Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Regényírással kapcsolatos...

Regényírással kapcsolatos kérdések! Kaphatnék tanácsokat? Többi lent!

Figyelt kérdés

Sziasztok! :) Néhány alapinformációval kezdeném, hogy azért legyen miből kiindulnotok, és azok alapján tanácsot adni és válaszolni a kérdésemre. Megpróbálok nem túl hosszú lenni.

Nem nevezném magamat kezdőnek, mivel már lassan kilencedik éve írok, igaz, aktívan csak öt-hat éve nagyjából. Eleinte novellákat posztoltam csak az internetre, rövidebbeket, és az emberek többségének tetszett (ez volt három éve) Hogyha valaki szeretné, szívesen küldök neki ezt-azt, hogy lássa, hányadán is állok az írással :)

Legelső problémám a futó regényemmel kapcsolatos, nagyon fontos nekem ez a történet, úgyhogy szeretnék tanácsokat kapni :) Három évvel ezelőtt kezdtem írni, ez a legelső komolyabb folytatásos sztorim, igyekszem rendszeresen frissíteni, csak nem mindig jön össze - ehhez fűződik a kérdéseim is. Valamiért nagyon maximalista vagyok, mikor írom, szinte minden egyes szót rossznak találok, melyet leírok. Folyamatosan törlöm, amit sikerült megfogalmazni, mert rossznak, unalmasnak találom, hiába mondják mások, hogy jó, hagyjam, folytassam tovább. Egyszerűen bármit is gépeljek le, az nem felel meg az elvárásaimnak.

Mi lehet a kiváltója ennek? Mivel tudnék tenni ellene? És hogyan érhetném el, hogy úgy tudjak megírni egy fejezetet, hogy nem törlök ki minden második szót?

Következő kérdésem azzal kapcsolatos lenne, hogy honnan szerezhetnék ihletet? Tudom, zenehallgatás, képnézegetés például, de tudna valaki ezeken kívül valamit ajánlani? Régebben rengeteg ötletem volt, de mostanra mintha már elapadtak volna, alig-alig jönnek újabbak, ez pedig egyszerre bosszant és tesz csalódottá.

Harmadik kérdésem azzal kapcsolatos, hogy vannak nagyon furcsa szokásaim az írással kapcsolatban. Olyasmik, mint például, hogy nem mindegy, milyen betűvel kezdem az új mondat első szavát, mert úgy érzem, nem illik oda. Vagy nem mindegy, mekkora hely van két sor között - minél kisebb a térköz, annál elégedettebb vagyok. Emellett ha nem egyforma hosszúak a sorok, az is bosszant (átraktam sorkizárt beállításra, de akkor meg az bosszant, hogy a szavak között nagy a térköz, mikor korrigálja a Word a sorokat, hogy egyforma hosszúak legyenek)

Meg igazából még sok kis apróság, ha valakit érdekelne, mert tud rá valami megoldást, írjon, megírom neki egy üzenetben a többit.

Szóval ezek ellen mit tudnék tenni? Talán mióta ezek a bosszantó "szokásaim" kialakultak, azóta megy nehezebben az írás. Szeretném őket leküzdeni, de sehogy sem megy, pedig már nagyon hosszú ideje próbálkozom (azt hiszem, tavaly nyáron próbáltam először tenni ellene) Nagyon bezavarnak írás közben, mert ezekre figyelek, és nem a sztorira.

Negyedik, és egyben utolsó kérdésem most: nagyon sokat olvasok, szinte falom a könyveket, mégis úgy érzem, a szókincsem lassan egyre kisebb lesz. Visszaolvasom régi írásaimat, és azt veszem észre, hogy sokkal de sokkal választékosabban fogalmaztam. Ennek mi lehet az oka? Hogyan tudnám bővíteni még a szókincsemet az olvasáson kívül?

Bocsánat, amiért ennyire hosszú lett, remélem, nem nagy probléma, csak végre jó lenne ezekre a dolgokra választ kapni :) Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

Remélem, nem tévesztettem el nagyon a kategóriát, nem igazán használom az oldalt, úgyhogy nem sok mindent tudok erről.

2017. júl. 15. 22:37
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Ha fel szeretnéd gyorsítani a történetet, azt egy új fejezet elején "jelezheted".

3.fejezet

Már két hét eltelt...

2017. júl. 18. 22:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!