Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Nektek mi a véleményetek az...

Nektek mi a véleményetek az Arany emberről és úgy általában Jókairól?

Figyelt kérdés
Szerintem nagyon szép történet, nagyon sok elgondolkodtató kérdést vet fel, de ugyanakkor túlságosan meseszerűnek tartom: néhol már a fejemet fogtam a képtelen véletleneket olvasva. Kicsit számomra kevésbé élvezhetővé teszi ez a túlidealizált romantika, ez a valószerűtlenség. Nem hihető. De amúgy nagyon tetszik. Ti mit gondoltok?
2014. júl. 23. 21:05
 1/4 anonim ***** válasza:
Jókai az egyik legnagyobb regényírónk. Abban igazad van, hogy a hősei nem "hétköznapi" emberek. Vagy tökéletesek nagyon jók, vagy éppen nagyon rosszak. Sok regénye van, amit érdemes elolvasni. Kőszívű ember fiai, Fekete Gyémántok, Raab Ráby, A két Trenk, vagy a Tengerszemű hölgy.
2014. júl. 23. 21:11
 2/4 anonim ***** válasza:
Emlékszem amikor fel volt adva, hogy olvassuk el, egyáltalán nem olvastam el, még el se kezdtem, illetve meg se volt a könyv...De ahogyan dolgoztuk fel a regényt úgy egyre inkább megtetszett és három nap alatt végeztem is vele, jó történet volt, a szigetes jelenetek szerintem kitűnőek voltak, illetve nekem azok tetszettek a legjobban. Több regényét nem olvastam, de az Arany ember alapján remek lehet a többi is.
2014. júl. 23. 21:22
 3/4 anonim ***** válasza:
Néhány évente rendszeresen újraolvasom, annyira tetszik. Gyönyörű az elején a Vaskapu tájleírása is. Amit különösen szeretek, az Jókai Mór remek humora, és a csodaszép nyelvezet, amivel írt. Engem nem zavarnak ezek a meseszerű jellemek és a csavarok a történetfűzésben. Egyszerűen csak el kell fogadni, hogy Jókai Mór így írt. Pont ezért nevezték a "nagy magyar mesemondó"- nak. Kedvenceim még az Egy magyar nábob, és a Kárpáthy Zoltán. Azokat is sokszor elolvastam már, és fogom is még.
2014. júl. 23. 21:51
 4/4 anonim válasza:

Az arany embert még nem olvastam, csak készülök nekiállni, mivel kötelező, de Jókaitól már olvastam egyet s mást.

Mindig lenyűgöz, ha valaki olyan szinten mestere a nyelvnek, hogy a leírásai alapján a leírt tárgy/helyszín stb. szinte kézzelfogható lesz. Azt hiszem, Jókainak ez egyszerre erénye és hátránya, mert sok kortársam pont azért tartja fárasztónak az olvasását, mert nem a cselekmény pörög, hanem tíz oldalon keresztül valaminek a kinézetét ecseteli.

Ami az elején nekem nehéz volt, az a rengeteg német/francia/latin kifejezés, amit az akkori (művelt!) olvasó valószínűleg jól értett. De hát Jókai többek közt a hatalmas szókincse miatt Jókai. :D

Egyébként szerintem minden műve idealizál, túlhevül és talán kissé túldramatizál is (gondoljunk bele A kőszívű ember fiai párbeszédeibe... sokszor színházban is helytálló színpadiasság jellemzi őket), egyrészt ez a stílusa, másrészt akkoriban ez volt az "elvárt" vagy divatos.

(Örülök, hogy ennyi jó véleményt olvastam Az arany emberről, kevésbé félve állok neki. :D)

2014. júl. 24. 13:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!