Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mik az általános kezdő hibák...

Mik az általános kezdő hibák egy regényironál?

Figyelt kérdés
Olyan bakik, amikre figyelni kellene..
2014. jan. 8. 11:01
 1/6 sándorjános ***** válasza:

Logikai szálak összekuszálódása, érthetetlensége (tehát érdemes egy-egy részt elég bőven kifejtened, nem szabad kapkodni az események közt, mert akkor az olvasó elveszti a fejét. Ha mégis ilyesmihez folyamodsz, akkor ügyelni kell rá, hogy az író bele ne kavarodjon az irományába, mert akkor logikai hibák keletkezhetnek).

Túlzott pátosz. (Oké, kis mértékben jó, de ne szóljon egy oldal arról, hogy miként süt át a főszereplő kedvese haján az alkonyodó napfény)

Túlzott részletezés. (Jó, ha valaki valamit jól megfigyel, vagy tanulmányoz, valamint belátást enged a dolgok működésébe, a környezetet hitelesen ábrázolja stb., de ha túlzottan elkalandozik mondjuk a hurkatöltő működéselvében, vagy túl sokáig ír arról, hogy miként vetül a napfény egy vázára, milyen illata van a szobának, akkor unalmassá és vontatottá válik.)

2014. jan. 8. 15:27
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ilyesmik érdekelnének még!
2014. jan. 8. 17:51
 3/6 anonim ***** válasza:

[link]

Szerintem ez egy nagyon jó oldal, éppen ilyen kérdésekkel foglalkozik.

2014. jan. 8. 19:18
 4/6 cathilina ***** válasza:
Ha csak a stilisztikáról beszélünk, azt szerintem az előttem lévők többé-kevésbé kimerítették. A történetről viszont nem volt szó, úgyhogy írok arról is egy kicsit. Az egyik leggyakoribb az, amikor valaki olvas néhány könyvet, ami tetszik neki, és kicsit megvariálva ugyanazokat az elemeket teszi bele - nem feltétlen a főbb cselekményszálakról beszélek, hanem mondjuk karakterekről vagy a történet hátteréről. Erre egye a leghíresebb példa az, amikor 30 éven át minden fantasy-könyv a Gyűrűk Ura változóan sikerült másolata volt, de manapság is a legtöbb fiatal amatőr író belefut. Szintén hiba lehet ennek az ellentéte is - amikor az író felismeri, hogy a legtöbb könyv ugyanarról szól, jobb akar lenni, ezért rögeszmésen kerül minden klisét - ebből általában egy zavaros vagy egyenesen érthetetlen, de többnyire élvezhetetlen könyv születik. A dolog trükkje, hogy tudni kell, honnan lehet lopni és mit: a mitológia általában szabad préda, minél régebbi egy könyv, annál többet lehet büntetlenül lemásolni. Nyilván az egész történetet nem veheted ugyanonnan, de ehhez gyakorlat kell. Ugyanígy a realitást is kontrollálni kell: ha egy történet túl élethű, unalmassá vagy elborzasztóvá válhat, de ha túl valószerűtlen, nehéz komolyan venni. Nyilván ezek nem olyan hibák, amiket kellő gyakorlat nélkül biztonságosan el lehet kerülni, de ha sokat olvasol és van hozzá érzéked, viszonylag hamar ki lehet tapasztalni, hogy meddig mehetsz el az ilyesmiben. Azt gondolom említenem sem kell, hogy az amatőr írók nagy része egy értelmes mondatot sem tud összerakni.
2014. jan. 8. 20:22
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Azzal amúgy nem vagyok tisztában, hogyha én leírok egy történetet csak egy részletet pl., hogy a kisfiút kergeti a szarvas. Kiadom a könyvet, de pl ez a részlet már legalább 1000 könyvben előfordulhatott, akkor engem megbüntethetnek úgy is, ha teljes mértékben a saját fejemből van a történet, (nem is olvastam a másik könyvet, ahonnan öltelet tudtam volna lopni), hanem csak saját fejemből hasonló alkotás született? Ezt is büntethetik valahogy?

2014. jan. 8. 20:30
 6/6 cathilina ***** válasza:
Nyilván egy ilyenért nem büntethetnek meg. Igazából elég kevés dolog van, amiért viszont igen, de ennek ellenére ha olyan történetet írsz, amiben a főszereplő az utolsó (de legalábbis a fajtájából utolsó) mágus és a rég halottnak hitt apjáról/anyjáról kiderül, hogy a sötét erők egyik leghatalmasabb ügynöke, az per nélkül is egy olcsó Star Wars-nyúlás lesz.
2014. jan. 8. 20:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!