DR Nyiszli - Orvos voltam Auschwitzban ellentmondás?
Csak annyit kérek,valaki magyarázza el a dolgot, mert esküszöm, nem értem. Nem tagadok holokausztot, mielőtt valaki ezzel jön.
Szóval, van egy olyan rész a könyvben, ahol zsidókkal iratnak képeslapot az ismerősöknek megnyugtatásul.
(íme a nevezett rész:
,,június vagy július hónapban történt, hogy a tömött barakkok lakói között százezer darab levelezőlapot osztottak ki, s kötelezővé tették az írást valamilyen ismerőshöz. Szigorúan megparancsolták, hogy feladóhelyül ne Auschwitz vagy Birkenau szerepeljen, hanem Am Waldsee. Ez a helyiség a svájci határon van. A levelezőlapok elmentek, válasz is érkezett reájuk. Szemtanúja voltam. Amikor a válaszleveleket – körülbelül ötvenezer darabot – a krematórium udvarán készített máglyán elégették. ")
És azt írja Nyiszli, hogy miután szétküldték a lapokat, válasz is jött. De hogyan kérdem, hogyan jutottak el a levelezőlapok Auschwitzba, ha a feladási hely egy Svájc közeli hely? Mármint ha tényleg semmi lengyel postai pecsét nem került a lapokra-hiszen a történet szerint a címzettek benyelték, hogy ismerősük üdül - hogy kerül bármi válasz a táborba?
Most nem holokauszt tagadásból mondom ezt, hisz elismerem, hogy táborba gyűjtötték a zsidókat, cigányokat, stb., de legtöbbjük az évek alatt felszínezte a sztorit és már nagyon kevés ,,holokauszt történet" állja meg a helyét. Köztük ez se pusztán ennyi idézet után.
Miért? Akkoriban mindenkiről tudni lehetett, hogyha elvitték Auschwitzba vagy Birkenauba. Nem volt ez titok, az összes közelebbi ismerőse tudta, levelet meg a rokonain kívül a közelebbi ismerőseinek ír az ember. Egy olyannak nem fog, akiről annyit tud, hogy két utcával arrébb lakik, stb.
Meg a másik, amit nem értek: ha annyira ügyelni akartak mi szerepel feladóhelyül, akkor miért nem maguk az őrök írták rá? Előre ráírják a feladóhelyet és kész.
Aztán melyik parancsnok merné megkockáztatni, hogy esetleg páran a levélben leírják az egész tábor alaprajzát, amit aztán eljuttatnak a szövetségeseknek. Vagy bármilyen egyéb fontos információt. 100 ezer levelezőlapot meg nem éppen könnyű átnézni, ráadásul még esetleges kódokat, titkos üzeneteket keresve benne.
Nagy valószínűséggel az lehetet, amit már írtak előttem: valójában a leveleket ki se küldték, amik meg a válaszlevélnek jöttek vagy az őrök írták, vagy pedig azok voltak a levelek, amit a barakkban lévők írtak.
Viszont, amint írtam sajnos már nagyon sokan ,,kiszínezik" a tábori beszámolójukat és írnak bele valótlan dolgokat is. Legjobb példa erre Anne Frank naplója. Ha valaki nem tudná: kutatók megállapították, hogy nagy részét golyóstollal írták. Miért fontos ez? Azért, mert amíg Anne élt még fel se találták a golyóstollat. Úgyhogy a naplóban található dolgok nagy részét ő nem is írhatta. Emiatt hiteltelenné várni. Úgyhogy a legtöbb ,,Auschwitzi, stb. beszámoló könyveknek" nem lehet teljesen hinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!