Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Miért kimagasló a Vörös...

Miért kimagasló a Vörös pöttyös könyvek értékelése?

Figyelt kérdés
Megfigyeltem egy érdekes jelenséget a Molyon: a Vörös pöttyös könyvek értékelése nagyon magas, és ez a magyar szerzős könyvekre is vonatkozik. Kb. minden második ilyen könyv 90 százalék felett áll a molyok értékelése alapján (míg a saját kedvenceim átlagosan 80-85 százalék között szoktak lenni, teljesen más sorozatokból, más zsánerben). A kérdésem az lenne, hogy reálisak-e ezek az értékelések, vagyis tényleg ennyivel jobbak-e a Vörös pöttyös könyvek a többieknél, vagy inkább valami olyasmi van a háttérben, hogy elnézőbben értékel a könyveket olvasó közönség. Nem igazán ismerem a molyos viszonyokat, de nálam tapasztaltabb molyok valószínűleg jobban átlátják a dolgokat, és (remélhetőleg) fognak tudni válaszolni a kérdésre.

2016. jan. 20. 15:05
 1/9 anonim ***** válasza:
87%
Nyilván, akik nem kedvelik az ilyen könyveket, nem is olvassák őket, sokaknak már eleve tiltó a vörös pötty; szóval ők nem fognak értékelni se. Lényegében az eleve a téma iránt rajongók értékelik őket.
2016. jan. 20. 15:31
 2/9 anonim ***** válasza:
62%
Mert jók? (Ez csak egy feltételezés)
2016. jan. 20. 15:41
 3/9 anonim ***** válasza:
65%

A fiatal lányok a leginkább hajlamosak a mániákus, saját nyálukon csúszós, idegbeteg imádatra. Ezeknek a könyveknek ez a demográfiai csoport a célközönsége. Ha valamit kedvelnek, akkor az rögtön "a világ legeslegjobb csodálatos tökéletes istenáldása". Sokuk nem tud csak szeretni valamit, hanem visítva, orgazmus közeli állapotban kell imádni. Az érzelmeik annyira fel vannak fokozva, hogy szinte extázisban reagálnak mindenre, legyen az legújabb nyálas popsztár vagy valami butuska gimiregény.

Ráadáasul ők imádják a közösségi oldalakat, az interneten mindent megosztást.

2016. jan. 20. 16:28
 4/9 anonim ***** válasza:
76%

Kicsit off leszek, elnézést:

Fura dolog ez a "pöttyözés". Annál is inkább, mert nem teljesen világos, mi alapján is sorolnak pöttyökbe bizonyos könyveket. /Oké, tudom, életkor szerint változik a pöttyszín./ Mert a molyon a "vörös pöttyösök" alá sorolva töméntelen mennyiségű vámpíros, angyalos, rajongó-bosszúálló szerelmes regények között azért ott találtam "vörös pöttyösnek" minősítve Shakespeare Szentivánéji álmát, Rómeó és Júliáját, Peter Marshall Tombol a holdját, vagy Jane Austen egy regényét, amik azért csak nem esnek egy színvonal-kategóriába a Vámpírnaplókkal...

2016. jan. 20. 17:26
 5/9 anonim ***** válasza:

A hármasnak van igaza. Az a célközönség sokkal hajlamosabb interneten keresztül szavazni, vagy lájkolni bármit is.

Én rengeteget olvasok, de egyszer sem értékeltem, vagy lájkoltam egy író oldalát sem. Egyszerűen nem érzem szükségét. Az a korosztály pedig igen.

A vendéglátásban van egy mondás/statisztika: A jót két embernek mondja el a vendég, a rosszat pedig tizenegynek.

Tehát akinek nem tetszett az rányomja a rossz értékelést, akinek meg tetszett az nem foglalkozik pozitív értékeléssel.

2016. jan. 20. 17:45
 6/9 anonim ***** válasza:
41%

Ez attól is függ, hogy mely sorozatok értékelését láttad...

