Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Itt egy kisebb részlet az...

Itt egy kisebb részlet az egyik könyvemből amit nemrég kezdtem el írni. Mi a benyomásotok a főszereplőről és magáról az egészről? Mi a véleményetek róla? A fő téma YA és időutazás. A főszereplő fiú és tizenhét.

Figyelt kérdés

– Mit keresel itt? – kérdezte Uraiah döbbenten Elliottra nézve.

Elliott bocsánatkérően nézett Noahra. – Próbálom megakadályozni hogy ne jöjjön annyit utánad, oké? – kérdezte kedvesen.

Uraiah nem lepődött meg, arca érzelemmentes maradt. Ivan és Elliott egy osztályban voltak, mellesleg a legjobb barátok. Habár az már kérdéses hogy Elliott bárkire is oda tudna figyelni.

– Ha ide is jön nem lesz baj. – mondja még mindig hátat fordítva nekik. Megadóan behunyta a szemét és Uraiah tudta hogy hazudik. Baj volt hogy itt van. Nem akarta hogy Ivan itt legyen.

A régi énje most felállt volna a székéből és azonnal kiállt volna a barátjáért. Elmondta volna mindennek Ivan–t amiért megcsalta és kihasználta Noah–t. De nem csak miatta, a régi Uraiah bárkiért megtette volna ezt. Nem hagyta volna hogy bármi rossz dolog megtörténjen ugyanis gondolt másokra is. Az az Uraiah bármit megtett volna hogy boldognak lásson másokat. Az az Uraiah képes volt érezni. Képes volt nevetni.

Az az Uraiah rég meghalt.

Szóval most hátradőlt a székében és nem tett semmit. Az égadta világon semmit és ez jólesett neki. Remegő kézzel a mellkasához nyúlt. A düh mindig próbált felkúszni a gerincén. Sötét, gomolygó mérges gáz, amely robban akár egy jó kézi gránát.

Undorodott magától.

Elkezdett számolni hogy lenyugodjon. Egy. Legszívesebben széttörné a nyakláncot. Kettő. Legszívesebben addig ütne valakit amíg lélegzik. Három. Legszívesebben meghalna. Négy. Hazugság. Öt. Legszívesebben élne. Hat. Ez is hazugság. Hét. A legszívesebben eltüntetné a düht. Nyolc. Hazugság. Kilenc. A düh miatt tud életben maradni, még akkor is ha már nem engedheti ki. Tíz. Legszívesebben széttörné a nyakláncát. Legszívesebben addig ütné valamivel amíg darabokban nem lenne és soha az életbe nem lehetne összerakni.

Egyszer már megpróbálta összetörni. Többször is megpróbálhatná. Akár az élete végéig is próbálkozhatna.

Felnevetett.

Ez vicces.

Az élete végéig.

Bernard bezárta Uraiah mögött az ajtót, ő pedig beljebb menve a nappaliba meglátta ahogy Darion a kanapén ülve olvasott egy vastag könyvet. Azonban amikor meglátta Uraiah–t, eltette és intett neki hogy üljön le az előtte lévő fotelba.

Uraiah tudta mi lesz az első kérdése.

Darion hátra tette az egyik kezét.

– Hány ujjamat mutatom? – kérdezte felvonva az egyik szemöldökét. Uraiah hidegen elmosolyodott.

– Nem tudom és nem is fogom soha megint. – válaszolta, de Darion mintha meg sem hallotta volna.

– Hat. – mutatta meg és nagyot sóhajtva hátradőlt. Uraiah mindig úgy látta hogy az egyetlen ember aki egyáltalán megközelíti az ő fáradtságát és figyelmességét, az Darion.

A tizenkét éves kisfiú felnézett ég kék szemével a rövid, szőke haja mögül, ami szép tincsekben keretezte arcát.

– Nem tudom hogy meddig folytatod ezt. – jelentette ki őszintén. Uraiah felciccentett. – Már fél éve ezt csinálod. Árnyéka vagy önmagadnak.

Uraiah behunyta a szemét és megszorította az orrnyergét. Már megint itt tartanak. Mindig itt tartanak.

– Nem fogom többet használni a nyakláncot. – már a gondolat is mérges gázt telített a testébe. – Soha többet.

– Pedig eléggé szeretted abban a fél évben használni.

Uraiah megrezzent és ökölbe szorította a kezét. Valóban nagyon sokat használta akkor. Minden egyes apró dologra felhasználta. Egy nap vagy tízszer.

