A Tolkien Enterprise és társai mennyire terrorizálják még az amatőr fantasy írókat?
Hallottam nem is egy történetet arról, hogy milyen súlyos pereket indítottak azok, akik Tolkien világához ma birtokolják a jogokat.
Ha én amatőr íróként akár véletlenül is felhasználok egy-egy nevet, amit szerzői jog véd akár a Gyűrűk ura miatt, akár esetleg más meglévő franchise miatt is, milyen retorziókra lehet számítani?
Ha pl. én még sose hallottam a Gyűrűk uráról, csak olvasom a Próza-Eddát, és meglátom azt a nevet hogy Gandalf, ami magyarul Pálcás Tündét jelent, megtetszik ez a név és elnevezem az egyik karakteremet Gandalfnak, akkor azért a Tolkien Enterprise másnap csönget hozzám, hogy fizessem a milliós tételű büntetést? Nem tűnik túl fairnek.
Nem. Nevetséges lenne. Ez alapján pl. a Peter nevet sem használhatná senki, mert valaki korábban már használta ezt a nevet és övé a Peter név jogai. Ilyen nincs.
Azt csinálsz a névvel, amit akarsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!