Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac
Egyszerre szellemes, humoros és fájdalmas, őszinte, ironikus... Annyira emberi. Gimiben olvastam először, hogy jobban tudjam élvezni a színházi előadást (sikerült).
Reginald Rose: Tizenkét dühös ember
Maga a cselekmény nagyon kevés – az esküdtszéket, vagyis 12 átlagos, és egymás számára ismeretlen embert néhány órára összezárnak egy szobába, hogy egy gyilkossági ügyben ítéletet hozzon. Vszont nagyon is elgondolkodtató a folyamat, ahogy végül döntésre jutnak.
Mindkettőből készült film is, szóval olvasásra és megnézésre is tudom ajánlani őket.
Kicsit fura, de én élek-halok a klasszikusokért. A legnagyobb kedvencem az Antigoné, Szophoklésztől. Elgondolkodtató, van benne szerelmi szál, de elhanyagolható mértékben, egyáltalán nem nyálas, nem is azon van a hangsúly. Tetszik a téma is amit feldolgoz, nekem bejött.
A másik, az örök klasszikus, a Rómeó és Júlia. Szerintem ezt nem kell ragozni miért, aranyos kis történet, kevésbé aranyos befejezéssel és ez teszi annyira valóságossá.
A Rómeó és Júlia mellett,a Ványa bácsi és a Három nővér.
Színházban a Ványa bácsi Kulka Jánossal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!