Na és mi lett az eredménye?

A szájában valami keserűt érzett, ahogy a mellkasában is valami szorítót. Hidegen elmosolyodott és kinyitotta a szemét.

– Nem használom többet. – találkozott a szürke szeme, Darion kékjével.

A kisfiú vigyorgott, de nem érte el a szemét.

– Régen mindenki miatt és magad miatt is használtad. – a hangja érdes. – Most? Kiveszed egyáltalán a pólód alól? – a szeme üvegessé vált. – A tudomány és a világegyetem nevében is mondom Uraiah, nagyon elpazarlod amit kaptál. Nagyon.

Uraiah hirtelen azt érezte mintha az egész bensője megfagyott volna. Darion tudott a legtöbbet róla, de azt az egy dolgot nem mondja el neki. Nem fogja.

Soha.

– Nem használom többet. – jelentette ki ellent nem tűrő hangon és hátradőlt a székében.

Darion tekintete mindig zavarta. Általában nem gond ha bámulják, de ha Darion teszi elkapja egy ilyen furcsa érzés. Ő az egyetlen aki tudja a titkát a nyakláncról és ijesztő a tudat hogy a kisfiú tökéletesen érti hogy Uraiah mire lenne képes vele ha használná.

De nem fogja. Többé már nem.

– Fogalmam sincs miért hagytad abba a használatát. – persze hogy nem tudja. Ki sem tudná találni. – De ha nem is akarod újra használni, nem hiányzik? Egy kicsit sem?

Megint megrezzent. Darion sosem értheti meg, sosem fogja. Senki sem.

Felállt a fotelból és az ajtó felé fordulva elindult, rá sem nézve Darionra.

– Összeszedhetnéd már magad Uraiah. – szólalt meg mögötte Darion, mielőtt még a kilincshez nyúlhatott volna. – Néha nem bírom nézni mi lett belőled.

Uraiah kilépett a szobából és úgy becsapta maga mögött az ajtót hogy visszhangzott.

2017. ápr. 28. 23:30
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

" Bernard bezárta Uraiah mögött az ajtót, ő pedig beljebb menve a nappaliba"

Eddig elolvastam. Tovább nem mert nagyon untam. Pedig nagy könyvimádó vagyok, mindig olvasok. De eddig írtál a nagy semmiről.

2017. ápr. 28. 23:42
 2/12 A kérdező kommentje:
A cselekmény itt tenyleg nem megy mert ez egy részlet. Ha tenyleg csak ennyi lett volna az egesz fejezetben nekem sem tetszene, kérlek próbáld vegig olvasni a maradékot. Ez a 4. fejezetből van es abból a 8 oldalbol is a vége. Ezt csak a főszereplő benyomása miatt kérdeztem meg hogy milyen kérdéseket vetett fel benned. Hidd el, maga a történet sokkal esemény dúsabb csak itt nem a cselekmény volt fontos hanem a karakter. A nyak láncában van az időutazós képesség és már régóta nem használta, fél éve. Arra próbáltam rá világítani hogy mi zajlik a fejeben, mi ugrik be neked.
2017. ápr. 29. 00:01
 3/12 anonim ***** válasza:
44%

Nem olvastam el.

Miért töltögetik fel ide az emberek a "részleteiket"

Könyörgöm, ha azt akarod, hogy eljusson az emberekhez, írd meg az egészet, szerkeszd meg, és vidd el egy kiadóhoz. Most azzal, hogy ideraksz (elsőre kevésbé szép szó jutott eszembe) egy nyúlfarknyi írást, mit érsz el

Amúgy meg tök jó, hogy mindig a történet közepéből ragadtok ki és töltötök fel ide egy részletet. Ha már akkora késztetést érzel rá, hogy gyakorikérdéseken kérd ki vadidegen embereknek a véleményét az írásodról, az elejét rakd ki, hogy legalább legyen fogalmuk róla, miről is van szó a műben.

2017. ápr. 29. 13:26
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Középszerű, unalmas, agyalgó lityilötyi, nem elég mozgalmas. Egyéb: miért nem magyar neveket használsz?

Fejlődj, mert ez még nem elég.

2017. ápr. 29. 14:21
 5/12 anonim ***** válasza:

2 ok ami szerintem jó lenne.

Az egyik, hogy ne ilyen idétlen nevekkel dobbáloz mint Uraiah. Sokan szeretnek olvasni, de sok embernek zavaró ha nem tudja kiejteni, mert fogalma sincs, hogy kell. Ezért válassz mindig kiejthető neveket.

