Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Egy szerző/író lehet szerződés...

Egy szerző/író lehet szerződésben egyszerre több kiadóval?

Figyelt kérdés

Tehát, ha én ki akarom adni (nem tudom, mondjuk) Szép Virág néven egy könyvem, akkor szintén én, mint Szép Virág, állhatok szerződésben egy másik kiadóval, hogy kiadjam egy másik könyvemet náluk? Vagy ha kiadtam (mondjuk) egy Virágoskert nevű kiadónál a Hogyan legyünk virágok című könyvem, akkor annál a kiadónál kell későbbiek folyamán is publikálnom?

Fantázianevekért bocsánat, ha valakit zavart, csak nem akartam senkit reklámozni.

2016. júl. 24. 08:14
 1/6 PresidentEvil ***** válasza:
79%
Minden egyes könyvedet más kiadónál jelentetheted meg, ha akarod, akár más írói álneveken is. Kivételt képez, ha az adott kiadó mondjuk egy sorozat három kötetére ír alá veled szerződést, de kezdő írónak ilyesmire felesleges gondolnia.
2016. júl. 24. 11:23
 2/6 anonim ***** válasza:
77%
Igen. Igazából nagyon ritka, hogy egy kiadó egyből a szerző összes művére leszerződjön. Szóval ha a Hogyan legyünk virágok? megjelenik a Virágoskert kiadónál, akkor jó eséllyel csak erre a könyvre és az esetleges folytatásaira kötöttél szerződést. A Hogyan legyünk virágok? 2.-t, egy spin-offot vagy ilyesmit inkább ne vigyél másik kiadóhoz: úgyse vállalják be úgy, hogy az első rész nem náluk van, meg valószínűleg a szerződésed is kitér rá. De ha írsz egy, az előzőtől teljesen független könyvet A legszebb virág címen, akkor azt jó eséllyel simán viheted másik kiadóhoz.
2016. júl. 24. 11:26
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
És van a szerencsétlen (de gyakori) eset, hogy a Virágoskert kiadőval leszerződtök a Hogyan legyünk virágok? kiadására, de a kiadó csődbe megy. Ilyenkor kibekkeled azt az X időt, amíg lejár a szerződésben foglalt idő, amíg a kiadónál vannak a regény jogai, majd utána simán átviheted bárhová, akár folytatással együtt.
2016. júl. 24. 12:26
 4/6 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a válaszokat!
2016. júl. 24. 21:35
 5/6 anonim ***** válasza:
50%
Az egész azon múlik igazából, hogy az első könyved megjelenésekor milyen szerződést kötsz a kiadóval. Ha kikötik, hogy ezentúl minden művedre elővásárlási joguk van és te aláírod, akkor nem biztos, mert ilyen esetben csak akkor tudsz másik kiadóhoz menni, ha ők elállnak az új írás megvételétől.
2016. júl. 25. 11:19
 6/6 A kérdező kommentje:
Tehát akkor szerződésen múlik, de átlagban csak azzal a könyvvel "dolgozok" velük, amire a szerződésem van (plusz a folytatásai, ha lennének). Értem, köszönöm!
2016. júl. 26. 16:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!