszercsak kiderült neki, hogy a zsidó őseit hozzácsapták a falubeli svábokhoz áttelepítésre.
Persze, mindennek utána kell nézni, de a FS-ön már zsidó anyakönyvek is vannak böngészésre.
És még akkor is ott a probléma, ha még az anyakönyvezés kezdete - 1700 körül áttértek más hitre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!