Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Adtatok már el könyvet antikvá...

Adtatok már el könyvet antikváriumnak? Mennyit kaptatok érte?

Figyelt kérdés

Kb 1000 darab, 1950-1990 közötti, vegyes témájú, normál állapotú könyvről van szó, amiket teljesen biztos, hogy nem tudnék (és nem is akarnék) egyesével eladogatni.

Nem érdekel, hogy egy antikvárium mennyit kereshet rajta, miután elvitte tőlem, csak az, hogy legalább 20-30.000 Ft-ot kapjak érte. Lehet rá esély?

Milyen tapasztalataitok vannak?

2018. nov. 15. 08:26
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Őszintén? Nem lesz ebből semmi.

Az állapot nem érdekli őket, szépirodalom nem kell nekik, a mai ponyvákért még esetleg adnak 200-300 Ft-ot, többet nem.

Pesten iszonyatosan lecsökkent az antikváriumok száma, több antikváriumban pedig már csak eladnak.

Listát küldj nekik, de ne reménykedj nagyon... Ide azért kiírhatnád néhány hét múlva, hogy mi lett az eredmény.

2018. nov. 15. 08:53
 2/16 A kérdező kommentje:

Felkerestem néhány antikváriumot, és ahol nem tematikusan keresnek bizonyos könyveket, ott írták, hogy a könyv régisége is mérvadó. Ami 50-es évekbeli, vagy annál idősebb, az többet ér, mint a 60-as évektől napjainkig.

Azért próbálok minél részletesebben utánajárni, mert nekem is be kéne fektetni bizonyos összeget, hogy hozzájussak a könyvekhez, és nem szeretnék 0-ra, vagy veszteségesen kijönni belőle.

Ha lenne időm, és hely, ahol tárolhatom, valószínű megpróbálnám egyesével eladogatni, és évek alatt több pénzt tudnék belőle csinálni.

További probléma, hogy néhány könyv, amiről tudok, mind 300-900 Ft között mozog antikvár oldalakon. De 1000 db-ért 20-ezret kapni az darabonként 20 Ft. Ha egy könyvet 300 Ft-ért eladnak, 20 Ft-os felvásárlási ár reálisnak tűnik nem?

2018. nov. 15. 09:06
 3/16 anonim ***** válasza:
67%

Értem, hogy mit akarsz mondani, de ilyen, hogy 20 Ft-os felvásárlási ár nem létezik. Hegyekben állnak náluk a könyvek, a vevők pedig nem nagyon jönnek. Ha nem adod el azonnal őket, akkor az értékük még kevesebbet fog érni, mert már most sem divatosak, hát még 5-10 év múlva.

Ha pedig még neked is be kellene fektetni.. nekem ez nagyon rizikós, a tárolásról nem is beszélve. (Mi van ha költözöl?)

2018. nov. 15. 09:16
 4/16 A kérdező kommentje:

Ezzel azért nem teljesen értek egyet, látszik, hogy elég fiatal vagy.

Köztudott, hogy minél régebbi egy könyv, annál értékesebb (akár divatos, akár nem). Lehet, hogy az új könyvek drágák a boltban, de bármikor megvásárolhatók kiváló állapotban, míg egy könyv minél régebbi, annál elérhetetlenebb, főleg jó állapotban.

A háború korabeli időkből származó könyvek ráadásul még különlegesek is (tény, hogy ilyennel nem rendelkezek).

Tárolni csak addig kell, amíg el nem viszik. Ezért írtam, hogy egyesével eladni nem tudom.

2018. nov. 15. 09:26
 5/16 anonim ***** válasza:
Szerintem arra nincs nagy esély, hogy ilyen nagy mennyiségben szüksége legyen egy antikváriumnak könyvre. Szóval valószínűleg nem tudod majd egyben eladni, hanem darabokban, több helyen.
2018. nov. 15. 09:34
 6/16 anonim ***** válasza:

"Köztudott, hogy minél régebbi egy könyv, annál értékesebb (akár divatos, akár nem). Lehet, hogy az új könyvek drágák a boltban, de bármikor megvásárolhatók kiváló állapotban, míg egy könyv minél régebbi, annál elérhetetlenebb, főleg jó állapotban."

