Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Nem vagyok sorozatgyilkos, MBTI?

Nem vagyok sorozatgyilkos, MBTI?

Figyelt kérdés

Szerintetek melyik szereplőnek mi a személyiség típusa?

Szerintem:

John: INTP

John anyja: ESFJ

Mr. Crowley: ISTJ

Ms. Crowley: ISFJ

Forman: INTJ

Senki: INTJ

Brook: ENFJ

Mary: ESxx

Max: ESFP

Neblin: INFJ

Margaret: IxFx

Lauren: ESFP

Lauren barátja: ESTP

2018. okt. 13. 20:18
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem John INTJ, és nem csak abból a sztereotípiából kiindulva, hogy a legtöbb szociopata és pszichopata INTJ. John sokkal célorientáltabb, mint egy INTP, amikor felbukkant a sorozatgyilkos a városban, meg akarta tudni ki az és el akarta kapni, aktívan foglalkozott a célja elérésével, a legjobb haverját is a "célja elérésére" használta fel, vagyis arra, hogy elég normális lehessen, hiszen az őrülteknek nincsenek barátaik. Emellett rendezettebb is, folyamatosan tervezett a nyomozása során, gyakran sejtésekre alapozva is elindult, hogy kiderítsen valamit, míg egy INTP nem lépett volna, ameddig nincs 1000%-os bizonyossága. John meg követve a Hannibal Lecter módszert... gyakran csak "kíváncsi volt, hogy mi fog történni, hergelte az ellenfelét".

John családjának a tagjai, illetve a szomszédok szerintem nincsenek annyira kidolgozva, hogy rendesen típusolni lehessen őket, viszont John anyja szerintem... nem ESFJ. Az ESFJ legelső funkciója a Fe, amivel magába szívja mások érzéseit, beleképzeli magát mások helyzetébe, nem saját magából indul ki, hanem a MÁSIK valakiből. John anyja pedig az első kötetben látszólag egyáltalán nem tudott mit kezdeni a fiának az állapotával, vagy úgy kezelte, mint egy Marslakót, vagy pedig, mintha nem lenne semmi gáz. Több következetlen döntést hozott vele kapcsolatban, az ő megközelítésével kapcsolatban, így valószínűbbnek látom, hogy magas Fi-je van.

Ami Forman-t illeti... itt jobban rezeg a léc, mint az előzőeknél, de szerintem nem INTJ. Amikor olvastam a Szörnyeteg urat, akkor beismerem, nem keltette fel, mint személyiség túlságosan a figyelmemet, de van egy tipikus kisugárzása az INTJ-knek, ami rajta nem volt észrevehető. Inkább mondanám ISTJ/ESTJ karakternek.

2018. okt. 16. 01:48
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! Jó tudni, hogy Magyarországon is vannak MBTI iránt érdeklődő emberek. Egyébként te INTJ vagy? Olyan INTJ-s stílusod van.

Abban biztos voltam, hogy John INTx, de az utolsó betűt nem igazán tudtam eldönteni. Azért gondoltam P-re, mert a mindennapi életben elég szétszórt, csak "sodródik az árral" (pl. rossz tanuló az iskolában), és mert inkább láttam Ti-nek mint Te-nek. (Ez a két típus egyébként is nagyon hasonló) De egyetértek veled, a megérzéseire hallgatással, a dolgok túlanalizálásával és gondos megtervezésével Ni-dom.

