A "lord" és a "báró" használható együtt? Mi a "sir"?
Tudom, hogy a "lord" szó mit jelent, de használható a kettő együtt is? Egy történetemhez kellene. A történetemben az alábbi séma szerint neveztem őt meg:
Lord Sebastian Monroe báró (Ez most csak egy véletlenszerűen kitalált név)
Bizonytalan vagyok benne, hogy ez így helyes-e, tudnátok segíteni? Valamint azt nem tudom még, hogy mit jelent a "sir"? (Pl. Sir Sebastian Monroe)
Hivatalosan nem, de pongyola szóhasználatként, főleg magyarban, használjuk így. Az angol megszólítás viszont vagy The Lord Monroe vagy The Baron Monroe (szóban általában elhagyják a névelőt). Vagy Sebastian Monroe, The Lord/The Baron Monroe (? vagy a birtok neve). Viszont bemutatásnál simán lehet így, vagy vesszővel a báró előtt, jelezve, hogy így hívják, mellesleg bárói rangú személy. (Bárói rang a briteknél általában lordos megszólítást használja. Feljebb rangosat. A hercegi meg változó, mindkettőt.)
A Sir egy udvarias megszólítási forma, vagy a lovagi címet jelzi. Lord megszlítható Sir formában is, ha írásban kell használni, nem illik így (vagyis levélben nem illik Sir Monroe-nak címezni a levelet, hanem Lord Monroe, de ha közelebbi ismerősök, minden további nélkül használják így), illetve aláírni nem szoktak Sir jelzővel, ha van Lord.
Az összes főnemes lord, utalásként és megszólításként is lordként emlegetik az összes főnemest, pl. Sebastian Monroe báró = Lord Monroe. Angolok Sebastian Monroe-ra, ha ez báró, csak akkor utalnak báróként (Baron), és nem lordként, ha valami jogi dokumentumban vagy hasonlóban ki kell írni a pontos címét.
A lordi cím öröklődik, a Sir viszont nem öröklődő, hanem érdem alapján adományozott lovagi cím. Megszólításként csak a keresztnévvel használják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!