Ez hol köztudott? Teli a pionce meg a padlás 50-60-70-es évekbeli ponyvákkal, utikönyvekkel, a rendszernek megfelelő írásokkal... kutyának sem kell, max tüzelőnek. Könyvtárba esetleg be lehet vinni és ők kiteszik az ingyenes polcukra. Vagy kórházaknak, idősotthonoknak, szociális intézményeknek adni, ott talán még olvassák, esetleg kreatív tevékenységhez felhasználják.

Kevés olyan szépirodalom van, ami ha kelendő, azóta ne adták volna már ki újra akár többször is, így azoknak lényegében nincs értéke.

Viszont van számtalan olyan kortárs könyv, amit nem adnak ki újra vélhetően, így tízezres nagyságrendet is elérheti az ára. Gondoljunk csak Anna, Peti és Gergőra, vagy Ward-tól A király-ra.

Persze régi könyvek között is lehetnek ritkaságok, egy első kiadású mesél az erdő kötet vagy Móra kiadó népek meséinek 1-1 ritkább példánya... de azt gondolom, ezeket kiválogatja az belőle, aki aztán számolatlanul, banánosládában akar megszabadunli tőle.

2018. nov. 15. 09:45
 7/16 A kérdező kommentje:

#6: ez bárhol köztudott.

Minél régebbi, minél jobb állapotban van, minél egyedibb, annál értékesebb. Ezek egyszerre, de külön-külön is növelik egy könyv értékét.

Régi könyvek között sokkal hamarabb talál az ember értékeset, mint újak között (mármint felvásárlási szemszögből).

Az tény, hogy az 50-es évekbeli, vagy annál idősebb könyvek például többet érnek, mint a nálánál fiatalabbak, és ezt megkaptam konkrétan egy antikváriumtól, hogy a 60-70-80-as évek könyvei még nem olyan régiek, hogy sokat érjenek egy antikváriumnak.

2018. nov. 15. 10:09
 8/16 anonim ***** válasza:

7: Ez nem igaz.

Persze, ha valami régi különlegesség, akkor értékes. De egyébként nem.

Pont az új, keresett könyvek drágábbak.

Pl. 4 db 70-es évekbeli könyvet vettem 800 Ft-ért.

Míg 1 db 2000 körüli került 800 Ft-ba.

2018. nov. 15. 12:02
 9/16 A kérdező kommentje:

#8: ezt elhiszem, hogy így történt, csak a lényegi részét nem látod át.

Egy 2000-es évekbeli könyv nem (feltétlenül) azért drága, mert értékes, hanem azért, mert az még új. Új könyvekkel szinte senki sem kereskedik, mert majdnem mindent meg tudsz venni könyvesboltokban, hacsak nem valami teljesen egyedi darabról van szó.

Ami ennél régebbi, de még az 50-es éveket nem érinti, azok nagy része azért kerül annyiba, mert szinte senkinek nem kell. Ami már az 50-es évektől is idősebb, azok meg egyenesen többet érnek, mint a te ezredfordulós könyved.

De ettől függetlenül él az, amit mondtam, és ez nem csak könyvekre igaz. Egy bármilyen tárgy minél idősebb, minél jobb állapotban van, minél egyedibb, annál drágább. Ilyen esetben nem tizenéveket kell alapul venni.

Azok a könyvek, amik most fillérekért sem kellenek senkinek, ugyanilyen állapotban, 50 év múlva már többet fognak érni.

2018. nov. 16. 06:53
 10/16 anonim ***** válasza:
100%
Rendszeresen járok antikváriumba. Nem drágábbak a régebbi könyvek. Ha egy 19. századi vagy korábbi különlegességről lenne szó, akkor igaz, hogy értékes, mert régi. De 1900-as évekbelinél nem. Persze ott is lehet valami különleges, mert első kiadás, vagy számozott, vagy dedikált, stb., de nem a kora miatt. Hidd el. Rengeteg ilyet vettem, amiket születésem előtt sok-sok évvel adtak ki. Pár száz forint volt mindegyik.
2018. nov. 16. 08:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!