Tudnátok ajánlani leginkább a 20. században (azon belül is inkább az elején) játszódó történelmi regényeket?
Ivo Andric - Híd a Drinán
kb. 400 évet ölel fel, de az utolsó harmada a XX. század elején játszódik
Hirtelen ezek jutnak eszembe, ami hétköznapi emberek életéről, illetve az ő életükön keresztül a 20. századról ad képet:
Németh László regényeit jó szívvel ajánlanám.
Másoktól változó kritikákat olvastam/halottam, van aki nagyon unalmasnak tartja, de én nagyon szeretem a regényeit.
Pl.:
Égető Eszter: 1905 körül kezdődik a történet, ha jól emlékszem '40-es évek végéig vezeti az eseményeket Égető Eszter életét és azon keresztül a kort bemutatva. Volt ismerősöm, aki nem tudta elolvasni, nekem nagyon tetszett, bár az elején nehezebben rázódtam bele.
Iszony: '20-as évek, szintén egy nő életén keresztül mutatja be a korszakot, bár ez személyesebb történet, mit az Égető Eszter.
Irgalom: Szintén egy nőalakon keresztül mutatja be a kort, ez megint inkább nagyobb látószögből, inkább, mint az Iszony.1920-as években játszódik, nagyobbrészt Budapesten.
Závada Pál: Jadviga párnája - Bevallom nagyon régen olvastam, úgyhogy csak az emléke van meg annak, hogy nagyon szerettem. Egy magyarországi szlovák közösség életét, mindennapjait mutatja be a 20.század első felében.
Leon Uris: Armageddon - Németország a 2. világháború után, és az '50-es évek. Olvasmányos volt, és nekem, aki elég tájékozatlan vagyok, sok mindent bemutatott arról a korszakról.
Hans Fallada: Farkas a farkasok között - Szintén rég olvastam, és nagyon szerettem. Németország, 1. vh. után pár évvel, gazdasági válság és hatásai. (ha jól emlékszem...)
Hans Fallada: Mi lesz veled, emberke? - '30-as évek, válság, megélhetési gondok.
Szerettem még Bernard Malamud, amerikai zsidókról szóló regényeit is nagyon - ez is inkább 20. század első fele.
John Steinbeck Érik a gyümölcs c. regénye Amerikában játszódik a nagy gazdasági világválság idején. Egy földművescsalád életén keresztül mutatja be az ottani, akkori viszonyokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!