Hol lehet valami mértéket találni arra, hogy melyik betű milyen szélesnek számít tördelés szempontjából?
Szöveget írok, írógéppel, nyomtatva lesz majd, előtte tördelve.
Szeretném úgy gépelni, hogy lehetőleg ne legyen munka a tördeléssel. Ehhez szeretném tudni, hogy mire ügyeljek.
Mert biztos, hogy más a "rj", vagy a "lill" leírása, mint a "ga" vagy "baba", ha tördelésre kerül a sor. Főleg, mert a nyomtatott betűk mások, mint a gépeltek.
Felesleges munkát adtál magadnak, hiszen mindenképpen szükséged lesz egy digitális verzióra is - vagyis gépelheted be megint.
A kérdés pedig önmagában értelmetlen, betűtípusonként, sőt, betűcsaládonként változik, melyik betű mennyire széles. Az írógép monosapce (fix-szélességű, minden betű azonos), de a könyveket nem ebben nyomják, emrt nehéz olvasni. Sans-serif nyomtatott verzióra, serif jobb e-könyvnek (képernyőn jobban mutat), egyik sem fix betűszélességgel dolgozik, emiatt a betűarányok sem feltétlenül állandóak.
Írd gépen, ott vannak rendes tördelőszoftverek, tehát ha látni akarod a kész tördelést, csak ott fogod. Amit te írógépen elkészítettél, az nem mindig egyezik a valósággal, pl. a margók változhatnak, hagytál-e megfelelő kötésmargót, olvasás szempontjából jó-e az a sortávolság, amit te kitaláltál, vagy nagyobb (kisebb) kéne stb. Számítógépen ez legfeljebb pár kattintás, írógépen nincs lehetőség változtatni.
Mellesleg pont ezzel a mentalitással generálsz rengeteg munkát a tördelésnek. Ha nem képvers, vagy extrém fontos, hogy az általad választott szövegtükörrel dolgozzanak, hagyd a fenébe ezt az egészet, csak írd meg a szöveget. Erre egy Word bőven elég jó.
Köszönöm.
Biztos úgy van, ahogy írod. Csak nekem a másnak egy-két kattintás nem annyi. De megpróbálok segítséget szerezni.
Bár a gépen írással még az is bajom, hogy elkezd a fejem fájni a fényétől, még sötétítve is.
Természetesen ez esetben ne erőltesd a dolgot, csak akkor a végén kérj meg valakit, hogy gépelje be neked a szöveget. Viszont ilyenkor se gondolkozz a formázáson, csak gépeld le, ahogy neked tetszik, ha szükséges, később betördelhető a digitális változat.
(Lehet, hogy szükséged lenne egy szemüvegre, vagy jobb szemüvegre. Esetleg jobb monitorra. Drága, de lehet kérni speciális bevonatot a szemüveglencsékre, ami kiszűri a monitorfény káros részét, és akkor nem fáj tőle az ember feje. Nekem annak idején az írógéptől az ujjam fájdult meg, kicsit régi a mienk, erősen kell nyomni a betűket.)
Köszönöm, akkor írom, ahogy tudom.
Közelre nem kell szemüveg a szemorvos szerint. Azt nem tudom, hogy a gép milyen, nem használtam még másikat, csak ezt az egyet. Különben semmi baj vele, laptop.
Nem baj, rendben lesz így is, ahogy van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!