A másik, hogy ha arra vagy kíváncsi, hogy tetszik-e az embereknek a könyved akkor ne ragadj ki egy kis témát, mert ahogy előttem is írták, fogalmunk sincs miről szól.Így számunkra unalmas, értelmetlennek tűnik az egész. Ilyenkor érdemes egy rövid könyvismertetőt írni. Biztos láttál már ilyet. Minden könyvnél röviden leírják miről szól.

Pl így:

"Paul Sheldon sikeríró, a szépkeblű közönség bálványa befejezi legújabb és legjobb regényét, minek örömére jól benyakal, s kábán autóba vágja magát. Egy veszélyes útkanyarban utoléri az észak-amerikai Sziklás-hegységben nem ritka hóvihar.

Isten háta mögötti, magányos tanyaházából bevásárolni indul kis teherautóján Annie Wilkes, a Sheldon-regények könnyes rajongója. Az árokba borult autóroncsban kedvenc szerzőjére ismer, kinek tört-zúzott testében alig pislákol az élet.

Kihúzza az árokból.

Haza viszi.

Életre kelti.

Új Sheldon-regényt akar. Csak magának.

Mindenáron."

Stephen King: Tortúra

Az ilyen rövid történetek mozgatják meg az ember fantáziáját, és mérlegel, hogy elakarja olvasni vagy sem..

2017. ápr. 29. 16:04
 6/12 A kérdező kommentje:

Tudom hogy nehéz kiejteni a nevet de megvan az okom rá hogy miért ez a neve a karakternek. Amúgy teljesen egyetértek veled a részletekkel kapcsolatban de ha az elejétől raknám ki az vagy túl sok lenne és nem olvasnák el vagy valaki kivehet belőle bármit és ezért kicsit paranoiás vagyok.

Megfogadom a tanácsodat utolsó kérdező, ide írok egy kis ismertetőt.

A tizenhét éves Uraiah Anshel közveszélyes, pszhichológushoz jár hogy visszafogja a dühét, messziről elkerülik és nem mernek hozzá szólni. Habár két gyermekkori barátja Mai és Elliott próbálja újra összerakni, ez reménytelen, a szülei autó balesete óta nem a régi. Nővére alig van otthon és a férjével pedig Uraiah még csak nem is beszélt. Fél éve csak rosszabbodott a helyzet amikor megkapta a kéken fénylő nyakláncot amivel bármikor vissza mehet az időben. Erről egyedül csak a szomszédja, a zseni Darion tud.

Azonban már nem használja.

Uraiah tudja hogy okkal kapta a nyakláncot és nem hisz a véletlenekben. Amikor egy új lány jön az osztályba és a fiúnak felettébb ismerősnek tűnik, tudja az sem lehet véletlen. Lehet hogy az a hatalmasabb erő, akitől kapta a nyakláncot azt akarja hogy használja megint?

És ha megint használja, vajon felkészült a következményre amiről alapból tudott?

2017. ápr. 29. 20:44
 7/12 anonim ***** válasza:
Na, ez már egészen jól hangzik.
2017. ápr. 30. 20:55
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem bírtam sokáig olvasni. Furcsa a fogalmazás, túl sok karakter van egyszerre. Ha ilyen különleges nevet használsz, mint Uraiah, tudd kimondani légyszíves. "Az az Uraiah" Nem. "Az A Uraiah" tekintve, hogy jú-val kezdődik.

A sztoriról érdemlegesen nem tudok írni, mert annyit nem olvastam belőle.

2017. máj. 1. 01:15
 9/12 anonim válasza:

Túl soknak találtam a szóismétlést ("legszívesebben").

"legszívesebben eltüntetné a düht". Kijavítanám a "düht" DühÖTre(lehet, hogy csak elírás).

Ne értsd félre nem akarok kötekedni, de én ezeket találtam negatívumként. Izgalmas történetnek tűnik feltéve, hogy nincs minden rész tele ennyi névvel, mert már-már követhetetlen.

2017. máj. 5. 14:59
 10/12 Csicsky ***** válasza:
Küldtem privátban egy összeállítást, amit azoknak szoktam elküldeni, akik csak úgy kedvtelésből írogatnak, hogy könnyebben boldoguljanak az írással (linkek, tanácsok, szakirodalom).
2017. máj. 5. 22:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!