Mi az szerintetek, amitől igazán eladhatóvá válik egy könyv tartalom szempontjából? Titeket mi fog meg egy történetben?
Számomra ezek a legfontosabbak:
1. Legyen izgalmas
Sose lehessen tudni, mi történik.
2. Legyen legalább egy ikonikus karakter
Olyan, aki tényleg az. Poirot, Hamlet, Katniss Everdeen, bárki, akinek van egy szimpatikus jelleme.
3. Jó gonosz
Vagy legyen a megtestesült sötétség (pl Sauron), vagy legyen egy gonosz, akivel tudok szimpatizálni. Ne legyen a hős ellentéte.
4. Kiépített világ
Ha fantasy vagy sci-fi legyen egy izgalmas, fejlett világa. Térképekkel és történelemmel, amiben el lehet merülni.
5. Tökéletlen karakterek
Ne legyenek a hősök tökéletesek. Hibázzanak, legyenek rossz szokásaik, akármi, hogy árnyalt karakterük legyen.
6. Kapcsolatok
Őszintén, rosszul vagyok a szerelmi háromszögektől. Sokkal jobban szeretem a csavaros testvér és barát kapcsolatokat.
Nekem a legfontosabbak az előző válaszoló által említett "tökéletlen" karakterek. Rosszul vagyok a mindenben tökéletes Mary Sue-któl.
Az is lényeges, hogy ha egy karakternek rossz gyerekkora volt, az ne csak "mert miért ne" alapon legyen, mondván, hogy a sötét múlt csak dobni tud egy karakteren, mert ez visszafelé is elsülhet: ha a múltja semmilyen hatással nincs a szereplő jelenlegi jellemére/személyiségére, az csak még inkább hozzáad a Mary Sue-ságához.
Plusz nekem az is fontos, hogy a mellékszereplők is legyenek valamilyen szinten kidolgozva, és legyen szerepük is a történetben, ne csak arra kelljenek, hogy néha váltsanak egy-két szót a főszereplővel, egyébként meg mintha nem is léteznek. Olyan amatőr írói húzás, hogy az egész könyv 1-2 főszereplő körül forog, mintha ők lennének az egyetlen karakterek a történetben, a mellékszereplők meg csak díszletként funkcionálnak.
És igen, egy könyvnek legyen cselekménye. Akkor is, ha nem fantasy a műfaja, hanem csak sima slice of life, mert cselekmény nélkül a karakterek is csak toporognak egyhelyben és sehova se halad az egész.
Legyen izgalmas, mindig történjen valami. Tudom, hogy valakinek a hosszú leírások tetszenek, de én ezeket unalmasnak találom (oké, lehet túl fiatal vagyok hozzá 17 évesen).
Szerintem egy frappáns, rövid leírás is tökéletesen megteszi, a maradékot pedig rábízhatjuk a fantáziánkra.
Ne legyen a történet kiszámítható. Legyen sok váratlan fordulat és csattanó.
Legyen legalább 1-2 szereplő, akivel azonosulni tudok.
A szereplők ne legyen feketék vagy fehérek. Mindenkinek legyen legalább 1 pozitív és 1 negatív tulajdonsága. A valóságban sincs olyan ember, aki 100%-ban jó, vagy 100%-ban gonosz.
Legyen humoros, még ha a történetnek szomorúbb hangulata is van, elvétve legyenek benne poénok.
Hirtelen ez minden, ami eszembe jutott, de biztos vagyok benne, hogy rengeteg mindent kihagytam. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!