John anyját azért gondolom ESFJ-nek, mert rájuk jellemző, hogy mindig segíteni akarnak a számukra fontos embereknek (Fe), és őszintén érdekli őket, hogy mi van a családjukkal, ugyanakkor tradicionalisták (Si), nem túl nyitottak az új dolgokra, és gyakran nem tudják elfogadni a hozzájuk közel állók hibáit. John anyja pont ilyen: meg akarja érteni John-t és mindenképpen segíteni akar neki, ugyanakkor nem tudja elfogadni, hogy a fiának... problémái vannak, és azt akarja, hogy "normális, átlagos" gyerek legyen. Ráasásul egy domináns Fe-használó, aki egészségtelen, vagy egyszerűen csak nagyon stresszes, ugyanolyan főnökösködő lehet, mint egy Te-dom. Szerintem John anyja egy Fe-dom, aki belefáradt abba, hogy verte a férje, aztán elhagyta, az egyetlen fia elzárkózott előle, később pedig kiderült róla, hogy szociopata. (A 3. könyv végi önfeláldozó viselkedése is nagyon Fe-s)

Brook szintén elég sokat szerepel a könyvekben. A Fe-dom nyilvánvaló, szinte árad belőle, ezért ExFJ, de túl "szabad szellemű" és nyitott ahhoz, hogy Si legyen. Plusz szerintem bizonyos szempontból kísértetiesen hasonlít a Death Note Amane Misájára, aki szintén Se-használó. (Mikor Brook együtt volt John-nal, mindig az motoszkált bennem, hogy teljesen olyanok mint Light és Misa :D)

Forman-nel kapcsolatban igazad lehet. Abban biztos voltam, hogy magas Te és alacsony Fi használó, a másik két funkció viszont már nem olyan egyértelmű.

Neblin-t azért gondolom INFJ-nek, mert ugyan introvertált, de jók a kommunikációs képességei és nagyon megértő John-nal. Az INFJ-k általában jól kijönnek az INTx típusokkal, mert extrém toleránsak, és bár érzelmi beállítottságúak, nagyon higgadtak és megfontoltak. A pszichológia iránti érdeklődés is Ni+Fe jellemző.

Lauren és Max tipikus ESFP-k (energikusak, megbízhatatlanok, a jelenben élnek, nagyon érdeklik őket a felszínes dolgok stb.), Lauren fiúja tipikus ESTP (legalábbis a primitív fajtából), Ms. Crowley pedig ennél ISFJ-bb nem is lehetne (tradicionális, kedves, visszafogott, tökéletes feleség stb.)

Abban igazad van, hogy a legtöbb szereplő nem sokat szerepel/ nem olyan összetett, ezért legfőképpen csak benyomásokra lehet támaszkodni, viszont akkor is érdekesnek tartom a kitalált karakterek típusolását :)

2018. okt. 16. 13:55
 3/5 anonim ***** válasza:

Igen, eltaláltad, INTJ vagyok. Nem tudom, hogy ismered-e a moly.hu nevű oldalt, azon belül van egy kifejezetten MBTI-vel foglalkozó csoport részletes leírásokkal, érdekes anyagokkal és karakter típusolással is.

Ez a gond a pszichés betegekkel... sokat bekavar a kórképük azokba a pontokba, amiket alapul lehet a típusok felállításakor venni ':D Nem egy olyan megrögzött rendszerező-tervező alkat, mint teszem azt Hannibal Lecter, de az iskolai teljesítményét semmiképpen se lehet alapul venni, mert a pszichopatáknál/szociopatáknál két tanulmányi véglet van, vagy rémesen rossz tanulók, vagy olyan kiemelkedőek, hogy a tanár is hülyének érzi magát mellettük. John esetében se a feladattal nem foglalkozás jelenti a fő problémát... hanem, hogy például már nem tudom melyik gyilkosról írt beadandót, ami nem éppen egy olyan választás, amitől el lehetne ragadtatva egy tanár. Nekem például ez a hozzáállás is inkább INTJ-s, "már csak azért is megmutatom" alapon, az INTP inkább kerülné az ebből fakadó konfliktuslehetőséget, és igazodna, hiszen hozzánk képest simulékonyabbak.

