Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi az amit NEM szabad beleírni...

Mi az amit NEM szabad beleírni egy fantasy regénybe?

Figyelt kérdés

Igen egy ideje én is szemezgetek a témával, a történet megvan, a világ körvonalai megvannak, csak épp nem én akarok az lenni aki nagy önbizalommal rettenetes baromságokat vet rá a laptop képernyőre.

Szóval a kérdés elsősorban arra irányulna mi az ami nektek azonnal és véglegesen tönkre tud vágni egy adott művet. Mi az ami kivet, amitől valami mesterkéltnek, vagy taszítónak érződik, és amit kerülni kell mint a leprát?

2016. okt. 29. 21:10
 1/4 anonim ***** válasza:

Ezt elég nehéz megfogalmazni. Csak szimplán vannak, amik taszítanak. Pl. erre egy példa a Lőpormágus trilógia. (Talán ismered.) Nem az zavar, hogy sokat merít egy másik fantasyból, mert arra rengeteg példa van. De valami az írásmódjában, a világ meg a helyzet felvázolásában és a karakterekben iszonyúan zavar. Ezért nem tudom már 2 hónapja befejezni az 1. részt. És már valószínűleg nem is fogom. :D

Amit szeretek kerülni (én személy szerint), azok a nagyon vagány, kihanemén típusú karakterek, akik azt hiszik valami nagy célra hivatottak vagy bosszút akarnak állni valami miatt. De másoknak meg ezek bejönnek, mert rengeteg régi és mai népszerű fantasyban is ilyen karakterek a közkedveltek. Szóval ez csak magánvélemény.

2016. okt. 29. 21:23
 2/4 anonim ***** válasza:
95%

Ahogy az első mondja, az ilyenek javarésze egyéni preferencia. Én herótot kapok a szerelmes fantasy regényektől, a paranormális fantasztikum mégis elég népszerű.

Kiakadok amúgy mindenen, szóval az ne tartson vissza, engem mi idegesítene. A túlírást utálom, a "karakter nem halhat meg, de kell az izgalom, ezért mindent túlél" jelenetekből elegem van, a regénybe erőltetett szerelmi szálak zavarnak (hiszen kell egy szerelmi szál, anélkül nincs élet), a nagyon egyértelmű átvételek szintén. A klasszikus klisék csak akkor, ha a szerző komolyan gondolja azokat, parodisztikus elemként akármennyi jöhet.

Úgy látom, egy írást az tud igazán elrontani, ha a szerző meg akar felelni a (feltételezett) közönségének. Vagyis pont az, amit te is csinálsz. Ha ugyanis írnál egy kliséhalom történetet, de szívből, mert úgy érzed, ahhoz, amit el szeretnél mondani, ez a legmegfelelőbb forma; sokkal jobb lesz, mint közvéleménykutatást készíteni, hogy mit ne (és mit igen), majd ez alapján kerüld a legbiztosabb csapdákat. Inkább legyen a főszereplő egy Conan, de lehessen szeretni, mint egy összetett jellemű "szürke" (se nem jó, se nem rossz) karakter, aki a hentelések szüneteiben a világban elfoglalt helyéről filozofál, és az olvasó a pokolba kívánja. A legnépszerűbb fantasy regények rengeteg "szabályt" megszegnek, de jól csinálják, mert nem kiszolgálják az olvasót.

2016. okt. 29. 21:53
 3/4 anonim ***** válasza:

A fantáziának nincs határa, mindent szabad, kivéve a plágiumot, mert az már másé.

Tényleg arról írj, amiről te szeretnél. Lehet, hogy nagy önbizalommal rettenetes baromságokat vetsz majd a laptop képernyőjére. És akkor mi van? Ctrl+A és Delete. :) Gyakorlással fejlődsz, idővel magad is észre fogod venni a tévedéseket. Vagy egy ismerősöd, akivel bizalmasan megosztod, mielőtt a közönség elé tárod. Tévedni és hibázni nem bűn.

2016. okt. 30. 01:30
 4/4 anonim ***** válasza:
Nekem alapvetően az író stílusa számít. Egy jó stílusban megírt történet, amit képesek érdekesen tálalni, akkor is olvastatja magát, ha vannak benne klisék, esetleg az egész alapötlet az.
2016. okt. 31. 11:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!