Mennyire adtok esélyt egy könyvnek?
Számotokra egy könyvnek hány oldal, vagy akár, hány fejezet áll a rendelkezésére, hogy meggyőzzön titeket arról, hogy tovább olvassátok?
Nektek sorsdöntő az első pár oldal, vagy mindjárt az első mondat?
Ha nem tetszik egy regény bevezetése, akkor már le is teszed, mégha a fülszöveg meg is fogott?
Esetleg, ha sablonosnak tűnik az első pár bekezdés, azért tovább olvassátok?
Meg szoktátok nézni a könyvek utolsó lapjait, mondatait?
Az ilyesmik érdekelnek, meséljetek egy kicsit, vagy akár, ha valakinek van valamilyen élménye ezzel kapcsolatban, azt is szívesen várom!
Kérlek titeket, hogy kultúrált válaszokat adjatok!
Hasonlóan az elsőhöz én is tudom, mi az, amit olvasni fogok. Ad hoc nem veszek le a polcról egy könyvet, ezért általában végigolvasom, ritka, hogy minden várakozás ellenére annyira rossz legyen az olvasmány, hogy félbe kell hagynom.
Ha ismeretlen mű, mert a neten olvasom amatőr szerzőtől, akkor az eleje természetesen fontos. Ha van egy kis leírás, "fülszöveg", megnézem (kiadott könyveknél is ezt olvasom először, megszokás), mert az sokat elárul a szerzőről (mivel ő írta azt is). Ha nagyon sablonos az eleje, de a leírás alapján lesz ez még jobb is, folytatom. Ha csak nem akar változni, megunom. Bár a rossz helyesírás vagy írástechnika hamarabb elveszi a kedvemet.
Igazából én nem gyötröm magam a számomra rossz könyvekkel. Átlagosan 50-100 oldalt szoktam adni, bár függ a terjedelemtől is. Ha nemt etszik, félbehagyom, nem veszem el az időt a többi könyvtől, és lelkiismeretfurdalásom sincs miatta, talán akkor, ha az nem könyvtári, hanem drága pénzért megvettem.
Első pár bekezdésból semmire sem lehet következtetni, néha pedig nyálra és sablonra vágyom. Mikor mit.
Régebben megnéztem a végét, de egyszer lelőttem magamnak a poént, így többé már azt sem tetszem.
Nekem van olyan könyv, amit már az első tíz oldalnál megszeretek, de általában 50-100 oldalnál hagyom abba, ha nagyon-nagyon nem tetszik. De nem szeretek könyvet félbehagyni, ezért volt már, hogy végigszenvedtem rajta ^^
Legtöbb könyvet ajánlás alapján olvasom, és, amire azt mondják, hogy nagyszerű, azt elolvasom, még ha nem is tetszik az eleje.
A könyvek végét, és általában meg szoktam nézni (krimiknél nem), mert nagyon érdekel, hogy mi lesz a vége. És szerintem nem baj, hogy tudom a végét, mert még mindig nem ismerem az utat, amin a cselekmény elmegy az elejétől a végéig :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!