Volt szerencsém megfigyelni sérült ESFJ-t és ők... nem így viselkednek. Egyébként egy érdekes helyzet volt, mert minden kis sunyi manipulációs támadást már előre kianalizáltam, mielőtt egyáltalán ő észrevette volna, hogy csinálja, a szembesítésnél meg nagyban meglepődött, hogy jé, ő ezzel tényleg szúrni akart legbelül. Lényeg, a lényeg, a kattant ESFJ-nek zavarosabb a Fe-je, azaz nem éli bele magát olyan jól mások helyzetébe, mint egy normális Fe, de ehhez az is járul, hogy túlságosan el van foglalva a saját kis világával, mindent magára vesz, ha egy teljesen korrekt, személyeskedés nélküli kritikát kap, attól is a plafonon van. John anyján meg én inkább azt észleltem, hogy egyszerűen... nem tud mit kezdeni a helyzettel. Az ebből származó ide-oda kapkodás, egyszer mehet a hullák közé, aztán nem, az az egész hullám-vasút ábra, ahogyan a történetben forgott, nekem inkább Se-re utalt. Ami meg az egészséges ESFJ főnökösködési kényszerét jelenti... ők afféle perfekcionisták, mindig mindent tökéletesre akarnak, és ennek a következtében olyan adottságokat is belelátnak egyesekbe "hozd ki magadból a legjobbat" alapon, ami nincs is. Ezt persze meg lehet közelíteni úgy is, hogy számára ez John erőszakosan normálisnak láttatásában nyilvánult meg, de csak magamat ismételve, nekem inkább az jött le, hogy egyszerűen... partra vetett hallá tette ez a helyzet, és azért viselkedett következetlenül, ezt is próbáljuk meg, ezt is próbáljuk meg... na, talán jó lehet ez is alapon. Mindig a jelen helyzet függvényében formálódott ez, mielőtt belerázódott John kezelésébe.

Ezen a Death Note-os hasonlaton most rendesen felszaladt a szemöldököm, tekintve, hogy az INTJ Light a pokolba kívánta konkrétan az ESFP Misát, minden másodpercben idegesítette - ha már itt tartunk, nagyon meglepődtem, hogy miért nem írta fel a listába, én nem bírtam volna tolerálni a csajt - , míg John érdeklődést mutatott Brooke irányába, őszintén. Követte és megfigyelte, ha kicsit esetlenül is, de a vele töltött időt élvezte. Míg egy átlag INTJ inkább vetné ki magát egy ablakon, minthogy össze legyen zárva egy átlag ESFP-vel, aki megtestesít mindent, amit ki nem állhatunk, és amiben felmegy bennünk a pumpa.

Neblinnel egyetértek, INFJ-k terén én is tapasztalom, hogy sokkal jobban tudják kezelni a magas Te-t, mint a legtöbb F jegyű, ha némileg félelmetesnek is tartják titokban.

Nekem is ez a mániám, úgyhogy megértem, viszont kevés információval annyira nem szeretek típusolni. Vannak persze olyan típusok, amiket már hamar ki szoktam szúrni az xNTJ-ket a megmagyarázhatatlan rokonszenv... az ESFP-ket meg a mélyről jövő, zsigeri ellenszenv miatt többek között. SJ-kből van a legtöbb a statisztikák alapján, így a pár tulajdonságos sablonnak megfelelő, de nem annyira közelről ismert fiktív személyeket jogos és logikus, hogy SJ-nek szokták titulálni, ha nem tudok számomra elegendően részletesen rálátni a gondolkozásukra, ettől függetlenül inkább mellőzöm a dolgot. Ott van pl. a Harry Potterben Lily, kvázi annyit tudunk róla, hogy kedves volt és ő Az Anya, ergo beírják ISFJ-nek... de ezek csak feltételezések, nem annyira összetett még a villanásokban sem, mint Piton - csak, hogy megint INTJ-vel példálozzak.

2018. okt. 18. 05:49
 4/5 A kérdező kommentje:

"túlságosan el van foglalva a saját kis világával, mindent magára vesz, ha egy teljesen korrekt, személyeskedés nélküli kritikát kap, attól is a plafonon van"

Haha, ezt eltaláltad, Fe-domként én is pontosan ilyen vagyok nyomás alatt :D

Ez esetben, John anyja egy ESFP, aki az erős Fi-je mellé a fejletlen Te-jét erőlteti? Ennek lenne értelme.

