A Móra miért ilyen gagyi formában adja ki Szabó Magda ifjúsági könyveit?
Az Abigélt kérték tőlem ketten is karácsonyra, de a néhány éve kapható keményfedeles kiadás helyett már csak egy borzalmas méretű, foghatatlan valami létezik, és a többi könyv is hasonló formátumban jelenik meg.
Ha a Móránál sokkal kisebb kiadók ki tudnak adni kevesebb példányszámban sokkal szebb könyveket, ráadásul olcsóbban, akkor a Móra miért erőlteti ezt a külalakot?
A fehér papír helyett is lehetne mást használni. Ezerfélét kínálnak még a legkisebb nyomdák is.
Ha egy könyvön nem 800 Ft a nyereség, hanem „csak” 750, akkor már nem is érdemes kiadni, kedves Móra?
800 forint nyereség? Messze nincs annyi.
Nincs fizetőképes kereslet. Én más, kisebb kiadónál dolgozom. Az éves mérleg jó, ha nem mínuszos.
„Rengeteg elérhetőségük van ám...”
Nem válaszolnak...
„800 forint nyereség? Messze nincs annyi.
Nincs fizetőképes kereslet. Én más, kisebb kiadónál dolgozom. Az éves mérleg jó, ha nem mínuszos.”
A Móra gigantikus cég, a bevétele és a nyeresége évente 100-150 millióval nő.
Azt pedig ne mondja senki, hogy nincs nyereség, mert ha nincs nyereség, akkor bezár a bazár. Ennyi. Szeretetből nem vállalkozik senki.
Amikor pedig egy 9000-es (de 4000-es) könyvet a megjelenés után néhány hónappal 1500-ért, de akár 500-ért meg lehet venni, akkor be ne vegyem már, hogy éheznek a nagy kiadók munkatársai.
Rendben, akkor ebben megegyeztünk. 40 éve vagyok a szakmában, de ma is szívesen tanulok. Köszönöm neked!
Akkor biztosan hülye vagyok.
"A Móra gigantikus cég, a bevétele és a nyeresége évente 100-150 millióval nő."
Ha ennyire bennfentes vagy, akkor miért itt kérdezel?
A háromezer forint körüli árból kb. 1000 forint a terjesztés költsége.
Marad kettőezer. Az egy példányra eső nyomdaköltség és borító bruttó 1400-1500 forint körül van. Marad 5-600 forint.
Példányszámtól nem függő kiadások a szöveggondozás (begépelés ha kell, korrektúraforduló 2-3), tördelés, borítótervezés. Ha illusztrált a könyv, annak is van költsége. A kiadás joga nem tudom ki, de az is pénzbe kerül.
Ezeket akkor is ki kell fizetni, ha egyetlen példány készül, s akkor sem több, ha százmillió.
Az egy példányra eső költség a kinyomott mennyiségre oszlik el. Amit persze el is kell adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!