Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Szerintetek milyen? Érdemes...

Szerintetek milyen? Érdemes folytatni? Mire figyeljek oda a helyesírásomban?

Figyelt kérdés
Építő jellegű kritikákat várok a "könyvemhez" ha mondhatjuk így. 2 fejezetet írtam eddig. Érdekes a történet vagy nem? Milyen extrát vigyek még bele? Nektek hogy tetszik a helyesírási hibákat eltekintve? Válaszokat köszi :) [link] Itt megtaláljátok ( ez NEM reklám csak kiváncsi vagyok a véleményetekre) ! /L
2017. nov. 1. 20:27
 1/6 anonim ***** válasza:
88%

Lehetek őszinte? Igen?

Nos ha csak saját örömödre írod akkor nincs vele semmi baj. De ha az a terved, hogy egyszer mások is elolvassák akkor jobb ha tudod: kukában fog landolni.

Már az első pár mondat után "dobtam volna ki" mert borzalmas a helyesírásod, még borzalmasabb a fogalmazásod. Úgy zagyva ahogy van.

A másik hiba, hogy ma minden második tinédzser aki író akar lenni ugyanezt a sémát írja. Tucat történet, vagy mondhatnám, hogy lerágott csont.. Ne erőltesd csak akkor ha csakis saját magad örömére írod.

2017. nov. 1. 20:35
 2/6 anonim ***** válasza:

"Érdekes a történet vagy nem?"

Őszintén szólva engem nem kötött le. Egyrészt ez nagyon kevés ahhoz, hogy magáról a történetről bármit is lehessen mondani, másrészt abból, amit láttam, az jött le, hogy egy ugyanolyan tinitörténet-kezdeménnyel van dolgom, mint az előző egymillió ilyen kérdésnél.

"Milyen extrát vigyek még bele?"

Még? Ahhoz, hogy egy történetbe extrákat lehessen belevinni, az alapoknak meg kell lenniük és ez itt hiányzik, legalábbis az első két fejezet alapján.

"Nektek hogy tetszik a helyesírási hibákat eltekintve?"

A helyesírási hibáktól nem lehet eltekinteni. Már csak azért sem, mert rengeteg van belőlük, a többi hibáról nem is beszélve. Vesszők hiányoznak egy csomó helyről, a párbeszédek írásmódja teljesen esetleges, összefolyik a szöveg többi részével. Sok az elgépelés, a hibásan egybe- vagy külön írt szó és ott van még a tagolás teljes hiánya. Ezek szinte olvashatatlanná teszik a szöveget és azt az érzetet keltik, hogy neked nem számít, mit adsz ki a kezedből.

A környező világ leírása teljesen hiányzik, semmit sem tudunk arról, hol élnek a karakterek, merre járnak, nincsenek leírások. Nem tudni, milyen a ház, az utca, az iskola, de azt sem, ki hogyan néz ki, magas-e vagy alacsony, szőke vagy barna, sovány vagy kövér, mert ugye az "ESZMÉLETLENÜL dögös" mindenkinek mást jelent, de még azt sem tudjuk, neked mit jelent. Nálad valahol valakik valamit csinálnak és ez kevés.

A párbeszédek életszerűtlenek. Próbáld meg hangosan felolvasni őket vagy magnóra mondani és visszahallgatni, rá fogsz jönni, hogy az emberek nem így beszélnek.

#1-nek igaza van, ha saját magadnak írod, csináld tovább, bár szerintem magadnak is tartozol annyival, hogy átnézed, mielőtt publikussá teszed. Ha másoknak csinálod, készülj fel a csalódásra. Ez még akkor sem jó, ha lesznek olyanok, akiknek tetszik majd.

Ettől persze még írhatsz mindenféle történeteket, de az tudnod kell, hogy ha nem fejleszted magad tudatosan, soha nem leszel jobb, márpedig jobbnak kell lenned, mert most nem vagy az.

2017. nov. 1. 21:49
 3/6 anonim ***** válasza:

Elolvastam az első "fejezetet". (Ez szerintem nincs egy oldal...)

Építő kritika: A vesszők nem csak helyesírási hibák, ha nincsenek, vagy rossz helyen vannak, teljesen meg tudják változtatni egy mondat jelentését, illetve ki tudnak venni belőle minden érzelmet, hangulatot, hogy ami tulajdonképpen így megmarad csak az információ. (élvezhetetlen)

Azzal nem érteke egyet, hogy az "ESZMÉLETLENÜL dögös" ne lenne jó leírás, viszont ha csak ennyit tudunk róla, az üressé, jellegtelenné teszi a karaktert.

