Mi a véleményetek?
Ha évente mondjuk 10 könyvet olvasol, akkor szerintem nem éri meg erre pazarolni az idődet és pénzedet, de mondjuk évi 50 között még elmegy. Most nyilván jönni fognak majd a válaszok, hogy milyen csodálatos könysorozat, de szerintem tipikusan az a fajta, ami inkább a nem túl olvasott, vagy nem igazán változatos ízlésű embereknek tetszik. Ezzel nem akarok megsérteni senkit, ez egy Young Adult könyv, nyilván a kamaszoknak sok olyan dolog is újként hat, ami nem a legeredetibb és ezzel nincs semmi baj. Viszont én nem tartom egy csodás alkotásnak.
Itt egy kicsit részletesebben kifejtem, hogy miért is tartom maximum átlagos minőségűnek. A karakterek egyáltalán nem érintettek meg, egy pillanatig sem aggódtam azért, hogy jujj, maradjanak életben. Volt néhány kissé szerethetőbb, de egyetlen egy sem volt, aki tényleg érdekelt volna. A cselekmény nem egy nagy találmány, arra nem kapunk választ, hogy igazából miért is lett Amerika olyan, amilyen. Gazdasági összeomlás? Természeti katasztrófák? Atomháború? Senki nem tudja, de már miért is lenne lényeges a világ felépítése, mikor olvashatunk helyette a dügunalmas főhősnő dögunalmas pasijairól, meg szintén dügunalmas testvéréről.
Teeermészetesen E/1. az egész könyv, mert valami oknél fogva azt hiszi sok YA író, hogy a fiatalok annyira buták, hogy ha nem úgy olvasnák, mintha velük történne, akkor nem is értenék meg a regényt. Eléggé olcsó húzás. Angolul olvastam, de a nyelvezete megintcsak lebutított, ami baromi érdekes, tekintve hogy a könyvben kamaszok elég csuda dolgokat hajtanak végre. Vagy ez csak nekem ellentmondás? "Igen, egy csapat tizenéves Terminátorosat játszik, mert ez tök lehetséges, de ugyan ennek a korosztálynak butácskán kell megírni egy könyvet, mert ez az értelmi szintjük." Oké.
(A másik dolog, ami már kicsit a filmmel is kapcsolatos; csak nekem tűnt fel, hogy mindenki azt emlegeti, hogy ez az egész sorozat egy brilliáns társadalomkritika a szépség, gazdagség és sztárkultusszal szemben, de ugyan ezek az emberek vitriolt h*gyoznak, mikor Jennifer Lawrence mond megint valami marhaságot? Kinyögi, hogy pizzát enne, erre mindenki hetekig azt emlegeti, hogy miiicsoda csaj ez a Jennifer.)
Nekem nagyon-nagyon tetszett. A filmeket láttam először, és sok dolog homályos volt, ezért kezdtem el olvasni. Nekem az első válaszolóval ellentétben bejött az E/1, szerintem sokkal jobban átjött az egész mondanivaló így. Elgondolkodtatott. Tetszett, ahogy kinyíltak a könyvek, először azt hittem, tényleg arról szól, hogy összedobnak egy maréknyi gyereket öldökölni, és ennyi. Aztán ahogy haladunk a történetben, kiderül, hogy mi minden áll a háttérben, és hogy korántsem erről van szó. A 3. kötetet alig tudtam letenni, annyira kíváncsi voltam, mi lesz a vége. Azt aláírom, hogy nem egy fiús könyv, de végül is egy lány szemszögéből íródott az egész.
Én azt mondom neked, kezdd el olvasni, nekem nagyon tetszett, aztán maximum ha nem jön be, abbahagyod. Ahány ember, annyi vélemény, én úgy gondolom, kevesebb lettem volna, ha nem olvasom el.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!