Tudtok ajánlani olyan könyveket, amik jó nehéz olvasmányok?
Anna Karenina
Nyomorultak
Háború és béke
Monte Cristo grófja elég hosszú, több mint ezer oldal, a terjedelméből ítélve nem lehet egy könnyű olvasmány.
És ha jól rémlik A kőszívű ember fiaiban nem kevés latin kifejezés van.
Jókait keresd, modern szemnek elég nehéz a nyelvezete, de a történet élő és pörög. Hasonlóak a külföldi romnatikus nagyregények, ahogy az előzőek említették, Hugo, Tolsztoj, Dumas... bár ő nem annyira, nála a terjedelem jelentősebb (és ritka hosszan el tud nyújtani egy egyszerű párbeszédet), de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének benne latin kifejezések vagy ma régiesnek ható részek.
Javaslom még Dosztojevszkijt, nem egyszerű. Modernebb, de a nyelvezete kifejezetten nehéz Nabokovnak. A modern/posztmodern szcéna amúgy tetszene, ha nehéz olvasmányt keresel, mert vannak itt érdekes írástechnikai megoldások. Pl. Joyce (azt hiszem, ő ebben a témában már "fogalom"), Borges.
Nem formai okból nehéz olvasmányt nem feltétlenül tudok ajánlani... nekem annak idején, 16 évesen Jókai Anna nehéz olvasmány volt (oké, a Napok kifejezetten nehéz könyv, van vagy két kiló :) ), Fejes Endre sem a legkönnyebbek közé tartozott, Sánta Ferenc meg kifogott rajtam. Talán még a Sorstalanság Kertésztől, amit kifejezetten nehéznek tartottam akkoriban. Formailag nehéz, de azért megemlítem Esterházyt is, bár vannak egyszerű írásai, azért néha megzavarja az embert.
Anna Katerina
Boleyn Anna
A kőszívű ember fiai
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!