A Bánk bánban Melinda lefeküdt Ottóval?
Nem. Csak az udvarnyelve becstelenítette meg Melinda
és ez által Bánk becsületét.
Itt van egy részlet, szerintem tisztességes, és ártatlan volt Melinda de az udvari pletyka és ármánykodás miatt nem tudta megvédeni becsületét. Szeretne meghalni, mintsem ilyen rákent el sem követett gyalázatos szégyen miatt szenvedjen egy életen át.
MELINDA (térdein eleibe csúszik).
Ölj meg engemet
Bánk! ölj meg engemet -
BÁNK
S egy semmi asszonyt!
MELINDA
Oh Istenem! de én nem az vagyok.
BÁNK
Ártatlan? és az udvar nyelve e
Névvel nevezte-é becsűletem?
MELINDA
Nem, azt ne mondja az udvar, mert hazud
Mindenkor - ez ne mondjon engem annak,
Ah, én szerencsétlen személy vagyok!
(Lerogy a földre.)
BÁNK (felemeli).
Szegény, szerencsétlen Melinda!
(Merően néznek egymásra.)
Mit
Akarsz? Mi kell? tehát engemet, mint
Egy Tantalust az el nem érhető
Végcél után csak hagysz kapkodni? - Sírsz?
Felelj; de szóval, és ne így! hiszen
Szép könnyid elbúsíthatnák az ég
Lakosait, s az angyalok magok
Szánnák kigördüléseit. Elveszek, s én
Igy férfi nem vagyok. (Elereszti.) Még sem hiszek.
Ottó, s Melinda, egyaránt örültek! -
MELINDA (térdeit kulcsolja).
Bánk, Bánk! Taposs meg legalább engemet!
Én bűntelen vagyok.
A Wikipedia-ból egy cikk. Olvasd el, nagyon érdekes.
Források és előzmények
Mivel Katonának Pesten lehetősége volt különböző történetírók munkáit tanulmányozni, így ismerte Heltai Gáspár és Antonio Bonfini krónikáit.
Szépirodalmi forrásként Hans Sachs 16. századi Bánk bán drámáját használta, illetve a 18. századból Pray György kódexét (ez a forrás állítja egyedül, hogy Gertrúd nem bűnös, hanem politikai összeesküvés áldozata lett), Müller Bánk-regényét, Valkai András históriás énekét, illetve Grillparzer tragédiáját.
Eltérés a történelmi hitelességtől
A valóságban Ottó helyett Berchtold csábította el Melindát. Katona azért változtatta ezt meg, mert Berchtold kalocsai érsek volt, és ha ez a momentum szerepelt volna drámájában, a cenzúra azonnal betiltotta volna.
Peturék közül valaki ölte meg Gertrúdot, nem biztos, hogy Bánk
Történelmi szereplők kibővítése (Tiborc, Izodóra, Biberach). Ez azért volt jó, hogy a különböző osztályok és típusok képviseltetve legyenek (jobbágyság, bizalmasok, cselszövők).
Bánk a cselekmény idején az ország nádora (a király után a második ember) és Pozsony vármegye főispánja volt, báni tisztségét (ami a nádori alatt van rangban) akkor már több mint négy éve visszaadta, vagy leváltották (nem ismert, melyik történt) mégis bánként szerepel
Bár én nem tudok elképzelni semmilyen varázsitalt, csak egy mély altatást, ha álmában történt az eset,akkor valóban ártatlan Melinda. Na de ki látta őket kekszelni? >;)) Vagyis csak Ottóról beszélhetünk, hisz Melinda el volt kábítva.
Helyszín: Melinda szobája
Melinda Bánk bocsánatáért esedezik, hiszen ártatlanul bűnös ő. Bánk elzavarja, később azonban rájön, hogy felesége valóban ártatlan.
Ha érdekel, akkor olvasd el a cikket,;))
Pontosan úgy lehet ahogy a 6-kának mondta a tanára, ezzel a különbséggel,amit a Wikipedia ír. Lehet, hogy történelmi esemény, de lehet kitaláció is.
"A valóságban Ottó helyett Berchtold csábította el Melindát.
Katona azért változtatta ezt meg, mert Berchtold kalocsai érsek volt, és ha ez a momentum szerepelt volna drámájában, a cenzúra azonnal betiltotta volna."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!