Olyan csillagászati könyvet keresek ami képekkel is szépen illusztrált és a kicsit járatosabbaknak ajánlott?
Gondolok olyanra amibe a szupernóvák, neutroncsillagok, fekete lyukak, csillagok és egyéb érdekességek is benne foglaltatnak,tehát nem egy meteoros vagy holdnaptár könyv.
Feladtam a leckét. :)
Sir Patrick Moore: A világegyetem atlasza
de ez is 2007-es, nem tudom hozzá tudsz-e jutni még valahol.
De érdekelne a motivációd, ha jobban bele akarsz ebbe mélyedni, akkor az interneten rengeteg forrást találsz, eleve az angol nyelvű Wikipédia rogyásig van jobbnál-jobb szócikkekkel csillagászati témákban, a könyvek nem tudnak lépést tartani, gyakorlatilag 5-6 évente ki lehet dobni őket, elég ha az exobolygó kutatásra gondolsz 92-ben fedezték fel az elsőt most meg háromezer fölött járunk. Egyszerűen a könyvek nem bírják tartani a lépést bizonyos téren. Például a 2015-ig kiadott csillagászati könyvek közül egyben sem volt fénykép a Pluto-Charon kettősről, és legtöbb megadott adat is tól-oig módon volt megadva, vagy zsimplán csak tippelés volt. Aztán odaért a New Horizont most már van fotónk, meg egy rakás mérési eredményünk, tehát minden amit a 2015 előtt kiadott könyvekben találsz már elavult a Plutoval kapcsolatban.
Az Uránusszal és Neptunusszal kapcsolatban viszont még jó darabig alig fog változni a tudásunk, mert csak egy űrszonda kereste fel őket, és jelenleg még egyetlen új hozzájuk küldendő űrszondáról sem született döntés, nem, hogy útnak indultak volna, talán lesz a 2030-as években egy Uránusz orbiter egység.
A lényeg, amit akarok mondani, hogy a csillagászat és bolygókutatás bizonyos területei olyan gyorsan fejlődnek, hogy minden, amit nyomtatott sajtóban, könyvben olvasol elavult lehet pár hónap múlva. Vehetsz szép könyveket, de azok rövid idő alatt elvesztik a "szavatosságukat" a lényeg persze valószínűleg nem fog változni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!