Alapsztori vélemény?
"Egy vita után Maja elájul a teniszpályán és egy hős megmentő (Röné), beviszi a kórházba. Maja amnéziás lesz."
Ez úgy baromság, ahogy van egyrészt, másrészt előszedtél egy unásig nyomatott sablon sztorit. Miért kéne ettől hasra esni?
Ennél jobb alapsztorival csináltak filmet is, Aludj csak, én álmodom címmel, érdemes lenne megnézned, ha ilyen amnéziás-családösszehozós alapsztorin gondolkozol. Oké, mondahtod rá, hogy "de hisz ez teljesen más" - nem. Csak jobban működik. Amit te akarsz, ott két fontos motiváció hiányzik.
1. Maja elájul (miért pont egy teniszpályán? hol lényeges ez?), Röné beviszi. Miért? Miért ő, hogy kerül később a képbe? Ki ez a Röné addig? Utána hogyan marad képben, miért nem lép le, miután megtette a kötelességét, és bevitt a legközelebbi kórházba egy ájult lányt? Ez lenne a logikus, legfeljebb ott maradhat addig, amíg az apuka és a nagymama megérkeznek, mert mondjuk ő értesíti őket. Viszont ez esetben ismernie kell Maját, tehát miért megy bele a kapcsolatba. Illetve mit hazudnak róla Majának. Mondom, ez az a pont, hol az említett filmet meg kéne nézned.
2. Miért hazudnak egyáltalán Rönéről? Mit? Minek? Túl keveset írtál róla ahhoz, hogy ez a rész bármennyire is érthető legyen. Röné addig a pontig nem jelenik meg a sztoriban, tehát semmi nem kötné Majához.
Ez lehet nem rossz alapsztori (mint mondtam, film is van a témában... a hazassági jelenet valami hatalmas), csak pont a bonyodalom nem kellően világos és nincs mögötte motiváció. Gondold még át párszor, mihez kezdenél ezzel. Lehet előre borítékolható romantikus történetet írni, persze, a lényeg az, hogy a főszereplő csaj összejöjjön a csodás pasival, a család megbékül, mindenki happy. Ennek így kell lennie, az ilyen történetek erről szólnak. De akkor a legfontosabb részt árnyald kellően, mert így nincs egyszerűen cselekmény. Elájul, összejönnek, beleszeret, mindenki happy. Száz oldalon keresztül mindenki happy. Mi itt a történet? Semmi. Ha Maja egy újgazdag, elkényeztetett kislány lenne, Röné meg a teniszpályán dolgozó labdaszedő fiú, aki a három testvérét kénytelen a megalázóan kevés fizetéséből eltartani, mert az édesanyja munkaképtelen beteg, édesapja pedig a legkisebb, mentálisan sérült gyerek születésekor végleg lelépett Amerikába (gyerektartásról sosem hallott), akkor igen, ott lenne valami konfliktus. De így nincs. Márpedig konfliktus kell... ha nincs, de megoldják a szereplők, az nem érdemes megírásra.
Ebből, amit leírtál, lehet egy nagyszerű meg egy pocsék regényt is írni. Szerintem. Kicsit sok benne a klisé, de szerethető karakterekkel egy tök jó kis történet lehet belőle. Mindenképpen kezdj bele. :)
Egyébként, csak úgy megjegyzem, a Röné nem lány név?:D Vagyis én úgy tudom. Minden esetre, ha magyar nevek vannak benne (Maja, mint Mariann, ugye? Vagy csak simán Maja?), én mellőzném ezt a Röné nevet, de ebbe nem szólok bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!