Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » A Tolkien Enterprise és...

A Tolkien Enterprise és társai mennyire terrorizálják még az amatőr fantasy írókat?

Figyelt kérdés

Hallottam nem is egy történetet arról, hogy milyen súlyos pereket indítottak azok, akik Tolkien világához ma birtokolják a jogokat.

Ha én amatőr íróként akár véletlenül is felhasználok egy-egy nevet, amit szerzői jog véd akár a Gyűrűk ura miatt, akár esetleg más meglévő franchise miatt is, milyen retorziókra lehet számítani?

Ha pl. én még sose hallottam a Gyűrűk uráról, csak olvasom a Próza-Eddát, és meglátom azt a nevet hogy Gandalf, ami magyarul Pálcás Tündét jelent, megtetszik ez a név és elnevezem az egyik karakteremet Gandalfnak, akkor azért a Tolkien Enterprise másnap csönget hozzám, hogy fizessem a milliós tételű büntetést? Nem tűnik túl fairnek.

2016. máj. 29. 08:44
 1/5 anonim ***** válasza:
73%

Nem. Nevetséges lenne. Ez alapján pl. a Peter nevet sem használhatná senki, mert valaki korábban már használta ezt a nevet és övé a Peter név jogai. Ilyen nincs.

Azt csinálsz a névvel, amit akarsz.

2016. máj. 29. 11:32
 2/5 A kérdező kommentje:
Sajnos nem ezt hallom általában.
2016. máj. 29. 11:45
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Jogvédett nevet nem használhatsz. Értelemszerűen amit Tolkien is átemelt, az nem lehet jogvédett ebben a formában, de ha van egy karaktered, aki minden ízében Gandalf háttérsztorival, névvel, tulajdonságokkal, ott már kérdéses, hogy nem vennék-e komolyan. Már amennyiben a komolyan vehető kategória maga a regény, amiben megjelenik, minden második amatőr író ellen minek indítanának pert. Ez nem valami erkölcsi háború, a pénzről szól, ha nem jelent konkueránciát, nem éri meg foglalkozni vele. (Lehet, de nem fognak.)
2016. máj. 29. 23:21
 4/5 Sansa LannisterStark ***** válasza:
35%
Bocsi, de aki nem olvasta a Gyűrűk urát, az ne írjon fantasyt.
2016. júl. 27. 22:19
 5/5 anonim ***** válasza:
48%
4. Miért is ne? Kicsit vegyél vissza.
2016. júl. 27. 22:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!