Mennyi az esélye annak hogy híres könyvet írjak?
Írok egy Gyűrűk Ura - Trónok harca jellegű fantasyt (nem koppintás, csak a környezet meg a lények hasonlók, a történet nem). Már több mint a fele kész, és szerintem jó, részletes, igzalmas, vannak bene különleges karakterek, jellemfejlődés, stb.
Mennyi rá az esély, hogy kijusson külföldre és sokan szeressék? Talán hogy filmet is forgassanak belőle?
Tudom hogy a Gyu és a Trónok harca íróihoz nem érek fel, de nem is vágyom akkora hírnévre, csak azt szeretném, ha sokan szeretnék.
Szerintetek van rá esély?
Így nincs. A tapasztalataim azt mutatják, hogy azok akik sok pénzt, és hírnevet szeretnének kisajtolni az irományukból nem érik el a céljaikat.
Az igazán jó írók, nem úgy kezdték, hogy "Nah én most megírom ezt a regényt, és eladok belőle x millió példányt.". Nem. Ők úgy kezdték, hogy saját maguk örömére írtak, és nem azért mert meg akartak felelni bárkinek is. És így korlátok nélkül tudtak írni. Az, hogy ebből pénzt szereztek csupán melléktermék volt, nem pedig a fő cél.
Tehát ha már most - nem láttam a művet, lehet, hogy hiperszuper - azon agyalsz, hogy milyen híres, és gazdag leszel tőle, akkor nem hiszem, hogy bármikor is sikeres leszel.
Ez az egyik hatalmas problémája a magyar íróknak - azon felül, hogy elemi szinten bénák, és egyéniséget mellőzők -, hogy az írásra úgy tekintenek, hogy abból könnyen meggazdagodnak, és szem elől tévesztik azt, hogy az írásnak - vagy bármelyik más művészeti ágnak - az a feladta, hogy kifejezd és elszórakoztasd saját magad. Még akkor is, ha ezért soha a büdös életbe egy fillért sem kapsz.
"Mennyi rá az esély, hogy kijusson külföldre és sokan szeressék?"
1. Magyarul semennyi az esélye, így fordítást kell belőle csinálni. Lefordítani pedig nem fognak olyan könyvet, ami nem hoz pénzt. Azaz, a kérdésed továbbra is arra vonatkozik, hogy lesz e belőle zsozsó.
DE. Ha neked csak az a fontos, hogy sokan szeressék:
TEDD FEL A NETRE INGYEN MAGYARUL ÉS ANGOLUL (fordítsd le).
De még ez sem lesz arra garancia, hogy sokan szeretni fogják.
Erről eszembe jutott a srác, aki azzal hirdette magát, hogy megírta az új Harry Pottert, Gyűrűk urát, blogolt meg minden, csak a könyvről nem lehetett tudni semmit se. Aztán szépen lehúzta rolót, mivel egyik kiadó sem akarta kiadni.
Ahogy az első is írta, az ilyenek mindig buknak.
Nem akarom előre meghirdetni, elég nagyképű lenne.
Szerintetek rossz a hozzáállásom? :(
Nem rossz a hozzáállásod, egyszerűen arról van szó, hogy amit el akarsz érni, az 99 és háromnegyed százalékban nem tőled függ. Te nem tehetsz semmi mást, mint hogy megírod a legjobb tudásod szerint olyanra, amilyennek te elképzeled, és nem amilyet szerinted várnak. A rossz hír, hogy ezzel alig több, mint a semmit adtad hozzá ahhoz, hogy szeressék, (a megfilmesítésről már nem is beszélve), és még így is a legtöbbet. Ha már szóba jött A Gyűrűk Ura, Tolkien A Szilmarilokat tartotta életművének, és ment a balhé a kiadókkal, mert nem akarták megjelentetni, pedig A Hobbit akkor már létezett, és ők pont annak a folytatását akarták. Így lett A Gyűrűk Ura. Az olvasók szemszögéből nézve még jó, hogy a kiadók tiltakoztak, csak Tolkien nem örülhetett. A filmet pedig messze nem láthatta, de még a félbe maradt rajzfilm változatot sem.
Amit még tehetsz azért, hogy szeressék, hogy minél több emberhez eljuttatod. A Netnek hála ma már nem akadály, az e-book olvasók is egyre népszerűbbek (nekem például van, még érdekelne is egy kalandos fantasy regény). A gond az, hogy ha nincs neved, még ingyen is csak kevesen olvassák, hát még ha fizetni kell érte. Igényes honlap, reklám, közösségi média segíthet ebben, illetve ha el akarod adni, akkor legyenek más, kisebb írásaid, amik alapján megismernek. És akkor még mindig semmi garancia a sikerre.
Vagy próbálkozol a kiadóknál, az is felérhet egy tízkötetes nagyregény megírásának küzdelmével.
De előbb írd meg, aztán ráérsz ezzel foglalkozni. A Neten vannak különféle magyar nyelvű szépírásról szóló cikkek, elsősorban arra jók, hogy addig se kelljen írni, másodsorban (ha már egyszer magadtól is leálltál) adhatnak hasznos információkat (íráshoz, kiadáshoz egyaránt). Ezeket olvastam, hasznosnak találom (de csak ha tényleg megakadtál):
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!