Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Valaki tud olyan könyvet...

Valaki tud olyan könyvet ajánlani, ami drogosról, vagy halálról szólnak?

Figyelt kérdés
2010. febr. 11. 18:39
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Philip k. Dick: Scanner darkly (magyarul Kamera által homályosan.)

[link]

"A Kamera által homályosan ugyanannyira jellegzetes, mint amennyire rendhagyó Dick-regény. Hőse, az önmagában is asszociációkkal terhes szimbólum és technikai nóvum, a maszkafander segítségével felismerhetetlenné torzított Bob Arctor, Fred fedőnéven a hatóság kábítószer ellenes csoportjának beépített ügynöke.

Tevékenységével azonban elkerülhetetlenül együtt jár a H-Anyag néven ismert titokzatos kábítószer élvezete, és a lélek halálához vezető függőség lassankénti kialakulása. E belső, szellemi rothadás kapcsán merengenek el a szereplők a létünket meghatározó episztemológiai és ontológiai, vagyis a megismerést és a létezést vizsgáló problémák felett.

Arctor agyának leépülését, a két agyfélteke teljes szétkapcsolódását, vagyis a skizofréniát Dicktől szokatlan módon a szövegalkotási technika: a mondatközi szövegbeékelések, a tipológiailag dramatizált párbeszédek is jelzik a kritikus pillanatokban, melyek után Fred már azt is képtelen felfogni, hogy az általa kémkamerával megfigyelt Bob Arctor saját maga.

Éppily rendkívüli a tény, hogy Dick ehhez a műhöz saját életéből, saját ismerősei közül vette a modelleket, és a kábítószerezés megélt tapasztalatait próbálta fantasztikummá metaforizálva, mégis végtelenül valószerűen, szinte már klinikai tárgyilagossággal elbeszélni.

A Kamera által homályosan többszöri olvasásra is megdöbbent a drogozás lélekölő, személyiségromboló hatásainak kíméletlenül őszinte leírásaival. Meggyőződésem, hogy felesleges lenne mindenféle drogellenes propaganda, ha mindenki, még bármiféle illegális tudatmódosító szer kipróbálása előtt végigolvasná, és megértené, miről is szól ez a kivételes tudományos-fantasztikus regény."

Film is van belőle:

http://www.youtube.com/watch?v=au9QGjHkvYo

De a könyv jobb ;)

2010. febr. 11. 19:16
 2/15 anonim ***** válasza:
Sinkáné:Kővirág és vájá..Evelyn Lau: Szökevény és harmadik az a Kérdezd Alizt! vagy valami hasonló, rég olvastam
2010. febr. 11. 19:50
 3/15 anonim válasza:
Rekviem egy álomért. Én először a könyvet olvastam utána néztem meg a filmet, persze a könyvben több volt a sztori + kicsit árnyaltabb Kezdetben nehezen olvastam, mert egy mondat volt kb 10 sor, és a nyelvezete se a megszokott szépirodalmi.
2010. febr. 12. 16:04
 4/15 anonim válasza:
A Dűne a neked való.
2010. febr. 15. 19:12
 5/15 anonim ***** válasza:

Én ezt a két művet tudnám ajánlani drogos kategória alatt:

Buzai Borbála: Sárkányos lány

Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország

Remélem segítettem.

2010. febr. 16. 10:28
 6/15 anonim ***** válasza:

Irvine Welsh: Trainspotting

film is van belőle

2010. febr. 17. 08:16
 7/15 anonim ***** válasza:
Csernus Drogma c. könyve- beszélgetések.
2010. febr. 17. 08:19
 8/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2010. febr. 17. 14:50
 9/15 anonim válasza:

James Frey: Millió apró darabban

James Frey huszonhárom évesen a kábítószertől testileg és szellemileg teljesen leépülve került egy Minnesota állambeli elvonóba. A regény egy élet szétesését, majd lassú, fájdalmas és fáradságos összerakását mutatja be. A narkósok Háború és békéjé-nek is nevezett memoár szemléletesen ábrázolja Frey gyötrelmes napjait az intézet falain belül, ahol minden egyes percért nagy árat kell fizetni.

2010. febr. 18. 06:29
 10/15 anonim ***** válasza:

Beck Judit: Nagy Drogkönyv

ISBN: 9639283452

2010. febr. 18. 07:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!