Miért nem tudom elengedni ez a könyvet?
Rengeteget könyvek kiolvastam, viszont csak a nagyon jók, főleg a hosszabbak(trilógiák, több kötetesek) tudnak nagyon megfogni.Általában egy jó könyv után szokott olyan "most mit kezdjek magammal" érzésem lenni, de nagy hatása csak kevés könyvnek volt rám idáig.Az legjobban a Harry Potternek az, amit a mai napig imádok, évek óta.Ez az egyetlen könyv amit a kiolvasása után sem hagytam annyiban, többször újraolvastam, plusz fanfictionokat is olvasgattam több nyelven is, nagyon érdekelt/érdekel.
Viszont most találtam egy könyvet(Mielőtt megismertelek), amit ugyanúgy olvastam mint a jó könyveket szoktam, pár nap alatt, és az alatt a napok alatt csakis ez a történet járt a fejemben, szinte függő lettem, ezekkel a szereplőkkek a gondolataimban keltem és feküdtem.(Mondjuk a könyvről írt vélemények szerint mindenkire ilyen hatással volt aki elolvasta).De volt most valami más is, mintha a részese lettem volna, ez a könyv képes teljesen magába szippantani.Az utolsó 20-30 oldalt persze (mint a legtöbb ember) végigbőgtem, tényleg nagyon szomorú volt.És a végén már azt se tudtam hogy azért sírok mert szomorú vagy azért mert vége van:D
Eltelt 2-3 nap, mióta befejeztem, de még mindig nem megy ki a fejemből, folyton beleolvasgatok, részleteket nézek a filmből(még nem láttam, de meg szeretném majd nézni), és ma újrakezdtem olvasni az első fejezetet, nem bírtam tovább.Hiányzott az egész, a szereplők, a szituációk, a poénok, még a szomorúbb részek is.És ezen nagyon csodálkozom, mert még a Harry Pottert sem tudtam ilyen hamar újrakezdeni, hónapok kellettek hozzá.Most meg egy hétig se bírtam><
Miért nem tudom elengedni? Hiszen nem valami vidám könyv, nem szeretném újra és újra kiolvasni, de mégsem tudtam megállni, nagyon hiányzott.
Van valaki hasonló helyzetben? Mit csináljak? Vagy csak várjam meg amíg lecsillapodik az újdonság hatása? Hiszen egy hete még nem is ismertem, lehet hogy túl hamar kiolvastam.
Fiatal vagy? Olyankor gyakori, hogy hirtelen megtetszik valami, és azonnal kell, minden, minél több. Egyszerűen "függő" leszel. Elmúlik, mint minden más, nem baj ez, csak gondold át, mit akarsz. Ugyanazt az érzést, amit az első olvasáskor éreztél, nem élheted át megint, emiatt lehet, hogy a második kiolvasás végén csalódott leszel, mert nem hat ugyanúgy, nincs meg az a katarzis, mint volt.
Nézd, senkinek semmi baja nem lesz abból, ha egymás után ötször kiolvasol egy könyvet. Csak ne csalódj amiatt, mert más és más érzéseket kelt benned - néha fura elvárásaink vannak egy könyvvel kapcsolatban. Ha nem utálod meg, olvasd nyugodtan!
Ha mégis zavar a hirtelen jött függőség, előbb olvasd ki (vagy hagyd abba ott, ahol tetszik), és csinálj valami mást. Bármit, csak ne gondolj a könyvre! Le fog lohadni az érdeklődésed. Aztán ha megint eszedbe jut, vedd le a polcról és olvasd el újra. Egyáltalán nem baj, ha van egy kedvenc könyved, az a baj, ha nem élvezed azt, ha olvashatod (mert pl. betegesnek találod). Ezért távolodj el, keress új élményeket, élvezd, hogy a könyv által kicsit mássá váltál, próbáld ezt a pluszt beépíteni a mindennapjaidba.
Esetleg keress hasonló könyveket, olvass ajánlókat azoktól, akiknek szintén tetszett a könyv, hátha találsz újabb műveket, amik nagyon megtetszenek.
16 vagyok.
Ez valamennyire segített.Igazából tényleg nem ártok vele senkinek ha újraolvasom:D Egyáltalán nem találom betegesnek vagy ilyenek, nagyon élvezem minden sorát,és kost hogy újrakezdtem mintha még jobb lenne, új részleteket fedezek fel benne.
Köszönöm a választ! :)
Akkor ugyanabban a problémában szenvedünk:D (16/L)
Velem is megesett már, (2x) és utána azokba a könyvekbe muszáj voltam beleolvasni. Azért alakulhatott ki ez az érzés véleményem szerint, mert ugye nagyon megtetszett, és elvileg a napjaim 90%-át ez foglalta le, (hogy olvasok) utána nem tudtam mit kezdeni magammal. Néztem róla filmet, a kedvenc részemet újra-újra olvasgattam, próbáltam zenével azonosítani, aztán kb 2-3 hét múlva meguntam, és letettem. Ez volt valamiért, nem tudom miért a Bexi-sorozatnál, (de csak N.Márk miatt, :D )
Azt hittem bekattantam.... Aztán mivel napi 2-3 alkalommal elővettem, kiírtam a kedvenc részemet, aztán már fejből ment a részlet, szoval... Elmúlik.
Bocsi 3-as vagyok.
Azt hozzáteszem, hogy az én motivációm, hogy addig gondolkodok a könyvön, amíg már konkrétan számomra a csapból is az folyik. A húgom szintén ilyen, csak a baj, hogy őt minden könyv megfog...
Ha elolvasod az obszidiánt, meg fogsz halni olyan jó. (Ha már olvastad bocsi)
De jó, nem vagyok egyedülxD :D
Majd én is alkalmazni fogom ezeket, mondjuk már sokkal jobb a helyzet azóta mióta a kérdést kiírtam:D
Obszidián? Azt hiszem megvan a következő könyv amit ki fogok olvasni:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!