Te, ha nem vagy nagyon képben a vörös pöttyös könyvekkel kapcsolatban, akkor valszeg főleg a legismertebbekkel találkoztál, amiknek általában az összes része megkapja a 90%ot, viszont ha nem különálló könyvekként gondolsz rájuk, akkor már sokkal jobban kirajzolódik az értékelések alapján, hogy melyek a tényleg jó sorozatok.

Pl:

Cassandra Clare általában megkapja a 90%ot, mert a műfaj kereteihez mérten egész jó könyveket ír

[link]

[link]

Ez csak két 90%os sorozat, viszont összesen 9 könyv, szóval 9 esélyed van beleszaladni egy 90%os értékelésbe (érted...)

Legkönnyebb a Luxen, Üvegtrón, Végzet ereklyéi, Ruby Red sorozatokra ráakadni, amik mindegyik tagba megkapja a jó értékelést, viszont itt van az a kismillió könyv, amibe valszeg sose futsz bele:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Vörös pöttyös könyvet általában azért olvasnak az emberek (többségében fiatal lányok) mert egy valami jól megírt, kalandos sztorit akarnak olvasni olyan karakterekkel, akikkel tudnak azonosulni, aztán ha ezt megkapják, akkor persze, hogy rányomják a könyvre a max csillagot.

Ezek a százalékok nem azt mutatják, hogy hol helyezkedik el a könyv világirodalmi színvonalon, hanem hogy mennyire tudta kielégíteni az célközönsége igényeit.

2016. jan. 20. 19:26
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, ment a zöld kéz mindenkinek. Érdekes, de tényleg sokkal több a max. csillagos értékelés ezeknél a könyveknél, mint pl. a sci-finél. Én szoktam értékelni, de ha tetszik egy könyv, akkor általában 4 vagy 4 és fél csillagot szoktam adni rá, az 5 csillag nálam kb. "az év legjobb könyve" kategória. De tudom, hogy vannak molyok, akik nem nagyon árnyalják az értékelést, hanem 5 csillagot adnak, ha tetszett, és fél csillagot, ha nem. Lehet, hogy egyes zsánerek ezért vannak "felülpontozva" a molyon?
2016. jan. 20. 20:30
 8/9 anonim válasza:

Nagyon ritkán helytálló a magas százalék, de iszonyatosan túlértékelt a sorozat. Nagyon sokat olvastam közülük, mert úgy voltam vele, hogy ha nem is mind kiemelkedő, nem lehet véletlen a sok jó értékelés. 10-ból 1 jó. Nem kiemelkedő, nem maradandó, csak jó, amitől nem kapok fejfájást a logikátlanságoktól meg van valami eredeti a történetében.

Tiniknek készült könyvek ezeke, így főleg ők is olvassák. Ha még nem volt sok olvasásélményük, vagy csak hasonló jellegű könyveket olvasnak, nincs mivel összehasonlítaniuk ezeket, így persze, hogy etalonként gondolnak rájuk.

2016. jan. 21. 21:15
 9/9 anonim ***** válasza:

Szerintem a hármasnál a pont nagyrészt.

Adott egy korosztály, aki pont a rajongó korszakát éli - amit épp szeret, azt nagyon, követi a trendeket, könnyebben befolyásolható, stb. Na ők a legaktívabbak az ilyen oldalakon is.

A vörös pöttyös könyvek zömének célközönsége egyezik az előző halmazzal. Arról nem beszélve, hogy a kiadó nagyon ügyel a marketingre, a csapból is folynak kb. Elérték, hogy ők legyenek trendik, a best sellerek.

Én ezért örülnék, ha a felhasználók neve mellé kikerülne néhány adat, mondjuk korosztály és nem, mert nem mindegy. Jó lenne, ha lehetne szűrni is a fenti szempontok alapján, mert a populáris könyvek között szinte csak tinilányoknak valókat találni mindig, meg kötelező olvasmányokat. Ha az ember kinőtt ebből a korszakból, neadjisten még férfi is, akkor nehezebb dolga van, ha olvasnivalót keresgélne a honlapon. :)

2016. jan. 22. 15:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!