A Light + Misa és John + Brook közötti hasonlóságot nem úgy értettem, hogy a srác meg akarja ölni a lányt (bár, ha úgy vesszük, John is fantáziált róla...), hanem hogy mindkét páros egy kedves, energikus lányból és egy csendes, analitikus srácból áll. Erre a párosításra még egy TV trope is van, az a neve, hogy "Savvy Guy, Energetic Girl".

Nem gondoltam volna, hogy ti INTJ-k ennyire utáljátok az ESFP-ket. Nálam ez pont fordítva van, ENFJ-ként szinte minden xSTP-vel instant szimpatizálok (végül is ugyanazokat a funkciókat használjuk, csak más sorrendben), és az xNTP-kkel is hasonló a helyzet :D Én az xSTJ-k iránt érzem azt a zsigeri ellenszenvet. Irritál, hogy a megrögzött szabálykövetésüket, "mindent a könyv szerint kell csinálni" gondolkodásmódjukat másokra is rá akarják erőltetni (Tisztelet a kivételnek). Egyből kiszúrom őket, annyira sajátos a légkörük.

A moly.hu-s MBTI csoport jól hangzik, nem vagyok fent, de lehet ezért megérné regisztrálnom.

2018. okt. 18. 16:20
 5/5 anonim ***** válasza:

Akkor talán a későbbiekben nem árt finomítanom? :D

Valószínű, a legtöbb ESFP, akiket ismerek, csak akkor mutatják meg a Te-funkciójukat, amikor kitör rajtuk a hisztis kedv és nem hagyják leállítani magukat.

Viszont az nem mindegy, hogy azért akarja megölni, mert a felfogása szerint csak úgy tudja kimutatni az irányába a kötődésféleséget, ami benne kavarog (John), vagy mert egy idegesítő hülyeségbombának tartja, ami mentálisan fizikai fájdalmat okoz neki minden lélegzetvételével (Light) :'D Meg kering egy olyan ship, hogy az INTJ és az ENFP az álompár, és hogy egy INTJ-nek akkor lesz párja, ha egy elszánt ENFP addig nem követi, ameddig elfogadja, hogy járnak. Bár Misa ESFP, úgyhogy ő nem illik ide.

A funkcióink azonosak, de pont ellentétes sorrendben, ami garantálja, hogy az ember a falra másszon tőlük. Ők az agyuknak azt a részét használják a leggyakrabban, amit mi a leghaszontalanabbnak tartunk, és azt használják a legritkábban, amit mi a leggyakrabban. Plusz azok az adottságaik a leggyengébbek, amiket mi a legnagyobbra tartunk, azok a leggyengébbek, amiket meg a legjobban megvetünk/amitől legjobban a falat kaparjuk. Általában. Van olyan ESFP is, akitől nem akadunk annyira ki... de ahhoz nagyon fejlett Te-funkió kell a részéről... ':D Nekünk egy ilyen ember olyasmi, mint egy nagybetűs, két lábon járó káosz, amit ráadásul meg sem tudunk javítani xD

Az xSTJ-ket én se kedvelem annyira, a sztereotipikusak. Náluk meg az a benyomás, hogy működhetnének akár rendesen is... de olyan, mintha egy sötétített üvegű akváriumot hordanának a fejükön, amin nem képesek kilátni. INTJ-szempontból az a zavaró egy teszem az ISTJ-ben, hogy sokkal többre is képes lenne... sokkal jobban elérhetné, amit akar... de gúzsba köti magát a Si-funkciója diktált "tisztességes játékszabályokkal", a ragaszkodással a megszokotthoz. Unalmasak és kiszámíthatóak nekünk. Az xSTP-ket viszont bírom.

Van egy ENTJ, aki csak az MBTI miatt regisztrált, neki megérte.

2018. okt. 18. 21:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!