Tudnátok ajánlani egy könyvet amiben egy írótól, vagy akár többtől novellák vannak összegyűjtve?
Nem tudom, hogy mennyire szereted a sci-fit, nekem például nagyon tetszik a Gyilkos idő című válogatás, ami az 1953-as amerikai fantasztikus novellákból válogat, a műfajon belül sok stílusban, a hard sci-fitől a már-már fantasyn át a hangulati darabokig (van időutazós, kolonizálós, felfedezős, még romantikusan szomorú is).
Kir Bulicsovtól a Kettészakított élet. Ez is sci-fi novellák válogatása, de a hangsúly abszolút a szereplőkön van, nem a technikán. Szépek, szomorúak, érdekesek.
Ray Bradbury - Marsbéli krónikák, vagy amúgy bármelyik novelláskötete. Szerintem nincs még egy olyan író, aki ennyire hangulatos novellákat írt (egyáltalán nem csak sci-fiket), igazi régimódi stílusban.
Gion Nándortól a Műfogsor az égből, ez egy egészen terjedelmes novelláskötet novellafüzérekkel, amiknek a szereplői nagyjából ugyanazok. Olyasmi, mint a filmek között a szkeccsfilm; olyan történetek, amiket csak lazán fűzött össze az író, utalgat ugyan visszafelé, de inkább a hangulat és a szereplők fűzik össze őket.
Kurt Vonneguttól a Majomház (Isten hozott a majomházban!), vagy a Hamvaskék sárkány (Vonneguttal megismerkedni szerintem ideális korban vagy - nekem is nagyjából ennyi évesen sikerült).
Schäffer Erzsébet könyvei (nem is novelláknak mondanám őket, inkább hangulatjelentéseknek). Fantasztikusan jókat ír, de talán pont ez a hátránya számomra: nagyon tömény, nem igazán alkalmas arra, hogy "elolvassam" egy-egy könyvét, inkább olyan "előveszem, elolvasok egy-két novellát, aztán elgondolkodom rajta, és félreteszem egy időre".
Nagyon szerettem Kiss Judit Ágnestől a A keresztanya - Szomor Veron történetei című... mondjuk novellafüzért.
Például.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!