Hogyan viszonyultok a képregény stílusú könyvborítókhoz?
Sziasztok!
A közeljövőben, ha minden jól alakul, meg fog jelenni egy könyvem. A történet egy fiatal felnőtteknek szóló kalandregény. Alapvetően közel állnak hozzám a rajzolt illusztrációk, így készíttettem is egyet:
Ti, ha ehhez hasonló stílusú borítóval találkoznátok, milyen hatást váltana ki belőletek? Érdeklődnétek, vagy távolságtartással kezelnétek az enyhén képregényesbe hajló stílus miatt? Levennétek a polcról, hogy elolvassátok a fülszöveget?
Habár nem tartozik szorosan a kérdéshez, erről a „fiatal felnőtt” dologról mondanék egy érdekességet:
Valójában engem sem érdekelnek a Young Adult könyvek. :D Amiket láttam filmadaptációként, mind borzasztóak voltak a maga nemükben. A kiadóm hivatkozik így a történetemre, hát én is ezt tettem.
Az a helyzet, hogy a regényt 13 éve kezdtem írni, és akkoriban még jobbára ismeretlenek voltak ezek a kategóriák. Én csupán a hozzám hasonló huszonéveseknek akartam kerekíteni egy izgalmas történetet.
Azért is választott a kiadó, mert a történetem alapvetően mentes a YA könyvek sablonjaitól – lévén a megírás alatt nem is ismertem ezeket. A karakterek jellemzően többrétegű személyiségként jelennek meg, ráadásul nem illenek bele a már megszokott YA jellegű hősök sorába.
Inkább mondjuk azt, hogy rossz életű alakok szimpatikusan bemutatva.
Jó kérdés innentől, hogy mennyivel kellene másként pozicionálnom a regényt, és ebből a szemszögből hogyan aránylik a borító a belbecshez.
Ha ki lett adva a könyv, mindenképpen írd meg a címet!
A borítóról: Én szeretem az animéket, mangákat, én is rajzolok hasonló stílusban. 22 éves is vagyok, ami elviekben a fiatal felnőttet takarja. Ennek ellenére még is csodálkoznék, hogy ez a borító miért a YA kategóriában van, miért nem a kiskamaszok részéhez tették. Szerintem egy kicsit komolyabb stílusú borítókéne.
Köszönöm, ez is egy fontos meglátás. Vajon zavarna-e ez esetben, ha a borító reálisabb, de amúgy lennének (akár még inkább manga stílusú) illusztrációk a könyv oldalai között? Mit gondolnál? /gondolnátok erről?
Kérlek, dobj egy privát üzenetet, és írok, ha már minden konkrét a kiadással kapcsolatban. (mindenki mástól is várom, ha esetleg érdeklődik) terveim szerint jövő karácsony körül fog alakulni a megjelenés, de a kiadóval való egyeztetésen igen sok múlik majd a jövő héten...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!