Kezdőoldal » Szórakozás » Sztárok, bulvár » A West End Londonban az nem...

A West End Londonban az nem csak egy színház, hanem több színház együttes, összefoglaló neve?

Figyelt kérdés
Szóval eddig azt hittem, hogy a West End amiről az egész világ beszél, különösen itt Európában, tényleg csak egy hatalmas, grandiózus színpad Londonban, ahol a legnagyobb színészek játszanak (vagy legalábbis népszerűek). Viszont, abból amit eddig olvastam, úgy tűnik hogy igazából több mint 40 londoni színházat foglal magába, amik London The West End nevű kerületében találhatóak, ami kábé annyit tesz a város nyugati részének a vége. Hogy működik ez a West End-es dolog? Sokba kerül a jegy egy ilyen színházlátogatásra? Minden érdekel ami ezzel kapcsolatos.

2020. ápr. 9. 13:16
 1/6 anonim ***** válasza:

A West End London egy negyede, ahol a színházak nagy része található. Ezek a "West End színházak".

És igen, rengeteg színház van itt, rengeteg darabbal, és ennek megfelelően rengetegféle jegyárral.

És akkor ott vannak még az Off-West End színházak, amik kicsit odébb/kijjebb vannak, szintén nagyon jók.

Szemben a Broadway-színházakkal, ami egy kategória (befogadóképesség alapján lesz valami Broadway, Off-Broadway vagy Off-Off-Broaday), a West End az tényleg a negyedben található színházakat jelöli.

A West End részen lévő kis kamaraszínházakat is szokták Off-West End színháznak nevezni.

[link]

[link]

2020. ápr. 9. 13:28
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Mivel nem írt más, folytatom én. Már rengeteget voltam Londonban színházban, úgyhogy a tapasztalatom: "első színházazóként" valami nagy, híresebb musicalt ajánlok, de ha amúgy itthon is színházba járó vagy, illetve jól beszélsz angolul, akkor pl. külön élmény Shakespeare-t nézni. Igazi óangol nyelvezet és kiejtés, zseniális színészek...

[link] - itt megnézheted, milyen előadások mennek, és azokra mennyi a jegyár. (Nyilván most itt is speciális helyzet van, ezt inkább általánosságban ajánlom nézegetni), és online meg is lehet venni a jegyet. Helyszínen is lehet jegyet venni, sőt, előadás előtt egy órával/fél órával olcsóbban is hozzá lehet jutni, ha rugalmas vagy.

Külön lehet keresni off West Endre, West Endre, musicalre, play-re. Van külön menüpont az olyan daraboknak, amikben nemzetközileg ismert sztár játszik. (Pl. Whoopi Goldberg a Sister Act-ben, vagy Emilia Clark, Toby Jones, Jake Gyllenhaal...

Ha ritka szerencsés vagy, mér a Harry Potter darab két részére is sikerülhet jegyet vadászni, de ezt a színház saját oldalán lehet csak próbálni.

2020. ápr. 9. 14:26
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a kedves választ! Mostmár sokkal tisztább hogy működik! Remélem egyszer eljutok majd valamelyikbe. Ezek a színházak miért annyira jók? Híres darabokat játszanak és híres színészeket foglalkoztatnak? Vagy tényleg csak a legjobb művészek dolgozhatnak ezeken a helyeken?
2020. ápr. 9. 14:51
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Azért jók, mert valami elképesztő színvonalasak (legalábbis, amiket én láttam, mindenképp).

Eleve ott nem repertoárszínházak vannak, hanem egy darabra ráállnak, és az megy heti 9-10 alkalommal, akár éveken keresztül. Emiatt tudnak sokkal komolyabb színpadtechnikával dolgozni, a díszletek is lehetnek nagyobbak, komolyabbak, hiszen nem kell szétszedni párnaponta, mint nálunk. A színészek is nagyon benne vannak a szerepben, hisz gyakorlatilag csak ezt csinálják, nem rohangálnak egyik színházból a másikba, mint pók a falon. Általában egy "fő" szereposztás van, akik a legtöbb előadást játsszák, és a cover vagy understudy csak akkor ugrik be, ha betegség vagy sérülés, stb. miatt a fő szereplő nem tud ott lenni.

A másik, hogy az egész színházat átépítik az adott darabra: már kívülről fel van díszítve, pl. a Harry Potter darabnál így néz ki: [link]

Ezek a darabok minden nagyszínpadon a világon ugyanazzal a rendezéssel, koreográfiával, jelmezekkel, stb. mennek; mint egy jól olajozott gépezet. Általában először vidéken vagy egy off West End színházban mutatják be őket, és egy idő után, amikor már kiforrott és sikeres, akkor viszik át a West Endre. Illetve a premier előtt még hetekig preview-kat tartanak. Ezeket már nézheti közönség, de itt még változhat akár a darab, a premierig lehet rajta alakítani. Ezek általában olcsóbb előadások.

2020. ápr. 9. 21:36
 5/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszodat! Ezt a Broadway-es dolgot el tudnád egy kicsit magyarázni? Hogyan működik a Broadway Amerikában? Ediig azt hittem, hogy az is csak egy nagy színház New Yorkban... Ezek szerint ott is több nagy színház együttesét jelöli?
2020. ápr. 13. 20:36
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
A Broadway színházak egy kategória: kb. 40 olyan színház, ami megfelel a feltételeknek (500 feletti szék, New York adott belső részein helyezkednek el, stb). Itt mennek a nagy musicalek, híresebb darabok. Sokszor először off Broadway vagy off off Broadway bemutatóval, és akkor viszik át, ha sikeres lesz. (Hasonlóan Londonhoz)
2020. ápr. 13. 22:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!