Ha egy könyvről (Mondjuk egy komplett regényről) csinálnák hangoskönyvet és feltölteném Youtube-ra, akkor megsértem a szerzői jogokat?
Szóval, ha egy regényt amit megvásároltam azt én felolvasom és a hanganyagot (és képként a borítót) feltöltöm youtubera, akkor azt letilthatja a youtube, vagy a szerző/kiadó? Pénzt persze nem fogok érte kérni, de youtube partnerként kapok pénzt nézettségtől függően (gondolom). Csak nem tudom, hogy e-módon terjeszthetem-e a könyvet. Csak mert van pár ismerősöm, aki szívesebben meghallgatná a könyvet, mint sem elolvasná.
Ebből gondoltam ezzel pár embernek segíthetek. (Természetesen a videóban vagy nevezzük hang anyagnak.. A hanganyagban biztatnám a könyv megvásárlására az embereket.
Válaszokat előre is köszönöm.
Igen, ezzel megsérted a szerzői jogokat. Semmilyen másodközlés vagy egyéb terjesztésre nem vagy jogosult, kivétel, ha a szerző és a kiadó direkt megkér erre. Akkor sem kérhetnél a YT-partnerség keretében pénzt, ahnem ők kapnák, téged pedig kifizetnének tisztességgel. Vagyis a YT letiltana, ha ezt megpróbálnád meglépni. Kb. ugyanolyan ez, mintha torrent oldalon osztanád meg a beszkennelt, ORC-zett anyagot, csak odaírod, hogy ha tetszett, vegye meg a könyvet.
Elvileg már az is tilos, hogy létező hanganyagot (előre elkészített hangoskönyvet, amit megvettél) feltölts.
Amit irtam, az persze csak az eredeti anyagra ervenyes, az atdolgozasokra nem.
pl. egy 1590-ben keszult Shakespeare drama nem jogvedett, de annak egy 1990-ben keszult magyar forditasa mar jogvedett...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!