Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Nektek miért tetszett, vagy...

Nektek miért tetszett, vagy miért nem tetszett A Graviton Küldetés sci-fi?

Figyelt kérdés

Dr. Benkő Attila: A Graviton Küldetés, Publio Kiadó, 2015.

Tudományos fantasztikus kisregény

Bármely vélemény/kritika szívesen látott ;-)

2015. nov. 20. 17:36
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Szia!

A könyvet nem olvastam, így arról véleményt nem tudok mondani. A fülszöveget a molyon néztem meg - gondolom egyezik az eredeti könyvön találhatóval. Nekem sajna ez a fülszöveg nem kelti fel az érdeklődésem. Sok benne a - számomra lényegtelen - adat. Pl. tejesen mindegy, hány megahertzen vették a jelet a kutatók. Az is, milyen messze van konkrétan a bolygó; de még az is, hogy melyik évben indul az űrprogram.

Az én figyelmemet jobban felkeltené, egyrészt ha rövidebb lenne, másrészt ha több megválaszolatlan kérdést tennének fel benne.

Tudomisén: Az EGlobem rádióteleszkópjai segítségével a Gliese 667Cc bolygó felől érkező különös rádióüzeneteket észlelt. Tartalma: 6, 14, 26, 30, 19, 5. Ki küldhette? Talán egy Földön kívüli értelmes létforma próbál kapcsolatba lépni velünk? És vajon milyen szándékkal? Thomas Brand parancsnok és Nicholas Peterson navigátor indul útnak, hogy megfejtsék a rejtélyt. Vajon mi várja őket az idegen bolygón?

Hirtelen ez jutott eszembe...

2015. nov. 21. 23:26
 12/14 A kérdező kommentje:
Köszi szépen, ez pontosan az, amit szerettem volna megtudni :-)
2015. nov. 22. 08:23
 13/14 kornytech válasza:
23%

Én olvastam, nekem tetszett, az első fele nagyon érdekes, a vége pedig kifejezetten izgalmas és fordulatos.

Örültem annak, hogy nem olyan hosszú, mert így még egy időhiánnyal küzdő elfoglalt ember is el tudja olvasni. (Egy több száz oldalas könyvnek mostanában nem lett volna időm nekiállni és végigolvasni belátható időn belül.)

Az, hogy nincs még vélemény a moly-n vagy máshol, az nekem nem volt mérvadó, mert a magyar nyelvű könyveket eleve kevesebben és ritkábban véleményezik bárhol. Ez inkább az angol nyelvű könyvekre jellemző, angol platformokon.

2015. nov. 22. 22:11
 14/14 A kérdező kommentje:

Nekem miért tetszett/miért nem tetszett:

A könyv bevezető cselekménye napjainkhoz képest 100 év múlva játszódik, egy olyan világban, ahol az emberekkel és robotokkal történő inter-planetáris űrutazás lehetségessé vált. Ebben a világban óriásvállalatok versenyeznek azon, hogy mihamarább hozzájuthassanak az idegen bolygókon lévő nyersanyagokhoz.

A könyv a csillagászat-tudomány jelenlegi ismereteit felhasználva kalauzol minket egy különleges utazáson, amely során két felfedező (egy professzor és egy tábornok) egy feltételezhetően földönkívüli eredetű rádiójel nyomán útnak indul egy, a Földhöz meglehetősen hasonló bolygó felé.

Kalandos útjukat mutatja be a könyv, amelynek olvasása során érdekes tudományos ismeretekre tehetünk szert a fizika, a csillagászat, nyelvészet, robotika és haditechnika világából.

Kedvenc karakterem Thomas Brand tábornok, mert társával ellentétben a legmeredekebb helyzetekben is higgadtan a helyes döntéseket kereste.

A kedvenc részem az utolsó előtti fejezet, mert nagyon izgalmas.

A könyvben található (tudományos alapossággal elkészített) csillagtérkép elkészítése is tetszett, mert eddig nem tudtam, hogy a napunkhoz képest merre találhatóak azok a bolygók, amelyeken feltételezhető, hogy van élet, vagy legalábbis arra alkalmasnak tűnnek.

A graviton-hajtóműről készült ábra lehetett volna részletesebb is, de így legalább könnyebb elképzelni, milyen lenne egy ilyen meghajtású űrhajó (itt jegyezném meg, hogy a könyv későbbi fejezeteiben lévő tudományos leírások és cselekmények tömörek, oda kell figyelni szinte minden mondatra, amikor olvassa az ember).

Összességében nagyon jó kisregénynek tartom és ajánlom mindazoknak, akik szeretik a hard sci-fi könyveket és érdeklik a legújabb tudományos eredmények: a fizika, a csillagászat, a robotika, a különleges nyelvek és a kvantumszámítógépek világából ^_^

2015. nov. 25. 21:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!