Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Szerinted milyen egy jó író?...

Szerinted milyen egy jó író? Mitől lesz valaki jó író?

Figyelt kérdés

2015. febr. 23. 18:51
 1/5 Csicsky ***** válasza:
100%

Most mit értesz a jó író alatt?

Mert jó író lehet az, aki a kritikusok szerint kiváló író, mert komoly gondolatokat közöl, aztán közben meg csak egy szűk olvasótábor olvassa a műveit.

Aztán kiváló írónak számíthat az, akinek a könyveit rekordmennyiségű példányszámban adják el, mert egy bizonyos (és gyakran) igénytelen olvasóréteg felkapja.

Aztán kiváló író lehet az is, aki egy sajátságos megközelítést alkalmaz, miközben se komoly olvasótábora nincsen, a kritikusok se méltatják nagyon, aztán eltelik valamennyi év és a halála után kiderül, hogy milyen jó író volt, csak akkor még nem ismerték fel.

2015. febr. 24. 09:21
 2/5 Csicsky ***** válasza:
Helyesen: ... mert egy bizonyos (és gyakran igénytelen) olvasóréteg felkapja.
2015. febr. 24. 09:38
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy jó, az relatív. De minél többen állítják, hogy jó, annál közelebb kerülünk a Jóhoz, mint abszolút fogalomhoz.

Szóval szerintem az olvasóközönség nagysága határozza meg, hogy mi az igazán jó. Ahhoz pedig az ő tetszésüket el kell nyerned, a lehető legtöbb emberét. Szerintem a megoldás a kollektív tudatban (vagy esetleg tudattalanban) rejlik; meg kell találni, hogy mi az a dolog, ami mindenkinek tetszik.

Szex, akció, kaland, romantika... hogyha ezeket veszed alapul... nem dolgoztál eléggé jól. Ugyan mindenkinek tetszenek (bocs, ha valakinek nem...), de már unalmas az egész. Valami olyat tegyél bele, ami nem ennyire klisés. Olvass utána, olvass szakirodalmat...

És általában: olvass nagyon (!!!) sokat. Regényeket, drámákat, verseket, járjál színházba, beszélgess emberekkel, kérdezz meg szakértőket, vagy akik szívesen foglalkoznak veled ez ügyben, stb.

A másik dolog: Helyesírás, fogalmazás. Meg kell tanulni helyesen írni, és kész. A fogalmazásod pedig gyakorlással fejlesztheted. A könyvírást nem lehet tanulni. Tudnod kell, mikor mit mondj ki (vagy a szereplő), hogyan írd le, ha ezt és ezt a hatást szeretnéd kelteni az olvasóban, milyen szavakat használj, amikor változik az elbeszélő (van olyan regény, ahol több elbeszélő is van, mert több szemszögből figyeljük a történetet; nyilván másmilyen szavakat kell használniuk), és még rengeteg más apróság.

Én a könyvíró projektet 3 fázisra bontom:

Tanulás/Tapasztalás - Gyakorlás - Írás

Az első világos. Az első kettőt fölcserélheted, vagy párhuzamosan is csinálhatod őket, általában az utóbbi szokott történni. Viszont az írás folyamata is bonyolult. Időigényes. Ha jól tudom, Rowlingnak 10 évig tartott, mire megteremtette a Harry Potter világát és megírta az első részt. Aztán még kb. 10 év alatt a maradék hatot. És meg kell bizony küzdened az alkotói válsággal is.

Ennyi:)

Jaj, majd elfelejtettem: Kiadás... hát az nem rajtad múlik.

2015. febr. 24. 21:16
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat. :)

Igazából még csak 13 éves vagyok, de regényt írok. Tisztában vagyok vele, hogy ezt valószínűleg nem fogják kiadni, mert kezdő vagyok, és még nem írok olyan jól. Sokat olvasok, és nyertem már helyesírási versenyt, szóval ezzel nincs gond. Az a baj, hogy teljesen átlagosnak érzem a regényemet. Úgy gondolom, rengetegen írtak már hasonlót. Egyszerű fantasy történet. Viszont minden álmom, hogy egyszer író lehessek, úgyhogy remélem, egyszer majd sikerül valami egyedit alkotnom.

2015. febr. 25. 06:52
 5/5 anonim válasza:
100%

Szia! :)

Először is: olvastam az előző válaszokat, illetve a te válaszodat is. Te nagyjából egyidős vagy velem, így talán jobban megfogadod a tanácsomat.

Valamikor nyár környékén rám tört az írhatnék, és én is mindenáron ki akartam adatni egy "regényemet". Aztán rájöttem, hogy úgyse jönne össze, így inkább az interneten keresgettem amatőr írói oldalakat, míg végül hosszas kutatás után rátaláltam a Merengőre. Nagyon fantasztikus kis közösségek vannak itt, nagyon befogadóak, és szívesen segítenek a kezdő íróknak. :) Szerintem érdemes lenne utána járnod, és eldöntened, regisztrálsz-e, és esetleg megmutatod-e itt a művedet, amin most éppen dolgozol. Én szívesen véleményeznék, esetleg segítenék is neked (írjál privát üzenetet, ha érdekel!).

Egy jó író szerintem évekig dolgozik azon, hogy jó író lehessen. Én is voltam már egypár helyesírási versenyen, jól is szerepeltem rajtuk, de nem ez számít! Egy jó írónál nem csak a helyesírás, hanem a fogalmazás, a történet vezetés is nagyon fontos. Mert az lehet, hogy nagyon jó ötleted van, nagyon jó a helyesírásod, de nem tudod megfelelően vezetni a történet szálát és/vagy nem tudsz helyesen fogalmazni. Úgyhogy azt érzem, egy könyvkiadáshoz (ha nívós helyen szeretnéd kiadatni) nagyon sok tapasztalat, munka és GYAKORLÁS szükséges. A gyakorlás pedig nem annyiból áll, hogy most gyakorlok, és most nem - folyamatosan kell gyakorolni. És mindig van hová fejlődni, az ember sosem lehet teljesen tökéletes.

Ha meg esetleg a könyvkiadás után kudarc ér téged, akkor nem tudod visszahívatni a könyveket, és véglegesen megsemmisíteni. Viszont, ha egy írói oldalon ér a kudarc, akkor a történeted könnyűszerrel törölheted, és nem szégyenülsz meg az egész "világ" előtt, hanem csak egy kis olvasóközönség előtt, akik lehet, hogy azért írtak egy kis negatívumot is a sok jó mellé, hogy arra is figyelj oda.

Tehát: ahhoz, hogy jó író légy, sokat kell gyakorolnod. Javaslom először az internetes oldalakon való írást, pl. Merengő (saját írások és fanficek), Csodaidők (HP ficek), Imagine (ez az oldal főleg a saját írásra fekteti a hangsúlyt).

2015. febr. 27. 14:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!