Figyelj a szóismétlésekre, a párbeszéd különüljön el és legyen egyértelmű, hogy ki mit mond, a belső monológot különítsd el, válasz másik betűtípust, használd a word helyesírás ellenőrzőjét, írd el a környezetet, különösen ha változik a "díszlet", ne olyan legyen, mint egy napló, viszont csak olyan események hozz be amik vagy előreviszik cselekményt, vagy hozzátesznek a karakterekhez és a világhoz, de azokat dolgozd ki rendesen, a "Miután megvigasztaltam" nem kidolgozás, összességében szerintem fölösleges javítani is, ezt dobd el, esetleg rakd félre és kezd újra az elejétől. (Ne nézz erre rá közben, legfeljebb hasonlítsd össze őket, MIUTÁN elkészültél a következővel.)

+ ne töltsd fel ilyen állapotba legközelebb

2017. nov. 2. 02:25
 4/6 anonim ***** válasza:

Amit olvasás után el tudok mondani:

- a helyesíráson tényleg kellene változtatni, mert az olvasási élményt is megakasztja az ilyesmi simán, hogy egy mondatot 2 óráig kell elemezni, hogy megértsd, mi folyik benne... legalább egy Word helyesírás-ellenőrzőt végig lehetne futtatni rajta, az egy csomó hibát kimutatna (az elgépeléseket legalább). Más helyesírási tanácsot nem nagyon tudok adni, mert vki vagy tud helyesen írni, vagy nem, és a te írásodban elég sok különböző hibatípus van ahhoz, hogy most tételesen felsoroljuk. Mondjuk egyszer nem ártana végigolvasni a helyesírási szabályzatot és odafigyelni magyarórán - a legtöbb dolgot ott is elmondják (mikor kell vessző stb.)

Plusz nézz meg egy-két könyvet azzal kapcsolatban, hogy vannak tagolva a párbeszédek pl.

- az eleje tűrhetően indult, mert érződött, hogy egy mai tini írta mai nyelven, és nem vmi 30-40éves, tinit élőben 15 éve nem látott ember írta (akkor szokott ált. lenni, hogy túl cikornyásan felnőttes vagy rengeteg koridegen szleng van benne)

- túl összecsapott a sztori: 1) nincsenek normális leírások, 2) száraz az írás, mert szinte csak felsorolja, mi történik, aztán ennyi. Nincs leírás a szereplők érzéseiről, a környezetről. Nincsenek átvezető elemek, mondatok jelenetek között. Alig tudunk valamit a szereplőkről, nem lehet velük azonosulni.

2017. nov. 2. 13:33
 5/6 anonim ***** válasza:

Ismerem ezt a stílust, első sztorisoknál (ill. néha önmagamnál...) tapasztalok hasonlót. Persze nem baj, csak szólok, hogy nem kell ehhez ragaszkodni, én mindig úgy éreztem, hogy ezt erőltetik a tini írók.

Tényleg tipikus történetnek tűnik. Ha magad szórakoztatására írod, annak jó, ha szereted írni, elérte a célját. Egyébként javíthatnál a helyesírásodon (vesszők), főleg olvasással rögzülnek az ilyenek, meg ha nem vagy valamiben biztos, érdemes utána nézni :)

Extrának bármi jó lehet, ami eltér az általánostól! A szereplőknek lehet egyedi külső-belső tulajdonsága, jellemzője (heterokrómia? Tisztaságmánia, félelem a kacsáktól?) Mindenkinek legyen háttere: családja, baráti kapcsolatai (ha nincsenek, miért?), korábbi emlékei. Ezek hatással vannak a jelenbeni történésekre is. Például a fóbiáknak is lehet eredete. Csak javaslatok, a magad szórakoztatására is érdemes elgondolkozni ezeken :)

2017. nov. 2. 22:00
 6/6 anonim ***** válasza:
Próbáld minél jobban kifejteni a történetet, így rettenetesen gyors. Egy könyv ne legyen ilyen hiperaktív. Szépen lassan vezesd a történetet. Persze ezzel nem arra akartam kilyukadni, hogy csak tájleírás legyen, nem baj, ha gyors egy regény, csak ne ennyire.
2018. dec. 13. 19:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!