Ki hogyan értette meg az Üvöltő szelek című könyvet?
Úgy értem, mi tetszett benne, hogyan jött a könyv hangulata, egyáltalán mi fogott meg benne?
Ma fejeztem be a könyvet, és vegyes érzéseim vannak iránta...
Szeretném megtudni mások véleményét, hátha úgy könnyeben felfedezem benne magam.. (:
Előre is köszönöm!
Az eleje és a vége. Ennyi tetszett benne, nekem:p
Az összes többi résznél az volt az érzésem mintha egy mexikói filmsorozat forgatókönyvét olvasnám; annyi sírás, veszekedés meg miegymás volt benne:))
Szia!
A napokban olvastam el én is - immáron másodszor. :-) Imádom Emily Brontet, sztem a Bronte-nővérek közül ő a legtehetségesebb. (A többiektől is olvastam ezt-azt: Az angoltanár; Wildfeldhall bérlője - ezt nem 100%, hogy így kell leírni; Agnes Grey), de az Üvölző szelek viszi a pálmát. :-)(Persze a többi is jó volt.)
Elmondom vázlatpontokba szedve, nekem mi tetszett benne:
- az erőteljes jellemábrázolás
- egyedi, életszerű karakterek, kivételesen finoman bemutatott emberi érzésekkel és problémákkal
- olyan új, Emily Bronte korát meghaladó, eredeti gondolatok, amelyek döbbenetes éleslátásról tesznek tanúbizonyságot - főképp annak ismeretében, hogy Emily a nővéreivel viszonylagos elzártságban nevelkedett egy Isten háta mögötti faluban, és a mai értelemben vett "életet", vmint az emberi kapcsolatoknak ilyen mélységét és változatait (elvileg) nem ismerhette
- "új" gondolat: önmagunk felismerése másban, egy tőlünk teljesen különálló lényben - Catherine azt mondja: "Heathcliff én vagyok."
- azt, ahogyan a szálak "összefutnak": nincs felesleges vagy kidolgozatlan karakter, mindenkinek pontosan meghatározott szerepe van a regényben, és érződik egyfajta sorsszerűség az egyes szereplők életében: tetteiknek következményei vannak, rosszindulatú cselekedeteik - ha csak évekkel később is, de - megbosszulják önmagukat
Dióhéjben hirtelenjében ennyi jutott eszembe. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!