Ajánlanátok egy kezdő olvasónak?
A Sztrugackij fivérektől a 'Lakott sziget' c. könyvet.
Tudni kell rólam, hogy nem igazán olvastam azelőtt, az utóbbi 1-2 évben kezdtem aktívabban. Az iskolai kötelezőkön kívül olyanokat olvastam, mint pl. Tűz és Jég dala sorozat, Éhezők viadala, HP könyvek, A marsi, de olvastam Hawkingtól is.
A fent említett írópárostól a napokban fejeztem be a 'Piknik az árokparton'-t, amit azóta is emésztek. Voltak részek, ahol nem bírtam letenni a könyvet, és voltak olyanok is, amelyeknél azt sem tudtam, hogy épp miről olvasok. Összességében tetszett, és kíváncsi volnék még hasonló jellegű sci-fi könyvekre, ezért szemeltem ki magamnak a Lakott szigetet, viszont mindemellett félek is tőle, hogy ehhez még "kevés" a könyvolvasói tapasztalatom, és inkább kínlódás lenne olvasni, mintsem érdekes.
Véleményem szerint nem annyira jó könyv egyébként sem. Ha már mindenképpen Sztrugackijéktól akarsz olvasni, akkor javaslom a "Fogadó a Halott Alpinistához" című regényüket. Érthetően és érdekesen megírt könyv.
De ha könnyen érthető, jó sci-fi kell, akkor ott vannak Isaac Asimov robottörténetei.
Jó és szerintem egy kezdő sci-fi olvasó számára is emészthető sorozatot írt John Scalzi. Az első kötet címe: A vének háborúja
Esetleg kukkants bele, hátha:
Függetlenül attól, hogy nem sci-fi, Rejtőt mindenképpen ajánlom, hihetetlen élmény olvasni, kalandos, humoros, és sokszor megrázóan szép.
Szerintem megpróbálhatod Szergej Lukjanyenkótól az Őrség sorozatot is. Az első könyv (Éjszakai őrség) kicsit talán nehezebb nyelvezetű, de a történet miatt megéri, és a második résztől kezdve már könnyebb, és a további részeket olvasva megérted azt is az első részből, ami esetleg nem volt egészen világos. Én legalábbis így voltam vele.
És ezeket is ajánlom:
- James Rollins: Káosz
- Frank Schatzing: Raj
- George Orwell: Állatfarm
- Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
- Jean-Claude Dunyach: Halott csillagok (Ha véletlen a kezedbe kerül a folytatása, a Haldokló csillagok, bele se kezdj, az egy katyvasz)
- Orson Scott Card: Múltfigyelők
- Joan Slonczewski: Ajtó az óceánba
- Isaac Asimovtól minden, ami csak a kezedbe kerül
- Dean Devlin: Csillagkapu
- Frank Herbert: Dűne
- Theodore Sturgeon: Több mint emberi (Ez már kicsit nehezebb olvasmány, de később belekezdhetsz)
- China Miéville: Konzulváros
- Mary Doria Russel: Verebecske
És esetleg próbálkozz Ray Bradburyvel vagy Philip K. Dickkel.
Ha nem sci-fi, akkor ajánlom még Dan Brown könyveit, én nagyon élveztem őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!