Ti! Csendben vagy zenére szerettek inkább olvasni? Ha zene, akkor mi? :D Nekem csakis; Apocalyptica. 📘🎵
A zene nagyon elvonja a figyelmem, főleg a jó zene, úgyhogy az felejtős. Én beteszek valami folyamatos háttérzajt, ami vég nélkül szól, nem dallamos, így tudok figyelni arra amit olvasok & értem is, miről van szó benne.
Egész csomó ilyen hangeffektusom van, Kérdező :) mindenféle indusztriális holmik, vízpumpa vezérlő, légcserélő berendezés, atomreaktor, dugattyúk, és így tovább.
Nekem igazából mindegy, de mivel legtöbbször tömegközlekedésen olvasok, így zenét hallgatok közben, hogy ne halljam a többi ember beszélgetését, meg egyéb zavaró zajokat. És mindig olyan zenét hallgatok, amit már kívülről fújok, az nem vonja el a figyelmem a szövegről. Néhány könyvhöz hozzá is kapcsolódott a fejemben néhány zene. Például Brandon Sanderson Leszámolók sorozata közben csak Skilletet hallgatok szívesen, mert amellett kezdtem olvasni és nekem valahogy hozzáad a hangulatához. De volt, amit pl. csak jpop zenék mellett szerettem olvasni. :)
Viszont, ha megesik az a ritka eset, hogy otthon is jut időm olvasni, akkor csendben szoktam.
Most azért lettem lepontozva, mert zenével zárom ki a külvilágot olvasás közben?! Basszus, ha az embernek az a fél-egy óra adatik olvasásra, amíg utazik a városban, akkor mihez kezdjen? Csináljatok csendet a villamoson meg a héven, ha tudtok! Nekem még nem sikerült. :D Mások cseverészése meg sokkal jobban elvonja a figyelmet az olvasásról, mint a jól ismert zenék.
A szöveg nélküli, főleg monoton zenék/hangok amúgy nem vonják el a figyelmet az olvasott szövegről.
Azt meg saját magamon tapasztalom, hogy adott zenék, amiket a végtelenségig ismétlek olvasás (vagy tanulás) közben, segítenek visszaidézni azt, amit olvastam/tanultam, mialatt hallgattam. És némelyik három év távlatából is még mindig működik valamennyire.
Az olvasáshoz nekem csend kell. Folyamatosan olvasok egyébként. Amikor befejezem az egyik könyvet, legkésőbb másnap elkezdek egy másikat.
Akkor hallgatok zenét, ha házimunkázom, vagy játszom a kedvenc netes játékom. Ilyenkor inkább szöveges rockzenét hallgatok.
Hobbiból szoktam írni. Ha ezt csinálom akkor inkább instrumental zenét szeretek hallgatni. A lényeg, hogy ne énekeljenek benne, ne legyen szövege.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!