Trónok harca könyvek angol vs. Magyar?
Sziasztok!
Nagy rajongója vagyok a Trónok harca sorozatnak,és szeretnék igazi rajongóvá válni,tehát a könyveket is el szeretném olvasni.
A sorozatot angolul néztem, véleményem szerint csak elrontja a magyar szinkron.
Könyvbe viszont nem tudok dönteni. Magyarul könnyebb lenne haladni vele,és értenék mindent,azonban angolul vannak a híresebb mondások ,amiket könyvben is szeretnék viszontlátni. Annyi lenne a kérdésem hogy olvasta-e valaki angolul az említett kötetsorozatot, és ha igen,kicsit tudna mesélni a nyelvezetéről? Angol felsőfokúm van,de a tudásom már megkopott sajnos. Nem baj ha kicsit szótárazni kellene,így fejlődik a nyelvtudás,de azt se szeretném ha 2 oldal elolvasása 20 percbe kerülne.
Köszönöm szépen a segítséget!
Érdekes,hogy az eddigi válaszolók közül mindenki az angolt ajánlotta,de mégis valakik lepontozták őket :D Elég szánalmas,hogy a legtöbb ember nem is olvasta a könyveket, vagy legalábbis nem angolul, így nem ír választ,de lepontozza a többieket...
Na és most a kérdésre válaszolva: mindenképp angolul olvasd!
Én olvastam ígyis-úgyis, és az angol sokkal jobb. Ami nekem egy kis nehézséget okozott, az a sok melléknév, amivel bemutatásra kerülnek a karakterek és helyek. Illetve voltak olyan szavak, amiket még sosem hallottam, így azokat google fordítón megkellett néznem :D pl. a fortnight.
2 oldal közel se kerül 20 percbe :D Ha felsőfokúd van és szoktál angol néha angol dolgokat olvasni, pl. cikkeket vagy felirattal filmeket, akkor szerintem nem lesz vele problémád.
Az angol szerintem már csak azért is jobb, mert a magyar verzióban kb. mindent leakartak fordítani magyarra. Ez mondjuk azoknak kedvező lehet, akik semmit se értenek angolul és elakarják olvasni a könyveket,de mivel én szeretem az angolt, így a magyar fordítások szúrták a szemem. Pl. Winterfell lett Deres, Riverrun Zúgó, Oakheart Vasszív holott ez még szó szerinti fordításban sem vas, hanem tölgy...
És még arra készülj fel, hogy a sorozatban a könyvbeli karakterek kb. 5%-a sincs benne, tehát nagyon sok karakterrel fogsz találkozni, és valószínűleg nem fogod mindet megjegyezni. Én ennek kiküszöbölésére ezt az oldalt használtam: [link]
Minden karakter szerepel rajta a történetével,így ha nem akarsz spoilert, akkor ne nagyon olvasgasd :D
Illetve az még fontos,hogy a sorozat szeret gyorsan mindent letud, a végletekig leegyszerűsíteni a dolgokat, míg a könyv ráérősen bontogatja ki a történetet, nagyon sok előrejelzés van benne a még be nem következett eseményekre, jóslatok, sokszor fontos a környezet leírása is, mert lehet belőle következtetni arra,hogy mi fog történni stb. Tehát megéri figyelmesen olvasni.
Illetve saját és mások tapasztalata is az,hogy akárhányszor újraolvasod a könyveket, mindig találsz bennük valami újdonságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!