Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Kb. mennyi idő megírni egy...

Kb. mennyi idő megírni egy 150-180 oldalas könyvet?

Figyelt kérdés
A sztori 80%-a már megvan fejben. Tippelnétek egy minimum időt? Napi 1-2 órát tudok csak írni.
2014. szept. 13. 12:29
 1/10 anonim ***** válasza:
Írj meg 10 oldalt és szorozd be 40-el. Nem fogsz tudni folyamatosan írni, vissza is kell olvasni stb.
2014. szept. 13. 12:39
 2/10 anonim ***** válasza:

Ha így állsz hozzá az már régen rossz. Egy könyvet nem időre kell írni. Gondold át a cselekményt, a karaktereket, a jellemfejlődést, a konfliktusokat, motivációkat stbstb. Aztán lehet kezdeni írni. De ott is többször át kell dolgozni a már megírt részeket, ha a helyzet úgy kívánja. Ez nem úgy megy, hogy leülök és 10óra 23 perc alatt összerakok egy könyvet.

Állj hozzá úgy, hogy tökéletes legyen. Formáld addig amíg az nem lesz. Az idő nem számít. Kész lesz ha kész lesz és ennyi.

2014. szept. 13. 12:43
 3/10 A kérdező kommentje:
Már átgondoltam, fejben évek óta tökéletesítgetem, módosítgatom, és már szinte teljesen összeállt az egész, csak meg kéne végre írni. Leülni a seggemre, leírni, átolvasni, kijavítani, begépelni.
2014. szept. 13. 13:45
 4/10 anonim ***** válasza:

Attól, hogy írsz még nem lesz könyv, ez csak egy történet. Írásnál sosem az időt kell nézni, ne ülj le, hogy te most este hattól nyolcig írsz, hanem írj amikor benned van a lendület, van ötleted, írhatsz akár kis lapokra is utazás közben később meg beképeled.

Van olyan, hogy naponta alig írok egy oldalt, vagy egy hétig annyit sem, de olyan is, hogy egy óra alatt legépelek négy-öt oldalt.

Amúgy az is számít, hogy milyen lapmérettel dolgozol, én általában A4-et használok, így ha egy könyv lapméretet nézzünk akkor ahhoz képest jóval többet írok.

2014. szept. 13. 14:15
 5/10 anonim ***** válasza:
Szerintem érdekes és jó dolog, hogy már az elején figyelembe veszed az időtényezőt is az írásnál; ez a hozzáállás később jól jöhet, ha esetleg kiadott szerző leszel. A kiadók ugyanis utálják, ha valaki késik a kézirattal, vagy nem tudja kiszámolni, kb. mikorra lesz kész. (Én visszasírom azokat az időket, amikor még nem határidőre kellett regényt írnom, de ez legyen az én egyéni szoc. problémám.) Egyénfüggő, hogy ki mennyi idő alatt ír meg 150-180 oldalt, nálam 6 hónap körül van, mert az írás mellett van más munkám is, de akad olyan író, aki 3 hét alatt megír ennyit.
2014. szept. 13. 14:37
 6/10 anonim ***** válasza:
66%
Hogy lehet eldönteni, hogy kb milyen hosszú lesz egy történeted? Lehet, hogy velem van a baj, de amikor igazán belelendülök akkor a szereplők kiveszik a kezemből a történeteket és rengeteg új dolgot beleírok amiket nem is terveztem, néha még engem is meglep az, hogy éppen mi következik, így nem lehet eldönteni, hogy milyen hosszú lesz, vagy éppen egy fejezet pontban 8 oldalas lesz(csak egy példát mondtam).
2014. szept. 13. 14:57
 7/10 anonim ***** válasza:
Az előző válaszadó kérdésére: nem veled van a baj, csak más típusú író vagy, mint a kérdező. Olvasd el ezt a cikket: [link]
2014. szept. 14. 08:49
 8/10 A kérdező kommentje:

Hát, az adott volt, hogy minimum 100 oldal azért legyen. És mivel én találtam ki a sztorit, ezért tudom, hogy 200 oldal még agyonrészletezve is bőven túlzás lenne.. Nem vagyok híve a sok leíró résznek (persze azért lesz bőven), inkább a történésekre szeretek rámenni. Pl. ha esznek, nem írom le részletesen, hogy milyen a kanál, és xy milyen szögben ül az asztalhoz képest, ha annak a cselekmény szempontjából nincs jelentősége.

Egyébként meg azért kérdeztem, hátha Karácsonyra már kész lenne a kézirat, de nyilván kész lesz, mikor kész. Ha csak egy év múlva, hát akkor.

2014. szept. 14. 09:51
 9/10 anonim ***** válasza:

Teljes vázlat mellett (nem "80% sztori fejben kész", hanem leírt, részletes vázlat fejezet-beosztással, háttérinformációkkal, karakterekkel, helyszínekkel, mindennel) profi gépírói képzettséggel olyan minimum 10 perc alatt írsz meg egy oldalt. (Elvileg 8 perc a minimum, ennyi alá nem nagyon sikerült menni, ezt is csak diktálva tudta Dosztojevszkij elérni.) Ha napi két órád biztosan van (annál kevesebb mellett nem tudsz érdemben írni), akkor kb. egy hónap maga az írás. A vázlat ugyanennyi. Utána egy komolyabb átnézés kell, profinál ez megint nagyjából egy hónap. Három hónap - ez reális, 100 oldalt ennyi alatt nyomdakészre meg lehet írni, ennél többhöz azért kell két-három hét pluszban. Moldova, Nemere, Nemes, Tölgyesi vagy Kornya is simán fel tudnak mutatni vagy féltucat ilyen regényt (de Nemere még olyat is, ahol a nyomdai munkálatokkal együtt volt az egész procedúra három hónap).

Te nem vagy profi, így az írás maga is hosszabb lesz. Egyrészt hibázol, azt a részt ki kell törölnöd (ezt a plusz időt nem számoltam még bele). Másrészt te nem tudod, mi kell egy regényhez, tehát maga a vázlat is hibás lehet, utána kell nézned egyes dolgoknak útközben, nincs rutinod, nem tudod, mik azok a részek, ahol elengedheted a gyeplőt, és hol kell ötvenszer is átnézni, hogy működjön. Nagyjából két-három hónap lesz így csak az írás, az is csak akkor, ha jól csinálod. Van egy tippem, hogy nem fogod, így megint csak ráhúzhatsz két hónapot az utólagos javításokra. Akkor ott van még a vázlat első hónapja, az átnézés/átnézetés utolsó hónapja, így kb. 7 hónapnál tartasz, ha amúgy tudsz írni, nem hibázol sokat, írástechnika a kisujjadban, kiváló lektorod van, nem kell újrakezdened az egészet előről, tényleg minden nap írsz és minden nap két órát, nem csak ülsz a gép mellett vagy a netet böngészed. Ha beleszámítom még az ilyen kieséseket is, kb. 9 hónap alatt ki lehet hordani egy regényt. :) De inkább számolj egy évvel. Ha előbb készen leszel, az csak jó, de kell egy kis biztonsági ráhagyás.

2014. szept. 14. 14:10
 10/10 anonim ***** válasza:
Hát, én kb. 10 éve írok, 5 éve blogolok blogregényekkel, én egy 200 oldalas fanfictiont írtam meg legutóbb három hónap alatt, de akkor folyamatosan volt ihletem, imádtam írni. De amúgy bármi lehet, ez borzasztó képlékeny dolog.
2014. szept. 18. 20:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!