Elolvassátok vagy megnézitek filmen a Twilight-ot? New Moon stb.
Először láttam filmen az első részt, és majdnem hánytam a vödörbe, olyan nyálas volt. Azt mondták, a könyv jobb, így elolvastam mind a négy részt, eleinte magyarul, és majdnem hánytam a vödörbe, olyan nyálas volt. A harmadikat és a negyediket angolul olvastam, mert azt hittem, csak a Google-translate-jellegű kalózfordítás miatt élvezhetetlen magyarul...
A második filmet már meg sem néztem volna, de azért adtam neki még egy esélyt. Nem kellett volna: majdnem elaludtam rajta...
El kell olvasni.
Részint, mivel a film arra késztet, hogy annak a félnek szurkolj, amelyik színésznek szimpatikusabb a feje, és azon képzelegj, milyen lehet az adott színésszel smacizni. Oda sem figyelsz a történet szálára, csak arra, hogy összejönnek-e a végén. Nem tudsz még csak kedvenc szereplőt sem választani, mert a másfél órányi műsoridőbe nem fér bele a csatolt szereplők jellemének kielemzése, csak a főszereplőké, azoké sem tökéletesen, és a motivációjuk sem lesz tökéletesen érthető.
Másrészt mert a film holywoodizálva van. A nyálas részek túlhangsúlyozva, a filozófiai vonatkozás elnyomva, hogy minél szélesebb korosztályhoz szóljon. A film - egyes elképzelésekkel ellentétben - nem arra buzdít, hogy elolvassuk a könyvet, hanem hogy nagyjából betájoljuk, miről is szól, és ráhúzzuk a populáris-csöpögős sztereotípiát. Ellenben ha elolvassuk a könyvet, attól még érdekelhet a filmes feldolgozás, de már tudjuk, mi is a lényege, és eldönthetjük, megfelt-e az elképzeléseinknek. Annak semmiképpen sem szabadna kritizálni, aki nem olvasta a könyvet, sőt, még tovább mennék, mondjuk odáig, hogy aki nem olvasta ELŐBB a könyvet, mint látta a filmet. Mert az, aki először látta a filmet, az előítéletesen fogja olvasni a könyvet, és bármekkora jószándékkal áll is hozzá, nem fog tudni megszabadulni az előítélettől.
Feltétlenül el kell olvasni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!