A Bűn és bűnhődésben egyáltalán nem is volt szex?
Lehet én vagyok maradi, de én egy olyan regény esetében, mint a Bűn és bűnhődés nem használnám a "friendzone" kifejezést...
És ha már itt tartunk, a regény idejében a mai értelemben vett randi sem igazán dívott. Persze, abban az időben is létezett a házasságon kívüli szex intézménye, csak a korabeli felfogás szerint az számított szégyennek, ellenben a mai felfogással, mikor egy 22 éves szüzet már gáznak szokás tartani. Nem aggatnám rá a kérdéses szereplők viszonyára a "barátság" kifejezést; mély lelki kapcsolat alakult ki köztük (talán egyedül Razumihin fogalmazza meg elég hamar, hogy szereti Dunyát), megértés, szimpátia, a másik segítése, és ez fordult át szerelemmé, amiben azonban a lelki közösségen van a hangsúly, nem pedig a testiségen. Épp ezért nincs értelme feszegetni, hogy a szereplők közt volt-e szex, vagy sem (emlékeim szerint nem).
Pont ez tetszett benne. Lassan nyíltak meg egymás felé, de valahogy egyértelmű volt az egész.
Csak mostanság nem nagyon tudok ilyesmit elképzelni, hogy fokozatosan mélyüljön el egy érzelmi kapcsolat, inkább mennek a következőre. Bár valószínűleg másképp alakul, ha Raszkolnyikov nem gyilkos és Szonya nem prostituált.
Kár, hogy Razumihin és Dunya kapcsolatáról nem lehetett többet megtudni.
Nem tudom, én nem láttam ilyet. Ha körbenézek, azt látom, hogy a zárkózott Raszkolnyikovok (nem öltek, csak a karakter hasonló) maradnak magányosak és futó kapcsolatokkal enyhítik a belső ürességet, a Szonyák pedig nem várnak éveket, hogy hátha nem löki el a kezüket, akit szeretnek. Aki nem szexel egyből, azt ott is hagyják olyanért, aki igen, vagy inkább eleve az olyat választják.
Nekem ezért is tűnik idealizáltnak ez a világ, hiszen két pár kapcsolata is úgy alakult, ahogy én jónak tartanám. Talán épp ezért tetszett a regény. (Hozzáteszem, az is ritka és számomra szimpatikus, hogy valaki betartja, amit ígért, mint Porfirij Petrovics.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!