Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Nem igazán tudom elképzelni a...

Nem igazán tudom elképzelni a leírtakat, miért?

Figyelt kérdés

Nos, szoktam olvasni,de leginkább csak szakkönyveket vagy ismeretterjesztő cikkeket vagy ami érdekel ( pl étkezéssel kapcsolatos dolgok )

Régebben is belekezdtem könyvekbe ,de a felénél nem olvastam egyiket sem tovább

Biztos az én képzelőerőm a gyenge, de én egyátalán nem tudok egy történetet olvasva egy adott szituációt úgy elképzelni mintha filmen nézném

Szerintem ez is az oka,hogy nem köt le úgy a dolog

Azért nem szoktam olvasni pl: szépirodalmat , mert úgy voltam vele,ha olvasok akkor valami olyat ami könnyítheti az én mindennapi életemet

A másik problémám az, hogy én nem igazán tudok megjegyezni neveket ( "szerencsémre" a könyvekben a szereplők nevei nincsennek úgy lesarkítva hogy Béla meg Janka) az meg eléggé hülyén nézne ki, ha írogatnám magamnak külön,hogy a Balázska az xy szerepet tölti be

Esetleg valaki járt ilyen cipőben ? Talált rá megoldást?

Olvasás közben ti úgy képzelitek el az adott történetet mintha előtettek játszodna le vagy hogyan?

( Nem azért írtam, hogy megkapjam azt hogy már téged oviban megkellett volna húzni stb, azért jóval nagyobb kultúrbabárok vannak nálam )

2018. jan. 20. 16:43
 1/6 anonim ***** válasza:

Mást el tudsz képzelni? Vagy nem megy gyakorlatilag semmi?

Olvasás közben én sem látom filmen a sztorit, nem is tudom megfogalmazni, hogy alakul ki bennem a sztori. Nevek max. a könyv végéig jegyzem meg, a legtöbb karaktert a viselkedése, szerepe és kinézete alapján is be lehet azonosítani.

2018. jan. 20. 18:49
 2/6 anonim ***** válasza:
Ha jó a könyv akkor se olyan, mintha filmet néznék. Inkább mintha a hang lejátszódna az agyamban, és képeket csinálna a jelenetekből. Rengeteget olvasok, és sokszor hülyének néznek, hogy nem emlékszem a nevekre. Mert én sem jegyzem meg őket feltétlenül, mert nekem azok nem számítanak annyira. Főleg, ha valami kiolvashatatlan, akkor kitalálok valami hasonlót :D Nem tudom miért kérdezed, azért, mert most kéne olvasni, mondjuk egy dolgozatra, vagy mert csak szeretnél elkezdeni olvasni, de én úgy vettem észre, hogy aki nem szeret régebb óta olvasni, annak nehezebb átállni. Szépirodalmat ahogy nőttem úgy szerettem meg, mert a kötelezőket utáltam, aztán felnőtt fejjel el voltam ájulva egyik-másiktól. Ha élvezetből akarsz olvasni, akkor pedig kezd könnyebbekkel, olyanokkal amiket érdekesnek találsz már a borító alapján is. Minél többet olvasol, annál jobban rá fog állni az agyad szerintem.
2018. jan. 20. 18:55
 3/6 anonim ***** válasza:

Nekem a nevek aránylag könnyen mennek (kivéve az orosz nevek, azokat valahogy nem tudom megjegyezni), nálam az arcok elképzelésével vannak gondok.

De ez a való életben is így van, rossz az arcmemóriám, többször is találkoznom kell az illetővel, hogy az utcán (mondjuk buszon) is megismerjem. Volt már ebből sértődés, mert azt hitték, hogy csak úgy csinálok, hogy nem ismerem meg őket ...

2018. jan. 20. 21:07
 4/6 A kérdező kommentje:

Őnszántalmból akartam elkezdni,eddig nem is jutott eszembe a kötelező olvasmányokat nem olvastam, mert ugye kötelező ... :)

csak nem tudtam, hogy ez másban hogyan is játszódik le amikor olvas

arcokat nehéz kötnöm a karakterekhez meg hát nehéz így hogy a neveket nem jegyzem meg

Pl ha egy verset elolvasok akkor eltudom képzelni a leírtak alapján, de ugye egy régényben ez annyira nincsen részletezve legalábbis eddig tapasztalataim szerint

2018. jan. 20. 21:22
 5/6 anonim ***** válasza:
Szerintem tényleg könyv függő, mert van aminek olyan sekélyes a története, hogy ráérek másra gondolni közben, és akkor nem áll össze képpé. Találd ki milyen könyveket olvasnál szívesen. Ha az adott műfajban találsz érdekesebbeket, akkor biztos lesz közte pár olyan, ami olvastatja magát.
2018. jan. 20. 22:02
 6/6 anonim ***** válasza:

A miértre nem tudom a választ, nyilván mindenkinek másmilyen a képzelőereje és annak az érzékszervi iránya is. Az is lehet, hogy a filmek adta élmény olyan erős, hogy ahhoz hozzászokva már nem elégít ki a képzelet adta képlékeny világ, amivel viszont beleélheted magad olyan helyzetekbe is, amit filmben ábrázolni ugyancsak kihívást jelent, mert nem audiovizuális (szagok, ízek, tapintások, belső érzések, gondolatok, akár extraszenzoriális élmények; amiket persze a könyv is csak metaforákkal tud kifejezni).

Szerintem ez a fajta képzelőerő fejleszthető olvasással (sőt írással is, ha van hozzá affinitásod).

Speciel én olvasás közben is meglehetősen audiovizuális vagyok. A szereplőknek könnyebben képzelem el a hangjait (akár akaratlanul is ismert szinkronhangokhoz vagy saját ismerőseiméhez társítva), miközben az arcuk akár teljesen homályban maradhat (más tészta, ha láttam a filmadaptációt, akkor a színészek azonnal pótolják a hiányt). Képi formában inkább a helyszínek jelennek meg, illetve egy-egy mozzanat nagyon jellegzetesen, még akár a leírástól eltérő formában is (általában mozgó eseménynek egy-egy álló pillanata, ott teljes alakos a szereplő, és leginkább a testtartás dominál). Az ízek, szagok, tapintások, viszont ritkán élénkek.

2018. jan. 20. 22:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!