Nektek mi a véleményetek az Arany emberről és úgy általában Jókairól?
Az arany embert még nem olvastam, csak készülök nekiállni, mivel kötelező, de Jókaitól már olvastam egyet s mást.
Mindig lenyűgöz, ha valaki olyan szinten mestere a nyelvnek, hogy a leírásai alapján a leírt tárgy/helyszín stb. szinte kézzelfogható lesz. Azt hiszem, Jókainak ez egyszerre erénye és hátránya, mert sok kortársam pont azért tartja fárasztónak az olvasását, mert nem a cselekmény pörög, hanem tíz oldalon keresztül valaminek a kinézetét ecseteli.
Ami az elején nekem nehéz volt, az a rengeteg német/francia/latin kifejezés, amit az akkori (művelt!) olvasó valószínűleg jól értett. De hát Jókai többek közt a hatalmas szókincse miatt Jókai. :D
Egyébként szerintem minden műve idealizál, túlhevül és talán kissé túldramatizál is (gondoljunk bele A kőszívű ember fiai párbeszédeibe... sokszor színházban is helytálló színpadiasság jellemzi őket), egyrészt ez a stílusa, másrészt akkoriban ez volt az "elvárt" vagy divatos.
(Örülök, hogy ennyi jó véleményt olvastam Az arany emberről, kevésbé félve állok neki. :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!