A (kb. ) 13-17 éves korosztály milyen könyveket szeret olvasni?
Ha hinni lehet egy kb. ötéves statisztikának, a fiúk semmit, a lányok bármi szemetet, de amúgy kötelezőket leginkább. :)
Kicsit részletesebben: a fiúk általában kis hajlandósággal ülnek neki olvasni, idősebbeknél (15-16 fölött) már jellemzőbb. Általában akciódús, cselekményorientált műveket kedvelnek, nemritkán komoly társadalmi kérdésekkel, érdeklik őket a tudományos, technikai dolgok is, nem zárkóznak el a fantasztikumtól sem. Leginkább őket szólítaná meg a sci-fi, de a kimutatások alapján pont hozzájuk nem igazán jut el. De kalandkönyvek, krimik, horror, klasszikusok, szakkönyvek, fantasy simán ott van a listán. (Azért a sci-fi is, nem erről van szó, csak nem olyan arányban, mint várnánk.)
A lányok főképp emocionális művek felé tendálnak, náluk az olvasás is gyakoribb. Tipikusan a romantikus, illetve a mostanában népszerű "YA-irodalmat" forgatják. A lényeg inkább egy olyan női főhős, akivel lehet azonosulni - hogy egy erős, komoly jellemfejlődésen áteső, követendő példaként is funkcionáló főhősről van szó, vagy egy klasszikus roantikus "elnagyolt báb", aki végig sodródik, de megtalálja az igaz szerelmet (mert az jár neki), az általában mindegy. Nem korosztálytól, hanem lelki alkattól függ, melyik felé fog orientálódni. Most már jóval népszerűbb a kurrens szórakoztató irodalom, mint akár a régebbi ponyva, akár a klasszikusok, bár azok még mindig erősen vezetnek (ugye kötelezők). Persze a YA-irodalom nem különít el zsánerek szerint túl élesen, így a lányok is olvasnak sci-fit, fantasyt, de ezeket a könyveket inkább soroljuk egy köztes kategóriába (romantikus fantasy, például).
Ezek a nagy trendek. Minden más egyéni döntés kérdése, a belezős gore-horrornak is megvan a maga tábora ebben a korosztályban még Magyarországon is, ahogy pl. a cyber gothicnak vagy a flintlock fantasynak. A lányok érzelmesebb, romantikusabb, a fiúk akciódúsabb, cselekményesebb műveket szeretnének.
A történeti rész... hát, szerelmi élet főképp a lányoknak, kamaszodás, az ezzel járó problémák, szintén, bár az egy fiúnak is érdekes lehet, ha a főhős meg tudja oldani az övéhez hasonló problémáit. Fontosabb a cselekvő hős náluk. Illetve szeretnek kiszakadni a valóságból (ezért a nagy arányú szórakoztató irodalom), az valahogy csajos dolog, hogy még a könyvben is a hétköznapok legyenek. Úgy értem, nem elég a pattanások, nincs kilátás egy nőre, de merevedésük van még az asztallábak gondolatától is, erre még ugyanezt olvassák is?
[Az, hogy a Szürke50 óta megint kezd népszerűvé válni a pronóirodalom, és begyűrűzik ebbe a korosztályba, az egyértelmű, de talán elmúlik, meg amúgy is, kit érdekel. De ha van még valaki, akkor se akarjuk már ezeket az igényeket kiszolgálni, könyörgöm.]
elsőt, te totál zakkant vagy! Mégis mit kéne olvasnia egy tizenéves lánynak? Filozófiát? Kvantumfizikát?
Én személy szerint szeretem az Young Adult és New Adult könyveket, kikapcsolnak és szórakoztatnak. Emellett olvasok néha Stephen King-et is, vagy bármi mást ami a kezem ügyébe kerül. Szoktam néha komolyabb témákban is olvasni, pl. nők helyzete muszlim országokban, vagy történelmi témájú regényeket, stb...
A környezetemben élő lányok sokat olvasnak, két típust ismerek: az egyik a fentebb leírt YA könyveket bújja, a másik pedig a gyilkolászósabb könyveket szereti.
Az osztályunkból két fiú olvas (Oké, tegyük hozzzá, össz vissz 5 fiú van)az egyik háborús témájú könyveket olvas, és Rejtő Jenőt, a másik pedig lányoknak való YA könyveket (igen, gondolkodtam már rajta, hogy lehet, hogy gond van a szexuális beállítottságával).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!