Milyen fantasy könyv?
Tőlem eléggé távol áll ez a stílus, még sose olvastam fantasy könyvet, még filmeket se néztem
(Kivétel SK-Setét torony, de az nem klasszikus fantasy)
Most úgy döntöttem ideje lenne egyet elolvasn... :)
Krimi/Thriller/Horror ezekben vagyok otthon, ha számít:29F
Joe Hill: Szarvak - talán ezt a kettőt ismered, de fantasy is
Joe Hill: NOS4A2
Peter V. Brett: A Rovásember (Démon-ciklus 1.)
Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája (Démon-ciklus 2.)
Peter V. Brett: Napháború (Démon-ciklus 3.)
Scott Hawkins: Az Égett-hegyi könyvtár
Neil Gaiman: Sosehol
Clark Ashton Smith: Gonosz mesék
Lauren Beukes: Zoo City
George R.R. Martin: A tűz és jég dala
Brandon Sanderson: Ködszerzet-sorozat
(Első, te miért írod mindig végig a sorozatok részeit? Nyilván ha érdekli az embert, akkor megtalálja a többi részt is...)
Ben Aaronovitch könyvei gyakorlatilag városi fantasy krimik, egy mágikus rendőrségi egységről szólnak. (Nekem kicsit sok volt a "minden nem fehér ember tökéletes" vonal...)
Szintén hivatali munka és rejtélyek témakör Daniel O'Malley Bástyája is, itt nem igazán mégia van, hanem mint az X-Menben, mutánsok és frankensteini tudósok.
Brandon Sanderson, Mark Lawrence, Joe Abercrombie, stb. már sokkal hagyományosabb fantasy írók, de a történeteik sötétek. A cuki szőke hercegnőt nem érinthetetlen, nem menekül senki, csak mert ő a hős.
Ha nem zavar az, hogy névben gyerekkönyvek, akkor Darren Shan. A vámpíros cuccai kicsit evésbé durvák, a démonosakban térdig jártak a vérben. Attól, mert elvileg fiataloknak való, még elég megrázóak helyenként, nem szégyenlős.
Van egy felnőtt sorozata, A város is, na ez meg plána durva.
Elfogult vagyok; Sebastien De Castell hamarosan megjelenik magyarul, na én angolul már olvastam mind a három eddigi könyvét. Középkori stílusú cucc, de nekem nagyon tetszett.
Mint mindig, mikor ajánlok; csak angolul van, de Jim Butcher Dresden Files-sorozata. Nyomozás, városi lények, humor. Jó.
Még UF Lukjanyenko Őrség-sorozata, nagyon orosz, néha nagyon sötét, alapvetően mégis humoros a főszereplő miatt.
Ha nem zavar a cselekmény szétszaladása és sehová-nem-tartása (vagy tart ugyan valahová, de totál értelmetlen), Miéville az egyik legszínesebb fantáziájú író az "új nemzedékből", a fantasy brit fenegyereke. A Kraken szintén urban fantasy, annyi ötlettel, hogy az ember nem is várja, hogy legyen valami értelme a cselekménynek. Személy szerint a korai műveit (pl. Patkánykirály) jobban kedvelem, illetve az Armada a kedvenc tőle. (Ez már inkább steampunk-fantasy, Bas-Lag világa, a Perdido pályaudvar c. regény egyfajta folytatása, de nélküle is teljesen érthető.) De ha legyen értelme a sztorinak, akkor inkább Gaiman. Tőle a regényeken kívül a novelláskötetek is kiválóak, a Tükör és füstben pl. lovecrafti novella is van. Esetleg Lovecraft is jó bevezető lehet a fantasy felé, de lehet, hogy őt ismered.
Ha már horror, horror fantasy (dark fantasy, fene tudja) a Korbács Barkertől. Félig mese, félig undorító.
Ha "klasszikus" fantasyt szeretnél, vannak a logikus választások, mint A Gyűrűk Ura (high fantasy), A tűz és jég dala (low fantasy). Egyik sem gyors olvasmány, de Tolkien regényeit azért illik ismerni fantasy berkekben, mégis ő a műfajteremtő. Esetleg Pratchett Korongvilág-regényei... van vagy negyven (41, plusz az egyéb Korongvilág-írások), minden témában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!