Olvasta valaki Thomas Brezina: Katie Cat Mint a macska?
ha igen akkor eltudná mondani nagyvonalakban a fejezeteket?kb mindegyik fejezetről egy mondatot.olvastam én is,de elfelejtettem,neten nem találom
nagy segítség lenne,köszi!!!
Ezt egy netes oldalon találtam! :)
WTF! Kiáltottam fel magamban, amikor az olvasás közben elértem a hatvanas oldalakhoz. Hol van már az a régi író, aki a Knickerbocker-bandában a gyermeteg rejtvényekkel, a Hot Dogsban a fiúk és lányok olykor gyerekes viselkedésével, és gyermeteg csínyeivel vált ismertté? Itt ugyanis, kérem szépen, már nyoma sincs a számomra egykor oly kedves írói humornak, itt már vérbeli problémákkal állítja szembe az olvasót az író, és a happy end is elmarad. Lehet, hogy Brezina titokban elvégzett egy tanfolyamot, hogyan kösse le a tizenöt éven felüliek érdeklődését is (hiszen eddig inkább csak eddig ennek a korhatárnak írt). Most azonban biztosan állíthatom, hogy ez a könyv lekötheti akár még a huszonéves olvasókat.
De hogy mindenki értse, miről van szó: a főhős egyik barátja, Ming szereti felvenni nővérei ruháit. Ezzel még nem lenne baj, de Ming sajna fiúnak született. Az író konkrétan nem meri kimondani, hogy Ming meleg lenne, bár minden jele szerint a lányokat szereti, csak van egy kis beütése. Ezenkívül szembe találjuk magunkat egy gyilkossággal is (ami szintén nem volt eddig jellemző az íróra), és a géntechnológiával is. Katie ugyanis egy kísérlet, amit a szülei végeztek rajta, mégpedig megpróbálták keresztezni egy ember és egy macska génjeit. Így tehát a mi kis hősnőnk azt veszi észre magán, hogy jobban lát a sötétben, hatalmasakat tud ugrani, mérgében karmol, fúj, feláll a szőr a hátán, és hogy a legvékonyabb lécen is képes megállni, anélkül, hogy leesne. Bár úgy tudja, hogy szülei meghaltak, a kötet harmadanál rájövünk, hogy ez még sem így van, és pont a kísérleteik miatt kellett elbújniuk. Katienek meg kell fejteni a szülei titkát is, ki kell nyomoznia, hogy ki a gyilkosság igazi tettese (a nagyanyját gyanúsítják), el kell viselnie hippi nagybátyja és két barátja viselkedését, és meg kell birkóznia azzal a tudattal, hogy egy macska tulajdonságait hordozza magában. Eközben két ember érkezik a szigetre, egy férfi és egy nő, akik nem Katie szülei, bár az olvasóban végig ott van a gondolat, hogy igen, ezek ők, de végül a Collins-házaspár meg sem jelenik a színen. Katienek sok emberrel meggyűlik a baja, és persze vannak olyanok is, akik barátnak tettetik magukat, de nem azok (és nem is gondolnánk, hogy ki az).
És, ami még tetszett: a történet nem azzal zárul, hogy Katiehez visszatérnek a szülei és minden happy, hanem választania kell, hogy elmegy szüleihez, és elfelejti örökre régi életét, barátait, családját, új személyazonosságot kap, vagy otthon marad, ahol veszélyben lenne az élete. Katie az első megoldást választja, és itt be is fejeződik a sztori. Igen, és az olvasóban ott motoszkál a kérdés, hogy akkor most itt a vége, vagy folytatódik. Nos, a válasz: mindkettő. Brezina először ezt a kötetet egy önálló kötetnek írta meg, de hazájában nagy sikert aratott, és idén megírta a történet folytatását, azonban azt kell mondanom, hogy a magyar olvasóknak minden bizonnyal itt lezárul a történet, ugyanis a kötet nem fogyott a kiadó tervei szerint (ezért is történhetett meg, hogy már lassan másfél éve fél áron lehet kapni az összes internetes áruházban).
És ami nem tetszett: a fordítás. Mindig megnézem, hogy ki a fordító, de Hegyi Zsuzsa nevével még nem találkoztam. Nem tudom, hogy ez-e az első munkája, de ez nem lett valami jó. A könyv tele van értelmetlen mondatokkal, bár ez lehet akár a szerkesztő hibája, vagy a korrektoroké, de rossz volt úgy olvasni, hogy néha meg kellett állni, hogy kibogozzam, mit is akar jelenti a mondat.
L/14
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!