Van itt olyan aki tud mondani részletesebb véleményt az általam írt történetről?
Figyelt kérdés
Lehetőleg fejezetenként kéne, mert kicsit hosszabb. Amúgy már párszor feltettem ezt a kérdést, de letörölték arra hivatkozva hogy hirdetem magam. Ez nem igaz, én csupán véleményt szeretnék kérni, mert idáig minden válasz csak ez volt: "Nagyon jó" meg "Tetszik". Valami részletesebb véleményt szeretnék, ha valakinek esetleg van ideje és/vagy van kedve hozzá.
Itt a történet, ha esetleg érdekel valakit: [link]
2018. szept. 10. 20:20
1/4 anonim válasza:
Hát, akkor tessék, itt a nem "nagyon jó" és "tetszik" válaszod: nekem nem tetszik. Az alapsztori lehet, hogy jó, bár odáig el sem jutottam, annyira kifogott rajtam a bevezetőd. Az első néhány mondat merőben fölösleges. A legelső bekezdés még a könyvek hátára írt ismertetőnek is gyenge. Érződik, hogy a megfogalmazás mennyire hatásvadász próbál lenni, de inkább csak erőltetett. "Ez nem az a világ, ahol te élsz remélhetőleg." Magyartalan, csöppet sem irodalmi, nehezen értelmezhető, csak kizökkenti az olvasót. "Ez egy másik világ." Wow, köszönjük Sherlock. "Itt létezik mágia és léteznek természetfeletti dolgok." Szintén csak kizökkenti az olvasót, pedig még el sem kezdődött a történet. Hallottad már, hogy ne mondd, hanem mutasd? Ne mondd ki, hogy létezik mágia, hagyd, hogy az olvasó maga jöjjön rá. Innen pedig ezt a bekezdést én legalább két teljes oldalnyi szövegre bővíteném. Tök jó, hogy felsorolod, milyen lények élnek itt, de mi az isten az az oy? Vagy oyok? Ha annyira fontos, hogy kiemeld, akkor vedd a fáradságot, és írj róla. Mi ez? Hogy néz ki? Vagy akkor legalább ne úgy sorold fel, ahogy a kisiskolás környezetismeret órán, hogy az erdőben laknak például őzek, rókák meg madarak. Pozitívum, hogy valamennyi leírást azért használsz, de a tőmondatos kijelentések azért még bőven nem az irodalom csúcsa. Miből van az a piramis? Mitől szürke? Régi? Új? Bevonta valami futónövény? Az az egy terem van a piramisban? Vagy rengeteg folyosó és rejtett járat? Könnyű benne eligazodni, vagy sokan vesznek oda, ha megpróbálják? Milyen az a bizonyos terem azon túl, hogy sötét? Van valamiféle világosság vagy teljes korom sötétben üldögél ott a csávó? Ha van fény, félhomály van? Táncolnak az árnyak a falon? Vannak bútorok a széken kívül? Mik? Képek a falon, vagy faliszőnyegek? Esetleg körben a fal mentén szobrok? Milyen ez a férfi? A szem és haj szín önmagában még nem leírás? Milyen a termete? Magas, hórihorgas vagy inkább alacsony és zömök? Milyen az arca? Keskeny, széles, kerek vagy szögletes? Idős vagy fiatal? A haja hosszú, rövid, egyenes, göndör, jól fésült, kócos? A szeme milyen? Keskeny, ráncos, szikrákat szór, vagy pont hogy barátságos? Hogy ül? Lazán, vagy mint aki karót nyelt? Esetleg feszült? Milyen szarva van? A sajátja vagy csak dísz? Milyen színű, formájú, mekkora? Én már kost több időt töltöttem a (gondolom) főszereplőd leírásával, mint te. Ez nem jó. És ami nagyon cringe az a Legyek Ura. Ne, csak simán ne. Találj ki valami mást, ami jól hangzik, de ettől senki sem fog tudni elvonatkoztatni. Nem olvastam tovább, mert ezen is nehéz volt magam átvergődni. Gyakorolj sokat, olvass sokat, figyelj, hogy nagy írók hogyan írnak le helyeket, embereket, hogyan vezetnek be részleteket a világukról! Ez így egy nagyon gyenge kis szárnypróbálgatás. Gyakorlásnak megfelel, de olvasni nem élvezetes. Szóval hajrá!
2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, végre valaki aki valódi véleményt mond. Tudom, nem valami jó, ez amolyan első "regény", de ezt tényleg meg szeretném írni. Mindenesetre, köszönöm hogy időt szántál erre a hülyeségre.
2018. szept. 11. 14:49
3/4 A kérdező kommentje:
Még valami. Szóval, az a bajod hogy az elején lévő mondatok fölöslegesek, közben meg azt mondod hogy írják le minden lényegtelen dolgot részletesen?
Meg egyébként az elején lévő karakter nem a főszereplő.
2018. szept. 11. 14:54
4/4 anonim válasza:
Az elején lévő mondatok azért feleslegesek, mert kijelentések, amik kizökkentik az olvasót. A leírás ezzel szemben épphogy belevonja. Komolyan olvass sokat, ha ebben akarsz alkotni, akkor főleg fantasyt, és megérted, mire gondolok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!